Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Obstaja »tveganje«, da Lugansk pade pod rusko okupacijo

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 130. dan vojne.
Ukrajinska stran je padec Lisičanska zavrnila. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser via Reuters
Ukrajinska stran je padec Lisičanska zavrnila. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser via Reuters
M. K., STA
3. 7. 2022 | 09:07
3. 7. 2022 | 20:55
6:11

18.48 Rusija zavzela Lisičansk in »osvobodila« celotno regijo Lugansk

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je popoldne na novinarski konferenci ob obisku avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja dejal, da »ne moremo reči, da je Lisičansk pod ruskim nadzorom«. »Potekajo boji na obrobju,« je dodal. Obenem je posvaril, da obstaja »tveganje«, da celotna regija Lugansk dejansko pade pod rusko okupacijo.

17.14 Avtobus s humanitarno pomočjo iz Maribora prispel v Harkov

Avtobus, ki so ga Mariborčani napolnili s humanitarno pomočjo, je danes v zgodnjih popoldanskih urah prispel v pobrateno ukrajinsko mesto Harkov. Kljub manjši poškodbi med potjo, zlomilo se je namreč sprednje desno okno, na mariborski občini verjamejo, da bo uspešno izpolnjeval svoj namen, to je vozil prebivalce mesta v službo ali šolo.

Avtobus so v Harkov poslali, da bi služil prevozu delavcev na njihova delovna mesta in šolskih otrok v šole. S pomočjo množičnega odziva občanov so ga hkrati napolnili s pol tone najnujnejšega sanitetnega materiala, živil in higienskih pripomočkov. Naložen na tovornjak je na pot v Ukrajino krenil v četrtek, 30. junija. 

Prebivalka regije Doneck v zaklonišču. FOTO: Genya Savilov/Afp
Prebivalka regije Doneck v zaklonišču. FOTO: Genya Savilov/Afp

16.39 Ruske sile v Ukrajini obstreljujejo Slovjansk

Ruske sile obstreljujejo mesto Slovjansk v regiji Donbas, je sporočil župan mesta Vadim Liak. Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih. Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil. 

Slovjansk ima sicer okoli 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03. Gre za naslednje večje mesto, ki je na poti ruskih sil ob pritisku proti zahodu Donbasa, potem ko naj bi Rusija danes po lastnih navedbah zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in s tem celotno regijo Lugansk. Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

12.25 Ruska stran trdi, da je zavzela Lisičansk

Po poročanju tujih agencij je ruski obrambni minister Sergej Šojgu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil, da je Rusija zavzela Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk. V Kijevu so to sicer zanikali, a priznavajo, da je situacija težka. Kot so še sporočili iz Kremlja, naj bi ruske sile in njihovi separatistični zavezniki v Ukrajini prevzeli popoln nadzor tudi nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sicer le nekaj minut pred objavo uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v samo mesto, kjer se zdaj borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen.

Ukrajinska stran je medtem padec Lisičanska zavrnila. Tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak je v pogovoru za britanski BBC zatrdil, da to mesto vendarle še ni povsem pod nadzorom ruskih in proruskih sil, da pa je situacija tam res že nekaj časa zelo napeta.

Rusija trdi, da je zavzela Lisičansk. FOTO: Oleksandr Ratushniak/Reuters
Rusija trdi, da je zavzela Lisičansk. FOTO: Oleksandr Ratushniak/Reuters

8.55 Ukrajina doslej še ni prevzela odgovornost za eksplozije v Belgorodu  

Oblasti ruskega Belgoroda so sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino odjeknila vrsta eksplozij, ki so uničile več stanovanjskih zgradb in terjale najmanj tri življenja, še štirje ljudje naj bi bili ranjeni.Tarča ukrajinskih napadov naj bi bilo ponoči tudi mesto Melitopolj, ki je pod rusko zasedbo. Medtem iz mesta Lisičansk na vzhodu Ukrajine prihajajo posnetki, sodeč po katerih naj bi proruske sile že bile v središču mesta.

Kot je na spletni aplikaciji Telegram danes zapisal guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, je v mestu z okoli 400.000 prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih.

Po navedbah guvernerja so bili v napadih ubiti najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček. Kot je še dodal, incident še preiskujejo, zaenkrat pa je videti, da je sistem zračne obrambe vendarle deloval. Ukrajina se na poročila zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti. Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in 'karmo' za rusko invazijo.

Ponoči je več deset eksplozij odjeknilo tudi v južnem ukrajinskem mestu Melitopolj v regiji Zaporožje, ki je že dlje časa v rokah ruskih sil. Po navedbah ukrajinskega župana tega mesta Ivana Fjodorova, je bila ena od štirih tamkajšnjih ruskih vojaških baz tarča okoli 30 izstrelkov in je uničena. Kot je še sporočil Fjodorov, so bili v napadu uničeni vojaška oprema in več skladišč goriva, zato so se eksplozije nadaljevale še ure po samem napadu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine