Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemčija za okoljevarstveno in drugo sodelovanje z ZDA

Pod predsednikom Joejem Bidnom je spet čas za tesno sodelovanje.
Kanclerka Angela Merkel pred delovnim zajtrkom z ameriško podpredsednico Kamalo Harris<br />
Foto Brendan Smialowski/AFP
Kanclerka Angela Merkel pred delovnim zajtrkom z ameriško podpredsednico Kamalo Harris<br /> Foto Brendan Smialowski/AFP
15. 7. 2021 | 19:56
15. 7. 2021 | 22:47
3:01
»Najprej Amerika«, doktrina republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ni več del ameriške zunanje politike in pod demokratom Joejem Bidnom se tudi Nemčija veseli tesnejših odnosov. »Zelo dobro lahko sodelujemo za krepitev naših skupnih vrednot,« je na že 19. uradnem obisku v ZDA in verjetno zadnjem večjem mednarodnem pred skorajšnjim zaključkom ­dolgoletne vladavine povedala Angela Merkel.

Dolgoletna kanclerka odhaja, njen zadnji uradni obisk v Washingtonu pa je vendarle svojevrstna poslanica kontinuiteti nemških odnosov z ZDA, potem ko je pod republikanskim predsednikom Trumpom že izjavila, da so časi, ko so se lahko docela zanesli na druge, minili ter da morajo Evropejci vzeti usodo v svoje roke. Trump je Nemčijo ­obtoževal okoriščanja z velikodušno ameriško zunanjo in gospodarsko politiko ter nepripravljenost na hitro povečanje vojaškega proračuna kaznoval z umikanjem ameriških vojakov. Biden je takšno zaostritev odnosov s tesno zaveznico hitro ustavil in odpravil celo načrtovane sankcije za ruski plinovod Severni tok 2, ki bo vodil neposredno v Nemčijo, čeprav mu sam skupaj z večjim delom ameriškega političnega prostora še naprej nasprotuje.

Foto Saul Loeb/AFP
Foto Saul Loeb/AFP


Demokratskega predsednika nemški domača in zunanja politika manj motita tudi zato, ker jima po svoje sledi: namesto doktrine »najprej Amerika« se poskuša naslanjati na partnerje, roko izteguje nasprotnikom, kot sta Rusija ali Iran. Celo Kitajski, ki jo tudi sam priznava za strateško tekmico, naj bi ponujal »rdeči telefon« po hladnovojnem zgledu z Rusijo, iz Afganistana umika vojake. Na vrhu nove ameriške politike vodenja skupaj z zavezniki so posvetovanja s kanclerko o domnevnih ruskih kibernetskih napadih, suverenosti Ukrajine, boju proti podnebnim spremembam, netržnih kitajskih zunanjetrgovinskih praksah in drugem, kar so napovedali pred koncem Delove redakcije.

Pri tem niso izključena nesoglasja, saj znanstvenica Angela Merkel nasprotuje podarjanju patentov za cepiva proti covidu-19, za kar so se že zavzemali v Bidnovi administraciji. V celoti pa v demokratskem Washingtonu in krščanskodemokratskem Berlinu poudarjajo harmonijo. Pred srečanjem z Bidnom je kanclerka v podpredsedniški rezidenci na ozemlju mornariškega observatorija obiskala podpredsednico Kamalo Harris ter prejela častni doktorat univerze Johns Hopkins. Na washingtonski šoli za mednarodne študije je ob katastrofalnih poplavah v svoji domovini opozorila na čedalje pogostejše ekstremne vremenske pojave, ki zahtevajo ukrepanje. Za Angelo Merkel je »zelo dobra novica«, da ZDA spet sodelujejo pri tem in so si celo postavile zelo ambiciozne cilje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine