Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Južnokorejska policija priznala nezadosten odziv pred tragedijo v Seulu

Policija je pred stampedom v Seulu, v katerem je v soboto umrlo najmanj 156 ljudi, večinoma mladih, prejela več opozoril, a ni reagirala po protokolu.
Policija je sporočila, da je za noč čarovnic v Itaewon, kamor se je zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov. FOTO: Reuters
Policija je sporočila, da je za noč čarovnic v Itaewon, kamor se je zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov. FOTO: Reuters
STA
1. 11. 2022 | 12:47
0:29

Južnokorejska policija je pred stampedom v Seulu, v katerem je v soboto umrlo najmanj 156 ljudi, večinoma mladih, prejela več opozoril, vendar je bil njen odziv nezadosten, je danes izjavil načelnik policije Yoon Hee-keun.

Policija je vedela, da se je »pred nesrečo zbrala velika množica, kar je nakazovalo na izredno nevarnost«, je dejal načelnik policije in dodal, da je bilo ravnanje s temi informacijami nezadostno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V soboto zvečer je v stampedu množice na prvi zabavi za noč čarovnic po pandemiji covida-19 v četrti Itaewon v Seulu umrlo najmanj 156 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Za Južno Korejo je značilno, da je nadzor nad množicami močan, saj so protestni shodi pogosto tako zelo nadzorovani, da je število policistov lahko večje od števila udeležencev, poroča AFP.

V primeru praznovanja noči čarovnic v Itaewonu pa ni bilo določenega organizatorja dogodka, saj so se ljudje zgrinjali na območje, kjer so se udeležili dogodkov, ki so jih organizirali posamezni bari, klubi in restavracije.

Policija je sporočila, da je za noč čarovnic v Itaewon, kamor se je zgrnilo približno 100.000 ljudi, poslala 137 policistov. Na protestu na drugi strani mesta, ki se ga je udeležilo približno 25.000 ljudi, pa je bilo prisotnih 6500 policistov.

Predsednik vlade Han Duck-soo je danes dejal, da je nesrečo morda povzročilo pomanjkanje ustreznega sistema za upravljanje množic, in zagotovil, da preiskava poteka.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol pa je ocenil, da morajo v državi izboljšati sistem za obvladovanje velikih množic. »Varnost ljudi je pomembna, ne glede na to, ali dogodek prijavi organizator ali ne,« je dejal na seji vlade.

Pozval je k razvoju »najsodobnejših digitalnih zmogljivosti« za izboljšanje upravljanja množic. Vendar pa kritiki trdijo, da takšna orodja že obstajajo, vendar jih v Itaewonu niso uporabili.

Južnokorejska vlada je dva dni po tragediji že napovedala temeljito preiskavo nesreče. S tem želi ugotoviti vzrok zanjo in sprejeti potrebne ukrepe, da se kaj takega ne bi ponovilo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine