Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Gazi več kot 110.000 primerov okužb dihal in diareje

Ljudje pijejo onesnaženo vodo, kar še dodatno povečuje tveganje za bakterijske okužbe. Prav tako se v enklavi več ne pobira smeti. In zima prihaja ...
V Gazo prihajajo mraz in bolezni. FOTO: Mahmud Hams/AFP
V Gazo prihajajo mraz in bolezni. FOTO: Mahmud Hams/AFP
P. M., STA
17. 11. 2023 | 07:17
17. 11. 2023 | 15:00
17:03

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

14.15 WHO opozarja na hitro širjenje bolezni v Gazi

V Gazi se bolezni širijo hitreje, kot smo pričakovali, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in pojasnila, da je to posledica prenatrpanosti zavetišč v enklavi, kjer zaradi izraelske blokade že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode. Prav tako se bojijo, da bo prihajajoča zima razmere še poslabšala, poroča britanski BBC.

Po navedbah predstavnika WHO za Zahodni breg in Gazo Richarda Peeperkorna, so v gosto poseljeni palestinski enklavi potrdili že več kot 70.000 primerov akutnih okužb dihal in več kot 44.000 primerov diareje, kar bistveno presega pričakovanja organizacije.

Pri tem WHO opozarja, da so v Gazi zaradi pomanjkanja goriva zaprti obrati za razsoljevanje. To pomeni, da ljudje pijejo onesnaženo vodo, kar še dodatno veča tveganja za bakterijske okužbe. Prav tako se v enklavi ne pobirajo več smeti, kar je ustvarilo okolje za žuželke in glodavce, ki lahko prenašajo bolezni.

13.00 Netanjahu: Izrael neuspešen pri omejevanju civilnih žrtev v Gazi

Prizadevanja izraelskih sil, da bi bilo civilnih žrtev v spopadih v Gazi čim manj, niso uspešna, je v četrtek izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in za to okrivil palestinsko gibanje Hamas. Prepričan je, da Hamasa ne zanimajo težave Palestincev in da civiliste uporablja kot živi ščit.

Ranjena palestinska deklica FOTO: Mohammed Abed/AFP
Ranjena palestinska deklica FOTO: Mohammed Abed/AFP

»Vsaka smrt civilistov je tragedija. Delamo vse, kar je v naši moči, da civiliste spravimo iz nevarnosti, medtem ko Hamas dela vse, da jih obdrži v nevarnosti. Zato pošiljamo letake, jih kličemo na njihove mobilne telefone in pozivamo, naj odidejo. In mnogi so tudi odšli,« je v pogovoru za ameriško televizijo CBS dejal Netanjahu.

Benjamin Netanjahu FOTO: Pool Reuters Pictures
Benjamin Netanjahu FOTO: Pool Reuters Pictures

»Svoje delo bomo poskušali dokončati z minimalnimi civilnimi žrtvami. To je tisto, kar poskušamo storiti, a žal nismo uspešni,« je poudaril in za visoko število civilnih žrtev v Gazi okrivil Hamas. Ponovil je, da si Izrael ne želi zasesti Gaze, »želi jo le demilitarizirati in deradikalizirati«.

Kot enega od razlogov za izraelske racije v bolnišničnem kompleksu Al Šifa v Gazi je navedel, da bi se tam lahko nahajali izraelski talci, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas. Priznal je, da izraelske sile talcev v bolnišnici niso našle, a dodal, da jih je Hamas morda še pred racijami umaknil iz Al Šife.

Izraelska vojska od srede izvaja racije v največji bolnišnici v Gazi, kjer trdi, da je odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre Hamasa ter informacije in posnetke o talcih, ki jih je Hamas zajel v Izraelu. Ministrstvo za zdravje v Gazi pa opozarja, da so izraelske sile med drugim uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo. Prav tako so menda zasliševale zdravnike, paciente in razseljene v bolnišnici.

Izraelsko obleganje in bombardiranje Gaze se je začelo 7. oktobra, ko so borci Hamasa v napadu na Izrael ubili 1200 ljudi in zajeli okoli 240 talcev. V izraelski ofenzivi, ki je sledila, pa je bilo v Gazi ubitih več kot 11.500 ljudi.

12.00 Blinken ponavlja stališče ZDA, da »Izrael ne more ponovno zasesti Gaze«

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pravi, da Hamas »ogroža vsakogar, tako da skupaj s civilisti zaseda bolnišnice, šole in civilna bivališča«.

Desno Antony Blinken FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Desno Antony Blinken FOTO: Frederic J. Brown/AFP

V četrtkovem pogovoru za ameriški novičarski kanal ABC je Blinken z odločnim da odgovoril na vprašanje, ali je prepričan, da so v predorih pod bolnišnico Al Šifa obstajali poveljniški centri.

»Kar vemo na podlagi informacij, ki jih imamo, je, da je bila to praksa Hamasa, da uporablja civilno infrastrukturo za namestitev svojih borcev.«

Blinkna so še vprašali, ali ZDA podpirajo, da je Izrael po koncu vojne v Gazi. Njegov odgovor: »Ne.«

»Izrael ne more ponovno okupirati Gaze,« je dejal. »Tako kot se Gaza ne more še naprej uporabljati kot platforma za izvajanje terorističnih napadov.«

»Morali bi napredovati tam, kjer imajo Palestinci politične pravice in možnost, da sami vladajo v svoji državi,« je sklenil.

10.30 ZN ne morejo razdeljevati pomoči v Gazi

Humanitarni delavci so vse od začetka vojne pred skoraj šestimi tedni opozarjali na posledice izraelske prepovedi dobav goriva v Gazo.

Prvič ta teden so dovolili dobave manjših količin za vozila ZN, a je tudi zanje goriva že zmanjkalo.

Pomanjkanje goriva se že pozna tudi na internetnih in telefonskih storitvah.

Vozila Rdečega križa v Gazi FOTO: Said Khatib/AFP
Vozila Rdečega križa v Gazi FOTO: Said Khatib/AFP

Zdaj največja agencija ZN v Gazi pravi, da ne more več razdeljevati pomoči.

9.30 Ob izpadu komunikacij se spopadi v Gazi nadaljujejo

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala obstreljevanje Gaze, vendar zaradi izpada komunikacij v večjem delu enklave ni natančnih podatkov o žrtvah in obsegu škode. Izrael je pred tem po navedbah obrambnega ministra Joava Galanta prevzel nadzor nad zahodnim delom mesta Gaza, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi izpada komunikacij in interneta so tudi ustavili odhod ranjencev, tujcev in Palestincev z dvojnim državljanstvom iz Gaze čez mejni prehod Rafa na jugu, je sporočil neimenovani varnostni vir v Egiptu.

Po navedbah katarske televizije Al Džazira je bilo v enem od izraelskih zračnih napadov na območje begunskega taborišča Džabalija na severu Gaze ubitih najmanj 11 Palestincev, v napadu vzhodno od mesta Han Junis na jugu enklave pa še najmanj deset.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je pred tem v četrtek sporočil, da je vojska prevzela nadzor na zahodnim delom mesta Gaza. »Začela se je naslednja faza,« je napovedal, ne da bi pojasnil, kaj natanko misli s tem. Po njegovih besedah sicer izraelska vojska operacije v Gazi nadaljuje z natančnostjo in odločnostjo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Šotori in zavetišča okrog bolnišnice v Al Šifi FOTO: Ahmed El Mokhallalati via Reuters
Šotori in zavetišča okrog bolnišnice v Al Šifi FOTO: Ahmed El Mokhallalati via Reuters

Izraelska vojska medtem nadaljuje preiskovanje bolnišničnega kompleksa Al Šifa, kjer je, kakor trdi, odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre Hamasa ter informacije in posnetke o talcih, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. Galant je omenjeno označil za »pomembne najdbe«.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi so izraelske sile v bolnišnici uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo. Prav tako naj bi zasliševale zdravnike, paciente in razseljene, ki so se zatekli v bolnišnico.

V Al Šifi so našli tudi posmrtne ostanke vojakinje, ki naj bi bila ena od talk Hamasa. Gre za Noo Marciano, 19-letno vojakinjo, katere smrt je izraelska vojska sicer potrdila že v torek. V današnji izjavi je sporočila, da so njeno truplo vojaki izvlekli iz objekta ob bolnišnici Al Šifa. Po navedbah Hamasa je bila vojakinja ubita v izraelskem obstreljevanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

9.00 Netanjahu pravi, da so bili izraelski talci v Al Šifi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za CBS Evening News povedal, da obstajajo trdni dokazi, da so izraelski talci zaprti v bolnišnici Al Šifa in da je to »eden od vzrokov, da smo vstopili«. Priznal je, da talcev v bolnišnici, ko so sile v sredo vstopile, ni bilo: »Najbrž so jih odpeljali ven.«

Izrael trdi, da ima več obveščevalnih podatkov o pridržanih, Netanjahu pa je dejal: »Manj ko govorim o tem, tem bolje.«

Izrael je večkrat obtožil Hamas, da ima veliko bazo pod bolnišnico, kar Hamas zanika. Netanjahu ni podrobneje pojasnil, katere informacije ima Izrael, po katerih so sklepali, da so talci v Al Šifi.

8.45 Zaradi smrti proizraelskega protestnika pridržali profesorja računalništva

Kalifornijska policija je v četrtek aretirala profesorja računalništva s kolidža Južna Kalifornija Loayja Abdelfattaha Alnajija in ga obtožila nenamernega uboja 69-letnega proizraelskega protestnika Paula Kesslerja, ki je med prerivanjem padel, se udaril z glavo ob pločnik in naslednji dan umrl, poročajo ameriški mediji.

V predmestju Los Angelesa Thousand Oaks se je 6. novembra najprej zbrala skupina, ki je pozivala k premirju na območju Palestine in Izraela. Ko se jim je nasproti postavila manjša skupina protestnikov, ki so zagovarjali Izrael, je prišlo do prerivanja med skupinama.

Petdesetletni Alnaji je po Kesslerjevem padcu ostal na kraju dogodka in je poklical reševalce. Policisti so ga po protestu za kratek čas pridržali in pri njem doma izvedli hišno preiskavo ter ga nato izpustili.

Policija ni razložila, katere dodatne dokaze je pridobila, da se je več kot teden pozneje odločila za aretacijo, nekateri policijski strokovnjaki pa so medijem povedali, da je verjetno v ozadju velik politični pritisk.

Profesor računalništva Alnaji je na svoji strani na facebooku izražal propalestinska stališča, vendar ni dokazov, da bi zagovarjal nasilje. »Hvaležni smo za aretacijo, ki dokazuje, da se nasilje proti naši judovski skupnosti ne bo toleriralo,« pa je sporočila lokalna veja Judovske federacije.

image_alt
Z antisemitskim grafitom oskrunili Judovski kulturni center

V ZDA se vrstijo protesti v zvezi z dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Čeprav ankete javnega mnenja kažejo, da si večina Američanov želi konec spopadov, vlada predsednika Joeja Bidna Izraela noče pozvati k premirju.

8.35 Izraelska vojska izvaja racije

Racije je izraelska vojska po poročanju Wafe izvedla tudi v mestu Ni'lin blizu Ramale, ki leži okoli sto kilometrov južno od Dženina. Tam naj bi pridržala najmanj 28 ljudi, navaja BBC.

Ranjenci v Al Šifi FOTO: Stringer/Reuters
Ranjenci v Al Šifi FOTO: Stringer/Reuters

V času najnovejše zaostritve konflikta je izraelska vojska po navedbah Palestincev na Zahodnem bregu prijela več kot 2000 ljudi. Izraelska vojska trdi, da jih je prijela več kot 1400 in da jih je večina povezanih s Hamasom. V racijah in spopadih je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci. Vse več pa je tudi poročil o nasilju judovskih naseljencev nad Palestinci.

Na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg, je v četrtek opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

8.30 Shod čevljev v Seulu za prekinitev ognja

Aktivisti v Južni Koreji so pozvali k prekinitvi ognja v Gazi tako, da so v središču Seula postavili 2000 parov čevljev. Čevlji so simbolizirali palestinske civiliste, ubite v vojni.

Pari čevljev kot simbol žrtev vojne FOTO: Kim Hong-ji/Reuters
Pari čevljev kot simbol žrtev vojne FOTO: Kim Hong-ji/Reuters

Po podatkih ministrstva za zdravje, ki ga vodi Hamas, je bilo od začetka spopadov v Gazi ubitih okrog 11.500 ljudi.

7.30 ZN: Civilisti v Gazi se soočajo z neposredno grožnjo stradanja

Civilisti v Gazi se soočajo z neposredno grožnjo stradanja, je v četrtek opozorila direktorica Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain. V tej agenciji ZN upajo na odprtje še enega mejnega prehoda z Gazo, saj količina hrane, ki vstopa v oblegano palestinsko enklavo, pokrije zgolj sedem odstotkov dnevnih potreb tamkajšnjega prebivalstva, je pojasnila.

»Zaradi bližajoče se zime, nevarnih in prenatrpanih zavetišč ter pomanjkanja čiste vode se civilisti soočajo z neposredno možnostjo lakote,« je bila v izjavi neposredna direktorica agencije s sedežem v Rimu.

image_alt
Bolnišnice – prva frontna črta strahotne vojne

McCain od začetka izraelske blokade Gaze opozarja na pomanjkanje, s katero se sooča več kot dva milijona Palestincev. Znova je poudarila, da je nemogoče zagotoviti ustrezno količino hrane z zgolj enim odprtim mejnim prehodom.

Omejene količine hrane in vode v Gazo lahko vstopajo le skozi mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, ki je edini prehod, ki ni pod nadzorom Izraela. Zaradi pomanjkanja goriva je oteženo tudi dobavljanje hrane znotraj enklave, še opozarja WFP.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih 11.470 ljudi, več kot 29.000 je ranjenih.

Izraelske sile so po navedbah ZN v tem času poškodovale ali uničile najmanj 11 pekarn, zaradi pomanjkanja goriva, vode in nafte pa od prejšnjega tedna ne deluje niti ena pekarna na severu enklave.

7.10 Izrael poroča o napadih na »visoke« predstavnike Hamasa v Gazi

Izraelski napadi so bili v zadnjih dneh, kot poročilo izraelskih sil, IDF, povzema BBC, usmerjeni na »visoke« predstavnike Hamasa na dveh različnih mestih v Gazi.

Na enem izmed njih se je skrivalo več visokih Hamasovih poveljnikov, vključno z Ahmedom Randorjem, vodjo Hamasove brigade za sever Gaze, in Himanom Sianom, vodjo Hamasove raketne brigade, je povedal vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari.

Na drugi napadeni lokaciji so se menda nahajali »visoki člani Hamasovega političnega krila, vključno z Raukhijem Mushto, ki je zelo tesen sodelavec Jahja Sinvarja, z Asamom Daljisom, vodjo Hamasove vlade v Gazi, ki je blizu Ismaelu Hanijahu, in Samehom El Sargom, ki je tudi tesen sodelavec Sinvarja, in drugih visokih osebnosti Hamasa v Gazi«.

Obe lokaciji sta bili »znatno poškodovani«, je dejal izraelski tiskovni predstavnik, ne da bi navedel dodatne podrobnosti.

Izraelskega poročila ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Na omrežju X je IDF objavila posnetke Hamasovih skrivnih predorov, ki jih je odkrila pod bolnišnicama Al Šifa in Rantisi.

7.00 Poročila o spopadih in izraelskih silah v bolnišnici v mestu na Zahodnem bregu

Iz Dženina na okupiranem Zahodnem bregu poročajo o bojih in dejavnostih enot, piše BBC.

Tiskovna agencija AFP poroča, da je velika skupina izraelskih vojakov vdrla v begunsko taborišče v mestu, Reuters pa, da so bili v napadu izraelskega brezpilotnega letala ubiti trije Palestinci, pri čemer se sklicuje na vodjo palestinske reševalne službe.

image_alt
V porušeni Gazi so prenehali šteti trupla

Več palestinskih virov poroča, da so izraelski vojaki vstopili v mestno bolnišnico Ibn Sina, ustavili reševalna vozila in prisilili zdravstvene delavce, da so jo zapustili.

Delijo se videoposnetki, na katerih se zdi, da delavci v rdečih uniformah izstopajo z dvignjenimi rokami. BBC videa ni mogel preveriti.

Isti mediji poročajo tudi, da iz palestinskega Rdečega polmeseca prihajajo novice, da so bili pridržani tudi njihovi zdravstveni delavci.

Dženin je Izrael večkrat napadel od začetka zadnjega spopada. Prejšnji teden je bilo v izraelskem napadu, enem najsmrtonosnejših tovrstnih incidentov v zadnjem času v Dženinu, ubitih 14 Palestincev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine