Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Konec blokade v Westminstru?

Spodnji dom britanskega parlamenta je v četrtem poskusu potrdil razpis predčasnih volitev 12. decembra. 
Predčasne volitve bi se lahko hitro spremenile v <em>de facto</em> drugi referendum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Foto Reuters
Predčasne volitve bi se lahko hitro spremenile v <em>de facto</em> drugi referendum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Foto Reuters
29. 10. 2019 | 22:00
29. 10. 2019 | 22:00
3:42
Britanski poslanci so se nocoj vendarle odločili za razpis predčasnih volitev, o katerih analitiki verjamejo, da bodo najpomembnejše v povojni zgodovini ­Združenega kraljestva. Vse kaže, da bodo britanske politične stranke decembra postavile na kocko tako rekoč vse, v simboličnem smislu tudi vprašanje izstopa države iz EU, o katerem so se Britanci, vsaj mislili so tako, dokončno izrekli na referendumu pred tremi leti.

Izid volitev, na katerih bo Boris Johnson poskusil združiti evroskeptične volivce in z njihovo pomočjo dobiti dokončen mandat za uresničitev brexita, je kljub občutni prednosti konservativne­ stranke v javnomnenjskih anketah težko napovedati. Tudi za Johnsona, ki mu je z EU uspelo doseči še en ločitveni sporazum, se preverjanje podpore pri volivcih lahko konča sila neugodno.

Britanski premier Boris Johnson. Foto Reuters
Britanski premier Boris Johnson. Foto Reuters


Ne le da ga lahko volivci vržejo iz Downing Streeta 10 in predčasno končajo njegov kratki mandat, ampak so volitve lahko usodne tudi za brexit, ki je v marsičem osebni projekt vodje britanskih ­konservativcev.

Na neki način bi se lahko predčasne volitve spremenile v de facto drugi referendum o izstopu iz EU, je poudaril Pieter Cleppe, analitik in strokovnjak za brexit. »Če bodo torijci dobili absolutno večino v parlamentu, bodo potrdili 'Borisov sporazum',« je povedal za Delo. V nasprotnem primeru bi lahko opozicija izsilila še en referendum, ki bi lahko proizvedel drugačen rezultat od prejšnjega, »če ne drugega, zaradi tega, ker bi ga zagovorniki brexita bojkotirali«.
 

V četrto gre rado


Obe strani bosta z razpisom volitev prevzeli veliko tveganje, ki ju na koncu lahko stane vsega, a druge alternative nimata. Politična blokada v Westminstru je nevzdržna in načenja vero volivcev v sistem. To je v zadnjih dneh poudaril tudi Johnson, rekoč, da država »ne more biti več ujetnica tega parlamenta«.

Britanski poslanci so nocoj četrtič zapored glasovali o razpisu predčasnih volitev. Čeprav je od zadnjega glasovanja, na katerem je parlament zavrnil vladni pred­log o razpisu volitev, minilo manj kot 24 ur, so poslanci po večurni razpravi vendarle dali zeleno luč za izvedbo volitev 12. decembra. Predlog zakonodaje mora potrditi še zgornji dom parlamenta, v katerem ni pričakovati večjih težav. Za potrditev zakonodaje v spodnjem je bila ključna podpora opozicije. Vodstvo laburistov, največje opozicijske stranke, je namreč pred glasovanjem potrdilo, da njihovi poslanci zdaj, ko je EU potrdila vnovično odložitev brexita za tri mesece in s tem izključila možnost brexita brez dogovora, nimajo več razloga za nasprotovanje predčasni razpustitvi parlamenta in razpisu volitev.

Nasprotniki brexita med sprehodom po Westminstru. Foto Reuters
Nasprotniki brexita med sprehodom po Westminstru. Foto Reuters


Združeno kraljestvo torej čakajo že druge predčasne volitve v manj kot treh letih. Zadnje niso prinesle jasnega zmagovalca. Ena od njihovih nepredvidenih posledic je bil dogovor o programskem sodelovanju, ki so ga vladajoči konservativci za oblikovanje stabilne vlade sklenili s severnoirskimi demokratičnimi unionisti (DUP). Dogovor je pozneje neposredno vplival na pogajanja o brexitu.

Tudi decembrske volitve bi lahko prinesle podobna presenečenja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine