Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Čustveno slovo: Na koncu dneva le sin, ki se poslavlja od očeta (FOTO)

George Bush st. je bil kongresnik, veleposlanik pri ZN in na Kitajskem, direktor Cie, podpredsednik ZDA in od leta 1989 do leta 1993 predsednik ZDA.
George Bush ml. se je proti koncu nagovora zjokal. FOTO: Alex Brandon/Afp
George Bush ml. se je proti koncu nagovora zjokal. FOTO: Alex Brandon/Afp
Anja Intihar
5. 12. 2018 | 16:48
5. 12. 2018 | 20:17
7:38
V nacionalni katedrali v Washingtonu je potekala državniška pogrebna slovesnost za 41. predsednika ZDA Georga Busha starejšega, ki je umrl v petek v starosti 94 let. Udeležil se je je tudi ameriški predsednik Donald Trump s prvo damo Melanio Trump. Aktualni ameriški predsednik je današnji dan razglasil za nacionalni dan žalovanja za pokojnim predhodnikom. Državni uradi po ZDA so bili zaprti, zastave po državi pa bodo v čast pokojnika plapolale na pol droga 30 dni.

Na pogrebno slovesnost so prišli številni ameriški politiki in druge ugledne osebnosti, od britanskega princa Charlesa, nekdanjih ameriških predsednikov Billa Clintona in Jimmyja Carterja, nemške kanclerke Angele Merkel, do nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna, jordanskega kralja Abdullaha II. s kraljico Ranio ter nekdanjega britanskega premiera Johna Majorja. Nekdo je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je to ena redkih priložnosti, ko je mogoče na kupu videti toliko ameriških predsedniških obrazov (Carter, Clinton, Obama in Trump).

Bushevo truplo so v ponedeljek pripeljali iz Teksasa s predsedniškim letalom v Washington in ga položili v rotundo kongresne palače, kjer so se lahko od njega poslovili tudi navadni Američani. Uvodna žalna slovesnost je potekala v ponedeljek, ko so spregovorili vodilni politiki kongresa.

Pogreba se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump s prvo damo Melanio Trump. FOTO: Jacquelyn Martin/Ap
Pogreba se je udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump s prvo damo Melanio Trump. FOTO: Jacquelyn Martin/Ap


Trump je s prvo damo rotundo obiskal v ponedeljek, v torek se je oglasil nekdanji predsednik Barack Obama, Busheve posmrtne ostanke pa so danes vrnili v Teksas, kjer bo v četrtek pogrebna maša v episkopalni cerkvi Sv. Martina v Houstonu.

Isti dan ga bodo pokopali v družinski grobnici na ozemlju njegove predsedniške knjižnice v College Pointu, kjer je že pokopana njegova soproga Barbara Bush in njuna hči Robin, ki je umrla leta 1953 za levkemijo, stara le tri leta, navaja STA. Na zadnje počivališče ga bodo odpeljali s posebnim vlakom Bush 4141, poimenovanim v njegovo čast.


Volil Hillary in si nakopal Trumpovo jezo 


Medtem medije preplavljajo zanimive podrobnosti iz življenja pokojnika. Jim McGrath, nekdanji Bushev predstavnik za stike z javnostmi, je tako razkril, da se je Bush starejši nekoč spraševal, če se bo sploh kdo udeležil njegovega pogreba. Leta 2016 se je 41. predsednik ZDA sprl s Trumpom in njegovo družino, ko je zgodovinarju priznal, da je volil za Hillary Clinton. A kljub temu je pred smrtjo izrazil željo, da se Donald Trump udeleži pogreba.

Nekdanjega predsednika Busha st. so pokopali v nogavicah, ki častijo mornarico, je še razkril Jim McGrath.



Pokojniku je na pogrebu zapel znani irski tenorist Ronan Tynan, poroča New York Times. Umetnik je nekdanjega predsednika obiskal na smrtni postelji in mu tedaj zapel Sveto noč. Bush st. je isti dan izdihnil. Tynan za znane politike sicer nastopa že dolga leta. Na slovesnosti je govoril tudi škof Michael Curry, ki je postal znan potem, ko je imel odmeven nagovor na prooki princa Harryja in Meghan Markle

Zgodovinar Jon Meacham, eden od slavnostnih govornikov, je zbranim opisal odnos, ki sta ga imela Barbara in George Bush. »Bil je edini moški, ki ga je kdajkoli poljubila. Njune otroke, tako je nekoč dejala gospa Bush, je sililo na bruhanje, kadar koli so slišali za to.« Zaupal je še nekaj besed iz pisma, ki ga je Bush med drugo svetovno vojno pisal soprogi: »Ljubim te z vsem srcem. Kako srečni bodo najini otroci, da bodo imeli tebe za mamo.«

In podobno je s prisotnimi na slovesnosti delil tudi George Bush mlajši. Očeta je opisal kot potrpežljivega in ljubečega, velikega in plemenitega, ki je mirno izpeljal konec hladne vojne. »Znal je sprejeti, da je poraz del polnega življenja, vendar nas je naučil, da nas poraz ne sme nikoli opredeliti,« je med drugim dejal o ​»najboljšem očetu, ki ga lahko ima sin ali hčerka«.

Nekdanji predsednik leta 1992 v eni izmed trgovin. FOTO: Barry Thumma/Ap
Nekdanji predsednik leta 1992 v eni izmed trgovin. FOTO: Barry Thumma/Ap


»Na smrtni postelji sem mu rekel, da ga imam rad in da je bil čudovit oče. In zadnje besede, ki mi jih je naklonil, so bile: 'Tudi jaz te imam rad.' Za nas je bil blizu popolnosti,« je bil čustven sin. Jok ga je zlomil na koncu govora.

Dodal je, da si je oče, odkar je mama umrla, želel samo to, da bi jo še enkrat prijel za roko. Govor Busha ml., ki je imel tudi nekaj šaljivih anekdot, je ganil številne, ki so spremljali pogrebno slovesnost. Na koncu dneva gre le za sina, ki se poslavlja od očeta, so menili. 

Meacham se je v šali spomnil, da Bush ni bil izrazito dober javni govornik in je nekoč dejal, da ga tekoče uporabe angleškega jezika pogosto ni nihče obtožil. Opredelil ga je kot nepopolnega človeka, ki je za seboj zapustil bolj popolno zvezo držav. »Naša življenja je skupaj z življenji držav naredil bolj svobodna, boljša, toplejša in plemenitejša,« je dejal Meacham.

Trump ni govoril, ampak je pred odhodom v Nacionalno katedralo zjutraj tvitnil, da se veseli srečanja z družino Bush, ter da ne gre za pogreb ampak proslavo velikega človeka z dolgim življenjem, polnim odlik, navaja STA.

Ob koncu vojne se je poročil z Barbaro Pierce, s katero sta imela šest otrok, med njimi predsednika ZDA Georga Busha ml. FOTO: Patrick Semansky/Ap
Ob koncu vojne se je poročil z Barbaro Pierce, s katero sta imela šest otrok, med njimi predsednika ZDA Georga Busha ml. FOTO: Patrick Semansky/Ap


George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v bogati družini republikancev iz Massachusettsa. Z dopolnjenim 18. letom se je prijavil v mornarico in se kot pilot udeležil bojev med drugo svetovno vojno proti Japoncem v Tihem oceanu.

Ob koncu vojne se je poročil z Barbaro Pierce, s katero sta imela šest otrok, med njimi predsednika ZDA Georga Busha mlajšega in guvernerja Floride Jeba Busha. George Bush starejši je bil kongresnik iz Teksasa, veleposlanik pri ZN in na Kitajskem, direktor Cie, podpredsednik ZDA in od leta 1989 do leta 1993 predsednik ZDA.

Američani se od svojih predsednikov poslavljajo z velikimi ceremonijami, ki so vsakič malce drugačne. Krsto postavijo na oder v rotundo kongresa, kjer je ležal že Abraham Lincoln, sledi pogrebna maša, ki v ZDA ni le objokovanje, ampak proslava pokojnikovega življenja tudi s šalami na njegov račun.

Trupla nato počivajo v predsedniških knjižnicah. John F. Kennedy je sicer pokopan na vojaškem pokopališču Arlingon, kjer bi lahko bil kot vojni veteran tudi Bush, vendar se je še za življenja odločil, da bo skupaj z ženo Barbaro v College Pointu, kjer je njegova knjižnica, ki je v bistvu muzej.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine