Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Možnosti za preboj zgolj teoretične

Bruselj in London pet dni pred odločilnim glasovanjem nimata kaj dosti za pokazati.
Pogajanja med evropsko in britansko stranjo v zadnjih tednih niso prinesla tako rekoč nikakršnega napredka. FOTO: REUTERS/Yves Herman
Pogajanja med evropsko in britansko stranjo v zadnjih tednih niso prinesla tako rekoč nikakršnega napredka. FOTO: REUTERS/Yves Herman
7. 3. 2019 | 17:00
7. 3. 2019 | 19:16
4:37
Britanski parlament loči samo še pet dni od vnovičnega glasovanja o spornem ločitvenem sporazumu, ki ga je britanska vlada novembra lani sklenila z Evropsko unijo. Parlament je konec januarja med prvim glasovanjem sporazum zavrnil z veliko večino glasov, konservativni vladi Therese May pa prizadejal najhujši poraz v zgodovini britanske demokracije.

Ta scenarij se utegne ponoviti tudi pri drugem glasovanju. Poslanci se bodo v torek najverjetneje morali izreči o sporazumu, ki ne bo bistveno drugačen od tistega, ki so ga zavrnili pred manj kot dvema mesecema. Še vedno bo vseboval kontroverzno irsko varovalo, za katerega se predvsem britanski evroskeptiki bojijo, da bi lahko ogrozil celovitost Združenega kraljestva, državo pa za nedoločen čas vezal na obstanek v evropski carinski uniji.
 

Brez napredka


Poskusi britanske vlade, da bi evropsko stran prepričala v spremembe oziroma časovno omejitev varovala, namen katerega je preprečiti nastanek fizične meje na irskem otoku, v zadnjih tednih niso prinesli nikakršnega bistvenega napredka. To so v zadnjih dneh priznali tako britanski kot evropski predstavniki.

Evropska stran je britanski vladi po poročanju otoških medijev danes dala 48 ur časa, da predloži nove predloge sprememb irskega varovala in s tem ustvari pogoje za preboj v pogajanjih. Toda možnosti za to so bolj kot ne teoretične.

Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox. FOTO: AFP/JESSICA TAYLOR
Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox. FOTO: AFP/JESSICA TAYLOR


Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox, ki je že nekaj časa glavni sogovornik vodje pogajalcev evropske komisije za brexit Michela Barnierja, je danes med nastopom v parlamentu poudaril, da pogajanja med Londonom in Brusljem o tem, kako rešiti lani sklenjeni sporazum o izstopu, niso končana in da se bodo zavlekla globoko v soboto in nedeljo. Hkrati je zavrnil evropske namige, da Združeno kraljestvo v pogajanjih še vedno ni podalo jasnega seznama želja o tem, kakšne spremembe ločitvenega sporazuma si želi. »Naši predlogi so jasni kot dan,« je vztrajal Cox.



Težava je, ker so še vedno nesprejemljivi za nasprotno stran. EU namreč vztraja, da ne bo odpirala ločitvenega sporazuma in da ne bo odstopala od irskega varovala v njegovi sedanji obliki.

Pravno mnenje državnega pravobranilca o spornem irskem varovalu, v katerem Cox ugotavlja, da bi to lahko, če bi bilo uporabljeno, obveljalo v nedogled, je po prepričanju britanske vlade ključna ovira za potrditev sporazuma v parlamentu. Brez popravkov oziroma dopolnil ločitvenega sporazuma, ki bi državnemu pravobranilcu omogočili, da spremeni svoje mnenje, lahko britanska premierka v torek brez kakršnega koli dvoma računa na še en poraz.

Vnovična zavrnitev ločitvenega sporazuma bi bila bistveno bolj konsekventna kot prva. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Vnovična zavrnitev ločitvenega sporazuma bi bila bistveno bolj konsekventna kot prva. FOTO: REUTERS/Toby Melville

 

Podaljšanje pogajanj ne bi rešilo težav


Če prva zavrnitev sporazuma konec januarja ni imela bistvenega učinka na časovni potek izstopanja države iz EU, bo vnovična zavrnitev sporazuma v tem pogledu bistveno bolj problematična. Theresa May je prejšnji mesec poslancem namreč obljubila, da bodo v tem primeru že naslednji dan, torej 13. marca, glasovali o tem, ali naj država izstopi iz EU brez dogovora, dan kasneje pa še o tem, ali naj vlada zaprosi za začasno odložitev brexita.

Večina analitikov predvideva, da bi parlament ob odsotnosti boljših alternativ zavrnil prvo in podprl drugo možnost. S tem bi London in Bruselj dobila nekaj dodatnih mesecev časa za iskanje izhoda iz trenutne slepe ulice. Toda podaljšanje pogajanj samo po sebi ne bi odpravilo težav, povezanih z irskim varovalom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine