Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Frontex bi preiskoval nasilno vračanje beguncev

Evropska agencija je bila deležna številnih očitkov, da sodeluje pri nelegalnem nasilnem vračanju beguncev.
Frontex deluje tudi daleč onkraj Evropskih meja, kritik pa je deležno zlasti delovanje agentov na balkanski begunski poti. FOTO: AFP
Frontex deluje tudi daleč onkraj Evropskih meja, kritik pa je deležno zlasti delovanje agentov na balkanski begunski poti. FOTO: AFP
STA
10. 11. 2020 | 21:20
10. 11. 2020 | 21:21
1:45
Po poročilih, da je evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex vpletena v nasilno vračanje migrantov, je danes direktor agencije Fabrice Leggeri pozval k ustanovitvi preiskovalne komisije. Njena glavna naloga bo razreševanje pravnih vprašanj glede Frontexovega nadzora na zunanjih mejah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Leggeri je predlagal, da bi komisijo koordinirala Evropska komisija s sodelovanjem držav članic na prostovoljni osnovi. »Kakršnekoli očitke napačnega ravnanja ali neupoštevanja mednarodnega prava ali temeljnih pravic v okviru skupnih operacij, ki jih koordinira Frontex, se obravnava z resno zaskrbljenostjo in se jih temeljito preuči,« je dejal.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v dogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvala k izrednem zasedanju vodstva Frontexa na temo nasilnega vračanja migrantov. Izjavo Leggerija je na Twitterju označila za dober začetek.

Več tujih medijev je prejšnji mesec poročalo, da je Frontex vpleten v več primerov nezakonitega nasilnega vračanja migrantov, ki prek Egejskega morja pridejo iz Turčije v Grčijo. Preiskovalna platforma Bellingcat in drugi mediji so od aprila odkrili šest primerov, v katerih enote Frontexa niso storile ničesar, da bi preprečile vrnitev čolnov z begunci proti Turčiji. V enem primeru je Frontexova ladja blokirala čoln z begunci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine