Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemški varuh konkurence proti Googlu uvedel dva postopka

Nova nemška zakonodaja regulatorju daje več pristojnosti. Urad za kartele preučuje ameriško tehnološko podjetje.
Googlov poslovni model je v temelju zgrajen na obdelavi podatkov o uporabnikih. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Googlov poslovni model je v temelju zgrajen na obdelavi podatkov o uporabnikih. FOTO: Charles Platiau/Reuters
STA
25. 5. 2021 | 14:06
25. 5. 2021 | 14:27
1:50
Nemški zvezni urad za kartele se je odločil izkoristiti pravne možnosti proti ameriškemu tehnološkemu velikanu Google. Proti njemu je namreč uvedel dva postopka, in sicer se en nanaša na domnevni monopolni položaj na trgu, drugi pa na pogoje zbiranja in obdelave osebnih podatkov uporabnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Vestagerjeva spet oglobila Google zaradi onemogočanja konkurence


V skladu z novo nemško zakonodajo, sprejeto januarja, ima regulator več pristojnosti za to, da v dogajanje na trgu poseže bolj zgodaj in bolj učinkovito. Njegovo delovanje ni več omejeno zgolj na kaznovanje, ko se sporne prakse zlorabe dominantnega tržnega položaja že dogajajo. V skladu s to zakonodajo je nemški urad že sprožil postopke proti Amazonu in Facebooku, zdaj pa je na vrsti še Google.

image_alt
ZDA s tožbo zaradi oviranja konkurence nad Google


Urad za kartele bo pod drobnogled vzel evropski podružnici Googla v Nemčiji in na Irskem, pa tudi njegovo krovno podjetje Alphabet v Kaliforniji, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Po oceni vodje urada Andreasa Mundta je preiskava izrednega pomena zaradi širine Googlovih digitalnih produktov.

»Googlov poslovni model je v temelju zgrajen na obdelavi podatkov o uporabnikih,« je dejal Mundt. »Google ima strateško prednost zaradi vzpostavljenega dostopa do konkurenčno pomembnih podatkov,« je dodal. Eno od temeljnih vprašanj je, ali imajo potrošniki zadostno izbiro glede zaščite svojih podatkov, če želijo uporabljati Googlove storitve, med katerimi so spletni brskalnik, zemljevidi ter operacijski sistem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine