Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajinci napadli Lugansk, štirje mrtvi, več kot 40 ranjenih

V napadu so domnevno uporabili ameriške rakete atacms. Po pisanju ameriških medijev bodo ZDA Ukrajini poslale za še 225 milijonov dolarjev pomoči.
Razdejano stanovanje 72-letne Ekaterine v Lugansku. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Razdejano stanovanje 72-letne Ekaterine v Lugansku. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
STA
7. 6. 2024 | 07:01
7. 6. 2024 | 15:54
5:12

V ukrajinskem raketnem napadu na mesto Lugansk v istoimenski regiji na vzhodu Ukrajine, ki je skoraj v celoti pod ruskim nadzorom, so bili danes ubiti štirje ljudje, najmanj 40 pa je ranjenih, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti. V napadu naj bi ukrajinska vojska uporabila ameriške rakete atacms, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah ministrstva za izredne razmere v regiji Lugansk se je med raketnim napadom zrušil del stanovanjskega bloka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Štirje ljudje so bili ubiti, še 43 pa je ranjenih, med njimi tudi več otrok.

»Pod ruševinami ostajajo ujeti ljudje. Reševalci se trudijo, da bi jih rešili,« je na omrežju Telegram sporočil proruski guverner regije Leonid Pasečnik. V napadu je bilo poškodovanih 33 stanovanjskih blokov v vzhodnem delu mesta, pa tudi dve šoli, trije vrtci in višja šola, je dodal.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi so ukrajinske sile na mesto izstrelile pet ameriških raket atacms, a je ruska zračna obramba štiri sestrelila.

Pred tem so ruske sile ponoči nad Ukrajino izstrelile 53 bojnih brezpilotnih letalnikov in pet manevrirnih raket. Po navedbah ukrajinske vojske je zračna obramba sestrelila 48 dronov in vse rakete. V industrijskem obratu v bližini Kijeva je zaradi napada izbruhnil požar.

image_alt
Ukrajina evakuira otroke iz Donecka

Tarča napada so bile poleg Kijeva tudi regije Odesa, Dnipropetrovsk in Herson. V mestu Nikopol v regiji Dnipropetrovsk je bila v ruskem napadu ubita starejša ženska, ukrajinska zračna obramba pa je sestrelila tri drone tipa šahed, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ruska vojska je medtem danes sporočila, da je zavzela še eno vas v delno zasedeni regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer ruske oborožene sile izkoriščajo svojo prednost pred oslabljeno ukrajinsko obrambo in zlagoma napredujejo, navaja AFP.

»Enote južne bojne skupine so izboljšale svoje položaje vzdolž frontne črte v Donecku,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da so ruske sile danes zavzele vas Paraskovijivka, ki se nahaja približno 25 kilometrov jugovzhodno od istoimenske prestolnice regije Doneck.

Po navedbah ministrstva za izredne razmere v regiji Lugansk se je med napadom na istoimensko mesto zrušil del stanovanjskega bloka. Trije ljudje so bili ubiti, najmanj 22 pa je ranjenih, vključno z dvema mladoletnikoma.

Novi sveženj vojaške pomoči za Ukrajino

ZDA bodo Ukrajini kmalu poslale dodatno vojaško pomoč za obrambo pred rusko agresijo v vrednosti 225 milijonov dolarjev, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire. Predsednik ZDA Joe Biden se bo danes v Parizu predvidoma srečal z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

Joe Biden in Volodimir Zelenski v Washingtonu decembra 2023. FOTO: Leah Millis/Reuters
Joe Biden in Volodimir Zelenski v Washingtonu decembra 2023. FOTO: Leah Millis/Reuters

Dodatna pomoč vključuje strelivo za mobilne raketne sisteme (himars) in podobno orožje, s katerim lahko ukrajinske sile pri obrambi Harkova ob meji z Rusijo uničijo tudi cilje na drugi strani ukrajinsko-ruske meje.

image_alt
Število smrtnih žrtev ruskega napada na Harkov naraslo na 14

ZDA bodo prav tako poslale rakete za sisteme protizračne obrambe hawk, rakete stinger za sestreljevanje letal in helikopterjev, rakete javelin za uničevanje tankov, topove, granate, oklepna vozila in med drugim vojaške čolne.

Ruske sile trenutno intenzivno napadajo drugo največje Ukrajinsko mesto Harkov, ki leži le 20 kilometrov od ruske meje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine