Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Brexit bo že tretjič odložen

Novi rok je 31. januar, Združeno kraljestvo bo moralo predlagati svojega komisarskega kandidata.
Britanski premier Boris Johnson je zatrjeval, da bodo v vsakem primeru izstopili 31. oktobra, a obljube ni mogel izpolniti. FOTO: Paul Grover/AFP
Britanski premier Boris Johnson je zatrjeval, da bodo v vsakem primeru izstopili 31. oktobra, a obljube ni mogel izpolniti. FOTO: Paul Grover/AFP
28. 10. 2019 | 10:48
28. 10. 2019 | 15:57
2:31
BRUSELJ – Države članice EU27 se strinjajo z vnovičnim odlogom brexita do 31. januarja prihodnje leto. To je s tvitom sporočil predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Postopek mora biti še uradno potrjen s pisnim postopkom.

Podaljšanje, ki so ga na podlagi britanske prošnje danes še enkrat obravnavali stalni predstavniki držav članic pri EU, bo prožno. Tako bo lahko Združeno kraljestvo izstopilo prej, če bodo končani vsi postopki. Ločitveni sporazum mora sicer ratificirati še evropski parlament.



Od Združenega kraljestva se pričakuje, da bo predlagala svojega komisarskega kandidata za ekipo nove predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, ki bo predvidoma začela mandat 1. decembra.  

Po veljavnem odlogu, ki je bil sprejet spomladi, bi Združeno kraljestvo moralo izstopiti na noč čarovnic 31. oktobra. Prvi rok, dve leti po sprožitvi 50. člena Pogodbe o EU, je bil 29. marec letos. 

Britanski premier Boris Johnson je sicer po prevzemu položaja napovedoval, da v nobenem primeru ne bo odloga, tudi če bi morali tvegati kaotični brexit (no-deal).

Tudi če bodo izstopili 31. januarja,  so pričakovani novi zapleti. Obdobje tranzicije po izstopu traja le do konca leta 2020. To bo prekratko obdobje za sklenitev sporazuma o trgovinskih odnosih, zato bo predvidoma moralo biti podaljšano. Odločitev je treba sprejeti do sredine leta 2020.

Ločitveni sporazum dopušča podaljšanje tranzicije za eno ali dve leti (do konca 2022). Med tranzicijo bo za Združeno kraljestvo še vedno veljalo celotno pravo EU. Unija bo državo obravnavala, kot da je članica z izjemo njenega sodelovanja v institucijah in strukturah.

Med tranzicijo bo Združeno kraljestvo ostalo del carinske unije in enotnega trga, tako da ne bo moglo uvajati svojih trgovinskih sporazumov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine