Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden ob 20. obletnici napadov Američane pozval k enotnosti

Danes bo s soprogo Jill Biden obiskal vsa tri prizorišča tragedij, ki so globoko zaznamovale ZDA.
Največ žrtev je bilo v New Yorku, kjer je umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi.FOTO: Roberto Schmidt/AFP
Največ žrtev je bilo v New Yorku, kjer je umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi.FOTO: Roberto Schmidt/AFP
STA
11. 9. 2021 | 08:34
11. 9. 2021 | 11:47
4:08
Ameriški predsednik Joe Biden je na predvečer 20. obletnice terorističnih napadov na ZDA 11. septembra Američane pozval k enotnosti, češ da je to njihova"največja krepost". Danes bo s soprogo Jill Biden obiskal vsa tri prizorišča tragedij, ki so globoko zaznamovale ZDA.

»V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001 smo vsepovsod videli junaštvo, na pričakovanih in nepričakovanih krajih. Videli smo tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti,« je dejal.

»Enotnost ne pomeni, da moramo verjeti v isto stvar, moramo pa imeti temeljno spoštovanje in vero drug v drugega in v ta narod,« je Biden dejal v šestminutnem posnetku iz Bele hiše.

image_alt
Naš lastni 11. september


Priznal je, da so se po napadih pojavile tudi »temnejše sile človeške narave - strah in jeza, zamera in nasilje do muslimanskih Američanov«.  A država si po njegovem prepričanju ne sme dovoliti, da bi bila razdeljena. »Enotnost je to, kar nas dela, kar smo - Amerika v svoji najboljši različici,« je dejal.

11. septembra 2001 je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi.

image_alt
V tragedijah ljudje postanejo neverjetni junaki


Biden bo danes obiskal vsa tri prizorišča napadov. Največja slovesnost bo tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. Umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati v  napadeni zgradbi. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

»Poklanjamo se vsem tistim, ki so tvegali in dali svoja življenja v minutah, urah, mesecih in letih po tem,« je v posnetku še sporočil Biden.
 

Žrtev napada se spominjajo tudi v Evropi


V svojih sporočilih so številni evropski voditelji in zunanji ministri poudarili tudi pomen sodelovanja z ZDA, med drugim v boju proti terorizmu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala: »EU stoji ob strani ZDA v branjenju svobode in sočutja pred sovraštvom«. Žrtev napadov in tistih, ki so jim pomagali, se je v tvitu spomnil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. »EU stoji ob strani ZDA in ameriškemu predsedniku v stalnem boju proti terorizmu in ekstremizmu vseh oblik,« je zapisal. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je zapisal, da boj proti terorizmu ni končan."Ves čas moramo biti pozorni,"je poudaril.

Joe Biden bo danes obiskal vsa tri prizorišča napadov. Največja slovesnost bo tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. FOTO: Jim Watson/AFP
Joe Biden bo danes obiskal vsa tri prizorišča napadov. Največja slovesnost bo tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. FOTO: Jim Watson/AFP


Napada pred 20 leti se je spomnila tudi britanska kraljica Elizabeta II. Britanska kraljeva družina je na Twitterju zapisala, da je kraljica v mislih in molitvah z žrtvami napadov, preživelimi, prizadetimi družinami in reševalci. Britanski premier Boris Johnson se je medtem spomnil tudi 67 Britancev, ki so umrli v napadih 11. septembra 2001. Ti so po njegovih besedah simbol večnega prijateljstva med Združenim kraljestvom in ZDA.

V videosporočilu je poudaril še, da napadalcem ni uspelo uničiti vrednot zahodnega sveta. Dodal je, da nedavno dogajanje v Afganistanu, kjer so talibani ob umiku ZDA in zveze Nato znova prevzeli oblast, ni omajalo britanske odločnosti ohranjanja vrednot svobode in demokracije. Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v sporočilu ob obletnici napadov poudaril, da dogajanje v Afganistanu kliče h kritičnemu razmisleku o tem, kar se je zgodilo po 11. septembru 2001.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine