Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael z iransko grožnjo utemeljuje zasedbo palestinskih ozemelj

Izraelske oblasti že dolgo dajejo jasno vedeti, da nimajo interesa za priznanje palestinske države.
Izreal tudi danes nadaljuje smrtonosne napade na Gazo, kjer je bilo od 7. oktobra lani ubitih že več kot 40.000 ljudi. FOTO: Avi Ohayon/Reuters
Izreal tudi danes nadaljuje smrtonosne napade na Gazo, kjer je bilo od 7. oktobra lani ubitih že več kot 40.000 ljudi. FOTO: Avi Ohayon/Reuters
STA
23. 8. 2024 | 10:49
23. 8. 2024 | 11:54
2:43

Izrael zavrača oblikovanje palestinske države, saj bi ta bila oporišče Irana, je danes sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Tako še naprej vztraja pri zasedbi palestinskih ozemelj, obenem pa tudi danes nadaljuje smrtonosne napade na Gazo, kjer je bilo od 7. oktobra lani ubitih že več kot 40.000 ljudi.

Kac je v zapisu na omrežju X obtožil palestinsko gibanje Hamas in Iran, da sta »prevzela palestinsko vprašanje«. »Palestinska država bi pomenila iransko oporišče v Gazi ter Judeji in Samariji,« je zapisal zunanji minister, pri čemer je za Zahodni breg uporabil izraelsko okupacijsko ime za to območje.

Izrael tako še naprej ignorira pritisk več držav, med njimi tudi Slovenije, ki so v zadnjem letu priznale Palestino v upanju, da bi to privedlo do premirja in mirovnega dogovora na Bližnjem vzhodu. Izraelske oblasti sicer že dolgo dajejo jasno vedeti, da nimajo interesa za priznanje palestinske države, ki je prav tako ne priznava večina zahodnih držav z ZDA na čelu.

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967, kar med drugim utemeljuje z varnostnimi skrbmi. Te je v svoji objavi poudaril  tudi Kac, ki je ob tem za »iranska oporišča« označil tudi sosedi Sirijo in Libanon ter Jemen in Irak.

Palestinska država bi po njegovem prepričanju predstavljala grožnjo prebivalcem Izraela in njegovemu gospodarstvu. Izraelski minister je sklenil zapis z besedami, da tega ne smejo dopustiti.

Palestinski civilisti medtem še naprej doživljajo  vsakodnevne izraelske napade na Gazo. V razdejani enklavi so danes našteli najmanj sedem smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je od 7. oktobra lani v Gazi ubila več kot 40.000 Palestincev, z okrepljenim nasiljem okupacijskih sil in izraelskih naseljencev se v tem času spoprijemajo tudi Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Džazira, se nadaljuje tudi redno čezmejno obstreljevanje izraelskih sil in libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine