Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vestagerjeva spet oglobila Google zaradi onemogočanja konkurence

Evropska komisija je ameriškemu velikanu naložila za 1,49 milijarde evrov, skupaj pa v zadnjih dveh letih za več kot 8,2 milijarde evrov kazni.
Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager ne popušča vplivnim multinacionalkam. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager ne popušča vplivnim multinacionalkam. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
20. 3. 2019 | 12:20
20. 3. 2019 | 14:00
1:23
Ljubljana – Evropska komisija, natančneje njen direktorat za konkurenco, ki ga vodi komisarka Margrethe Vestager, je kaznoval ameriško korporacijo Google zaradi kršenja konkurenčnih pravil z globo v višini kar 1,49 milijarde evrov.

Google je kaznovan, ker je onemogočal konkurenčne spletne oglaševalce, prek svoje oglaševalske storitve AdSense, ki je izključevala oglase drugih ponudnikov. To je že tretja kazen, ki jo je varuhinja konkurence Vestagerjeva naložila Googlu v zadnjih dveh letih, zadnja kršitev pa naj bi po komisarkinih besedah trajala več kot deset let.

Lani ga je zaradi onemogočanja konkurence, ko naj bi izkoristil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema za mobilne naprave android, oglobila s 4,3 milijarde, predlani pa z 2,4 milijarde evrov. Google, ki je v lasti ameriškega Alphabeta, je torej skupno v EU plačal že za več kot 8,2 milijarde evrov kazni.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine