Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Michaelu Cohenu tri leta zapora

Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa obsojen zaradi vloge pri predvolilni kampanji aktualnega predsednika ZDA in laganja kongresu.
Sodnik William H. Pauley je Cohenu na sodišču na Manhattnu za plačila, ki so kršila pravila ameriških predvolilnih kampanj, odredil tri leta zapora, za laganje kongresu pa še dva meseca. FOTO: Julio Cortez/AP
Sodnik William H. Pauley je Cohenu na sodišču na Manhattnu za plačila, ki so kršila pravila ameriških predvolilnih kampanj, odredil tri leta zapora, za laganje kongresu pa še dva meseca. FOTO: Julio Cortez/AP
V. U.
12. 12. 2018 | 18:34
12. 12. 2018 | 19:36
2:38
Michael Cohen, nekdanji odvetnik Donalda Trumpa, bo zaradi niza obtožb, predvsem zaradi vloge pri predvolilni kampanji aktualnega predsednika ZDA in laganja kongresu glede njegovih nepremičninskih poslov v Rusiji, tri leta za zapahi, je danes odredilo sodišče v ZDA.

Sodnik William H. Pauley mu je na Manhattnu za plačila, ki so kršila pravila ameriških predvolilnih kampanj, odredil tri leta zapora, za laganje kongresu pa še dva meseca. Cohen se je sicer glede večih obtožnic že v preteklosti izjasnil za krivega. Njegovi odvetniki so zaradi njegovih priznanj, med katerimi sta bili tudi priznanji davčne utaje in laganja finančni ustanovi, zanj zahtevali oprostilno sodbo. A se je sodnik odločil drugače. Cohen bo začel kazen prestajati 6. marca prihodnje leto.
 

Laži in kesanje


Kot smo poročali konec novembra, je Cohen pred sodiščem priznal, da je pred tem glede ruske preiskave pred kongresom lagal. Priznal je, da je lagal o načrtovanih Trumpovih nepremičninskih poslih v Rusiji.

Lani je pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve sprva povedal, da so načrte za gradnjo stolpnice zaradi Trumpove odločitve za kandidaturo za predsednika ZDA zaustavili. Ob priznanju pa se je na sodišču izjasnil, da so potekali vse do junija, ko je imel Trump republikansko nominacijo praktično v žepu. Kot je še povedal, je lagal, da bi ostalo njegovo delovanje skladno s Trumpovimi političnimi stališči.

Nekaj dni po njegovem priznanju so tudi v Kremlju potrdili, da se je nanje obrnil zaradi vprašanj o možnosti graditve Trumpove stolpnice v Moskvi.

FOTO: Spencer Platt/AFP
FOTO: Spencer Platt/AFP


Že avgusta pa je priznal krivdo o kršenju financiranja predsedniške kampanje. Priznal je tudi, da je izvedel dve plačili »v imenu kandidata«. Njegovega imena sicer ni izdal, plačili pa je izvedel, da bi utišal ženski, ki naj bi imeli spolno razmerje s Trumpom. Gre za pornografsko igralko Stormy Daniels in fotomodel Karen McDougal, s priznanjem je predsednika države vpletel v kaznivo dejanje.

Cohen je pred razsodbo že več mesecev sodeloval s tožilci, ker ga je Trump pustil na cedilu glede vseh možnih drugih sumljivih poslov, ki sta jih skupaj urejala, še preden se je odločil za predsedniško kandidaturo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine