Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Kanarskih otokih bodo zgradili begunska taborišča

Španija bo na otokih, kamor vse pogosteje pristajajo čolni z begunci, vzpostavila taborišča za 7000 ljudi.
Mbour v Senegalu je pristaniško mestece, iz katerega se obubožani Senegalci podajajo na tvegano pot proti Kanarskim otokom in Evropi. FOTO: John Wessels/AFP
Mbour v Senegalu je pristaniško mestece, iz katerega se obubožani Senegalci podajajo na tvegano pot proti Kanarskim otokom in Evropi. FOTO: John Wessels/AFP
20. 11. 2020 | 21:16
20. 11. 2020 | 21:24
2:05
Španija bo na Kanarskih otokih vzpostavila nujna begunska taborišča za 7000 beguncev, da bi odgovorila na prihod velikega števila beguncev na te otoke, je danes sporočila španska vlada.

Načrt vključuje tudi okrepitev reševalnih ekip obalne straže ob okrepljeni diplomatski ofenzivi v okviru usklajene akcije za odgovor na krizo na teh priljubljenih turističnih otokih, kamor je od septembra prišlo že več kot 12.000 beguncev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Nujna je takojšnja evakuacija beguncev, ali pa se bo zgodila velika katastrofa


Načrte je danes objavil minister za migracije Jose Luis Escriva na novinarski konferenci na Kanarskih otokih po pogovorih s predstavniki lokalnih oblasti, ki pričakujejo nujno ukrepanje vlade.

Escriva je povedal, da bodo v nekaj tednih postavili šotore in taborišča za 7000 ljudi. Gre za začasno rešitev, dokler ne bodo usposobili drugih prostorov, večinoma vojaških, kot bolj stabilnih za obravnavo prihodov beguncev. Uresničitev načrta bo stala 84 milijonov evrov, pridobili pa jih bodo iz evropskih sredstev, navaja AFP.

Senegalci v Mbouru, od koder begunci nadaljujejo pot na Kanarske otoke. FOTO: John Wessels/AFP
Senegalci v Mbouru, od koder begunci nadaljujejo pot na Kanarske otoke. FOTO: John Wessels/AFP


V begunska taborišča bodo preselili 5500 beguncev, ki sedaj bivajo v turističnih namestitvah, ki so sicer prazne zaradi pandemije covida-19. Preselili bodo tudi okoli tisoč beguncev, ki so v pristanišču Arguineguin na jugu Gran Canarie. Tam ob prihodu obravnavajo begunce, a jih je nato veliko tam ostalo kar na prostem. Sedaj so jih nekaj sto že premestili drugam.

Na Kanarske otoke je letos prišlo že več kot 18.000 beguncev, kar je desetkrat več kot lani. Prihodi so se začeli krepiti po dogovorih EU s Turčijo, Libijo in Marokom, s katerimi so zaprli prej priljubljene begunske poti v Evropo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine