Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Namesto svobodnjakov bodo v vladi strokovnjaki

Ker jim odstavljajo notranjega ministra, se od vlade poslavljajo vsi njegovi svobodnjaški kolegi
Danes je bil glavni &raquo;zvezdnik&laquo; političnih dogajanj svobodnjaški notranji minister Herbert Kickl.&nbsp;<br />
FOTO: Reuters
Danes je bil glavni &raquo;zvezdnik&laquo; političnih dogajanj svobodnjaški notranji minister Herbert Kickl.&nbsp;<br /> FOTO: Reuters
20. 5. 2019 | 19:30
20. 5. 2019 | 19:58
3:47
Zaradi »afere Ibiza«, ki je odnesla vladajočo koalicijo, v severni sosedi še vedno vre. Danes so na Dunaju cel dan reševali vprašanje, kdo bo sploh vladal državi do predčasnih volitev v septembru, majejo pa se tudi regionalne koalicije.  

Po objavi na skrivaj posnetega videa, v katerem poleti 2017 zdaj že prejšnji predsednik svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache skupaj z vodjo strankine poslanske skupine Johannom Gudenusom v vili na Ibizi ponuja korupcijske posle domnevni ruski vlagateljici, je Strache odstopil kot podpredsednik zvezne vlade. A to kanclerja in voditelja vladajoče ljudske stranke Sebastiana Kurza ni zadovoljilo. Zahteval je, naj odstopi tudi svobodnjaški notranji minister Herbert Kickl, ki bi moral prevzeti preiskavo o škandalu, a je bil v času, ko so bili narejeni posnetki, generalni sekretar svobodnjaške stranke. Za Kickla se je postavila njegova stranka, njen novi prehodni voditelj, prometni minister in nekdanji strankarski predsedniški kandidat Norbert Hofer pa je še pred kanclerjevo odločitvijo zagrozil, da bodo v primeru odstavke notranjega ministra iz vlade odkorakali vsi ministri svobodnjaške stranke. Po nocojšnjem pogovoru s predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom se je Kurz  odločil. Ker Kickl ni hotel prostovoljno odstopiti, bo kancler predsedniku države predlagal, naj ga odstavi. Ko so novinarji Kurza vprašali, kdo bo do volitev vodil izpraznjena ministrstva, je kancler odgovoril: strokovnjaki in uradniki.

Tak je bil že prej predlog opozicijskih socialdemokratov, a ti bi vso vlado zamenjali z eksperti. Del opozicije zahteva tudi glasovanje o nezaupnici vladi, v tem času, ki se je že sprevrgel v predvolilnega, pa se kaj lahko zgodi, da za nezaupnico temu, kar je ostalo od njihove doslej skupne vlade, glasujejo celo svobodnjaki. Kickl je že dopoldne ostro napadel svoje dosedanje koalicijske partnerje iz ljudske stranke, da so v preteklosti sprivatizirali notranje ministrstvo, se tudi kasneje poskušali vmešavati v njegovo delo, številni v ljudski stranki pa da so zamerili Kurzu, ker je njihov »tradicionalni« resor prepustil svobodnjakom. Po njegovih besedah je bil skupaj s sodelavci tarča številnih insinuacij, saj se številni niso mogli sprijazniti s tem, da so svobodnjaki v vladi, on pa vodi notranje ministrstvo. Dodal je, da so te napade pogosto vodili iz tujine.

Afera ni presenetila le vladajoče koalicije, v zadregi se je znašla tudi nekdaj vladajoča socialdemokratska stranka, ki so ji v zadnjem času svobodnjaki pobrali veliko »proletarskih« glasov, zdaj pa bi morala biti glavna zmagovalka politične zmešnjave. A v nasprotju z liberalci iz opozicijske stranke Neos so se socialdemokrati zelo medlo odzvali. Kakor ugotavlja komentator časnika Standard Eric Frey, je dejstvo, da se v stranki bojijo predčasnih volitev, ker imajo »prazne kovčke« in »strateški problem«, kako nazaj pridobiti volivce, ki so prebegnili k svobodnjakom. Po njegovih besedah je nova voditeljica stranke Pamela Rendi-Wagner, »urbana akademičarka«, ki že doslej ni imela veliko avtoritete izven Dunaja, v zadnjih dnevih razočarala številne. »S tako šibko opozicijo si lahko svobodnjaki in ljudska stranka privoščijo še veliko škandalov in spodrsljajev, pa še vedno lahko z zaupanjem zrejo v bližajoče se volitve,« je Frey zaključil svoj komentar.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine