Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Končno je napočil čas, da identiteto izpustimo na svobodo

Težko je biti tisto, kar si. Zlasti kadar določene kulturne, razredne ali etične norme vztrajajo pri tem, kaj vse mora izpolnjevati vsak od spolov.
Film Moč psa (The Power of the Dog) je ta teden dobil dvanajst nominacij pred 94. podelitvijo nagrad Akademije filmske umetnosti in znanosti (Ampas). FOTO: Yara NardiiReuters
Film Moč psa (The Power of the Dog) je ta teden dobil dvanajst nominacij pred 94. podelitvijo nagrad Akademije filmske umetnosti in znanosti (Ampas). FOTO: Yara NardiiReuters
12. 2. 2022 | 09:00
10:50

V nadaljevanju preberite:

»Želela bi si videti več režiserk, zato ker predstavljajo polovico človeštva – in zato, ker so rodile ves svet. Če one ne bi pisale in režirale, ne bi nikoli izvedeli celotne zgodbe.« To je ob neki priložnosti dejala Jane Campion, novozelandska režiserka, katere film Moč psa (The Power of the Dog) je ta teden dobil dvanajst nominacij pred 94. podelitvijo nagrad Akademije filmske umetnosti in znanosti (Ampas).

In kot da bi iz njega odmevalo tisto, kar je izjavila Jane Campion, je Moč psa postal prvi film pod taktirko ženske, ki je bil nominiran za več kot deset oskarjev – med drugim za najboljši film in najboljšo režijo. Leta 1994 je bila Jane Campion šele druga ženska v zgodovini Ampasa, katere film Klavir je bil nominiran za najboljšo režijo, zdaj pa je prva ženska, ki je bila dvakrat nominirana za to nagrado.

Kaj nam to pove? Zgolj to, da še vedno ni veliko žensk, ki bi ustvarjale filme. Verjetno imajo dovolj dela z rojevanjem vsega sveta.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine