Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Januarski vdor v kongres bo preiskovala posebna komisija

Demokrati hočejo preiskavo v slogu tiste po terorističnih napadih iz leta 2001, republikanci zahtevajo vključitev levega nasilja.
Nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa čaka še ena preiskava. FOTO: Dominick Reuter/AFP
Nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa čaka še ena preiskava. FOTO: Dominick Reuter/AFP
19. 5. 2021 | 23:19
20. 5. 2021 | 08:28
2:26
Danes je zelo poseben dan za nas na Kapitolu, je bila ob ustanovitvi posebne komisije za preiskavo vdora v ameriški kongres s šestega januarja zadovoljna predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi. Po njenem prepričanju so tedaj vstajniki napadli tempelj demokracije in povzročili razmere, ki so zahtevale več mrtvih, več kot 140 ranjenih policistov ter travme za kongresnike in njihove pomočnike.

Visoka demokratka je večkrat govorila tudi o nadstrankarskem značaju komisije in zgledovanju po tisti, ki je po devetem septembru 2001 preučila okoliščine največjih terorističnih napadov v zgodovini ZDA. In res je eden od sponzorjev resolucije o njej newyorški republikanec John Katko. Večina kongresnih republikancev pa ne soglaša z njima in voditelja republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy in Steve Scalise sta kolege pozvala k bojkotu po njunem prepričanju zelo pristranske komisije.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Joshua Roberts/Reuters


McCarthy je po vdoru privržencev prejšnjega republikanskega predsednika v kongres med potrjevanjem elektorske zmage demokrata Joeja Bidna obsodil Donalda Trumpa, a se je kmalu postavil na njegovo stran, v mesecih zatem pa se skupaj s številnimi drugimi strankarskimi kolegi osredotočil na nasprotovanje za ameriške razmere skrajno levim programom demokratske administracije. Po prepričanju republikanskih prvakov in večjega dela njihovih volivcev se z njimi ne morejo spopadati brez Trumpovega sodelovanja.

Številni privrženci nekdanjega predsednika še naprej verjamejo, da je bila Trumpu zmaga na novembrskih volitvah ukradena, demokrati pa so se že lotili vseh mogočih laži in zvijač za njegovo diskreditiranje in se jih bodo še več. Republikanski politiki zahtevajo vključitev vseh nasilnih dogodkov lanskega leta v preiskavo in še posebej skrajnolevičarskih napadov na Belo hišo ter razdejanj v številnih ameriških mestih. Tretja najvplivnejša političarka ZDA Pelosijeva je to že zavrnila in republikanske nasprotnike komisije označila za strahopetce, ki nočejo resnice.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine