Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novi vodja kabineta Trumpa opisal kot »grozno človeško bitje«

Mick Mulvaney je opazko izustil leta 2016 med debato v času predsedniške kampanje.
Mick Mulaney v preteklostu Donalda trumpa ni imel preveč rad. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Mick Mulaney v preteklostu Donalda trumpa ni imel preveč rad. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Anja Intihar
16. 12. 2018 | 17:05
16. 12. 2018 | 17:16
3:17
Ameriški predsednik Donald Trump je za novega vodjo kabineta imenoval Micka Mulvaneyja. Novi sodelavec svojega nadrejenega popolnoma podpira, nerodno je le, da ga je leta 2016 opisal kot »grozo od človeka«. In kar je še bolj nerodno – do posnetka omenjenega dejanja so se dokopali mediji.

Mulvaney je opazko izustil med debato v času predsedniške kampanje. Morda bo Trumpu v uteho, da novi vodja kabineta tudi o Hillary ni imel nič boljšega mnenja: »Da, podpiram Donalda Trumpa, a to počnem kljub temu,  da je grozno človeško bitje. In da se razumemo, menim, da tudi Hillary Clinton ni nič boljša. Izbira je slaba na obeh straneh,« je dejal.



51-letnik je nekdanji republikanski kongresnik, ki trenutno vodi OMB (Urad za upravljanje in proračun). Ko je Trump zmagal, je Mulvaney tako postal eden glavnih ljudi v amdinistraciji. Na novo delovno mesto bo prišel januarja. V OMB medtem hitijo gasiti ogenj, še preden se dodobra razplamti.

Po navedbah New York Timesa Mulvaney Donalda Trumpa v času predvolilne kampanje sploh še ni spoznal. Meghan Burris je »za vsak slučaj še zagotovila«, da Mulvaney »podpira in spoštuje predsednika in se veseli, da bo delal zanj«.



Bela hiša se na najnovejšo vest še ni odzvala. Trump vsaj po tvitih sodeč novega podrejenega zelo ceni. »Mick je v administraciji opravil izjemno delo,« je naznanil na družbenem omrežju Twitter. »Veselim se dela z njim v tej novi vlogi, ko bomo še naprej delali Ameriko spet veliko!« je dodal. »Da bi vedeli, koliko je bilo ljudi, ki so si želeli biti šef kabineta Bele hiše. Mick M. bo dobro opravil delo!« je tvitnil predsednik.

Mulvaney sicer leta 2016 tudi na družbenem omrežju Facebook ni skoparil z očitki na Trumpov račun: »Mislim, da smo do sedaj ugotovili, da Donald Trump ni prav dober človek. Kar je govoril na posnetkih, je odvratno in povsem neustrezno. Sam menim, da je v resnici izjavil še kaj hujšega,« je zapisal Mulvaney in imel pri tem v mislih zvočni posnetek, na katerem Trump v garderobi razpreda o ženskah. 

Bela hiša se na najnovejšo vest še ni odzvala. FOTO: Ap
Bela hiša se na najnovejšo vest še ni odzvala. FOTO: Ap


51-letnik je ob tem še zapisal: »Odločil sem se, da Donalda Trumpa kot človeka nimam preveč rad. A vseeno bom volil zanj. In ob tem prosim tudi ostale, da storijo enako. Za to obstaja en preprost razlog: Hillary Clinton.«

Mulvaney bo na mestu vodje kabineta nasledil Johna Kellyja, ki je pred kratkim podal odstopno izjavo. Menda pa je imel Trump z imenovanjem novega vodje precej težav. Glede na kadrovske rošade v preteklosti ni to nič nenavadnega. Poleg Johna Kellya so Belo hišo namreč zapustili že svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, šef kabineta Bele hiše Rence Priebus in direktor komunikacij Anthony Scaramucci.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine