Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

ZDA s tožbo zaradi oviranja konkurence nad Google

Spletni velikan je z dogovori, ki onemogočajo konkurenčne iskalnike, domnevno nelegalno gradil svoj monopolni položaj.
Tožba Googlu očita, da onemogoča razvoj konkurence na spletu in zavira inovacije. FOTO: Spencer Platt/AFP
Tožba Googlu očita, da onemogoča razvoj konkurence na spletu in zavira inovacije. FOTO: Spencer Platt/AFP
M. B.
21. 10. 2020 | 13:25
21. 10. 2020 | 15:24
2:30
Ministrstvo za pravosodje je v ZDA vložilo tožbo proti Googlu. Informacijskemu gigantu očitajo, da je zlorabljal svojo pozicijo za vzdrževanje nelegalnega monopola nad oglaševanjem. Tožba za Google predstavlja največji pravni izziv v zadnjem desetletju, poroča britanski Guardian.

Washington Googlu očita, da s številnimi spornimi dogovori efektivno izključuje konkurenco. Eden izmed teh je dogovor, da je na operativnem sistemu mobilnih telefonov Android avtomatsko nameščena Googlova iskalna aplikacija in je ni mogoče izbrisati. Za tovrstne dogovore, ki izključujejo konkurenčne iskalnike, Google namenja milijarde dolarjev na leto. Dailymail poroča, denimo, o dogovoru, po katerem je Google Applu vsako leto plačeval skoraj deset milijard evrov v zameno, da je bil privzeti brskalnik na njegovih napravah. Tožba Googlu očita, da s tem onemogoča razvoj konkurence na spletu in zavira inovacije. 

 

Na hitro napisana tožba 


V Googlu so se na tožbo odzvali rekoč, da je »napačna,« saj naj bi se uporabniki za njihov iskalnik odločali sami, in ne na podlagi tega, da alternativ ni. 



Evropski regulatorji so Googlu zaradi kršitev konkurenčnosti naložili že več milijard dolarjev kazni. Leta 2018 je predsednik ZDA Donald Trump ostro kritiziral Evropsko unijo, ker je ravno zato Googlu naložila plačilo nekaj manj kot pet milijard evrov kazni. 

Državni tožilec William Barr je domnevno pritiskal, da bi bila tožba vložena še pred volitvami. FOTO: Reuters
Državni tožilec William Barr je domnevno pritiskal, da bi bila tožba vložena še pred volitvami. FOTO: Reuters


Mnenje Trumpove vlade o Googlu se je domnevno spremenilo z očitki, da spletni velikan cenzurira ameriške konservativce. New York Times je poročal, da je državni tožilec William P. Barr z vložitvijo tožbe izjemno hitel, da bi jo, čeprav ne dovolj kakovostno pripravljeno, vložil še pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v ZDA v začetku novembra. 

Vendar pa bo sodišče gotovo potrebovalo več let, preden bo spisalo sodbo. Če bo Google spoznan za krivega, bi to utegnilo imeti globalne posledice.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine