Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iranski jedrski dogovor poka po šivih

Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo so zaradi iranskih kršitev dogovora sprožili mehanizem za reševanje sporov.
Britanski premier Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron med oktobrskim vrhom EU v Bruslju. FOTO: Reuters
Britanski premier Boris Johnson, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron med oktobrskim vrhom EU v Bruslju. FOTO: Reuters
14. 1. 2020 | 13:00
14. 1. 2020 | 13:32
1:15
Francoska, nemška in britanska vlada so se v odzivu na iranske kršitve pet let starega jedrskega dogovora, s katerim se je Iran odpovedal večini svojega spornega jedrskega programa, odločile, da sprožijo v dogovor vgrajeni mehanizem za reševanje sporov in s tem poskušajo prepričati Teheran, da znova začne spoštovati svoje pogodbene obveznosti.

Islamska republika je prejšnji teden, v odzivu na smrt generala Kasima Sulejmanija, ki je umrl v ameriškem bombnem napadu, odpravila še vse preostale veljavne omejitve na proizvodnjo obogatenega urana, s čimer je kršila eno od ključnih zavez dogovora, v katerega je Iran leta 2015 privolil v zameno za odpravo gospodarskih sankcij.

Kljub pozivom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj tako kot ZDA odstopijo od dogovora, Pariz, Berlin in London verjamejo, da je sporazum vsaj v nekakšni obliki še vedno možno rešiti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine