Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Hrvaškem potrdili epidemijo ošpic

Skupno so na Hrvaškem letos obravnavali že 35 primerov ošpic. 
Cepljenje je še vedno najboljši način za zagotavljanje zaščite pred nalezljivo boleznijo. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Cepljenje je še vedno najboljši način za zagotavljanje zaščite pred nalezljivo boleznijo. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
P. V.
25. 9. 2019 | 14:07
25. 9. 2019 | 14:40
2:34
V zadnjih treh tednih pri naših južnih sosedih opažajo vse več primerov obolenj. V Zagrebu ter pred tem tudi v nekaterih drugih predelih Hrvaške so sinoči tudi potrdili epidemijo ošpic. Za hrvaški portal Index.hr je epidemijo v manjšem obsegu potrdila epidemiologinja Iva Pem Novosel iz hrvaškega inštituta za javno zdravstvo (HZJZ).

»V Zagrebu je doslej devet laboratorijsko potrjenih primerov obolenj, ki ne vključujejo dveh primerov, o katerih smo poročali na začetku leta,« pojasnjuje epidemiologinja Pem Novosel. Širom po državi so sicer doslej obravnavali 35 primerov obolenj, od tega jih je bilo 14 v Splitsko-dalmatinski regiji, šest v Brodsko-posavski, posamezne primere pa tudi v Zadru in Dubrovniku. 


 

Cepljenje je najboljša zaščita


Cepljenje je še vedno najboljši način za zagotavljanje zaščite pred nalezljivo boleznijo. Pomembnost cepljenja je izpostavil tudi hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić, ki zaradi manjše epidemije sicer ne pričakuje večjih težav. Epidemiologi pa opozarjajo, da bo število oseb, ki bodo zbolele za ošpicami, najverjetneje še naraslo. 

​Hrvaška je imela do pred kratkim tudi najnižji delež cepljenih oseb v zadnjih dvajsetih letih, število cepljenih oseb pa se je v zadnjem času z 89 odstotkov dvignilo na 93 odstotkov. Na hrvaškem referenčnem centru za influenco sicer opozarjajo, da bi se lahko ponovila epidemija izpred štirih let, ko so samo v Zagrebu imeli več kot dvesto primerov ošpic. 



Skupno so na Hrvaškem zabeležili že 35 primerov ošpic. FOTO: Shutterstock
Skupno so na Hrvaškem zabeležili že 35 primerov ošpic. FOTO: Shutterstock

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine