Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zamude pri dobavi Pfizerjevga cepiva

V članku povzemamo relevantne informacije o spoprijemanju z boleznijo covid-19.
Odmerki Pfizerjevga cepiva. FOTO: Sebastien Bozon /AFP
Odmerki Pfizerjevga cepiva. FOTO: Sebastien Bozon /AFP
Š. J., M. B., STA
15. 1. 2021 | 06:54
15. 1. 2021 | 21:10
29:01


19.25 Na severnem primorskem 112 novih okužb

Na severnem Primorskem je bilo včeraj po podatkih NIJZ-ja potrjenih 112  novih okužb. Skupno število aktivno okuženih v regiji je 1506 . 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev  je 1086, kar je četrta najvišja na državni ravni. Največ aktivno okuženih je trenutno v občini Ajdovščina, so sporočili iz Štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Najbolj na udaru je Dom starejših občanov Ajdovščina in bolnišnica dr. Franca Derganca v Šempetru, kjer so med pozitivnimi številni zaposleni.

18.40 V Italiji cepili že več kot milijon ljudi

V Italiji so proti covidu-19 cepili že več kot milijon ljudi, je danes sporočil premier Giuseppe Conte. Izpostavil je, da je Italija na prvem mestu v EU po številu cepljenih, kar je označil za vzpodbudno statistiko. Premier je novico o prvem milijonu cepljenih v državi s 60 milijoni prebivalcev sporočil, potem ko je minister za zdravje Roberto Speranza danes podpisal odlok, po katerem bodo v nedeljo v približno polovici italijanskih dežel zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Najstrožji bodo veljali v deželah Lombardija in Sicilija ter v pokrajini Južna Tirolska, ki bodo od nedelje obarvane rdeče. 12 od skupno 20 dežel, med njimi tudi Furlanija - Julijska krajina in Benečija (Veneto), bo od nedelje oranžnih. Druge dežele in pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, bodo medtem rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. V zadnjem dnevu so v Italiji po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje potrdili 16.146 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 477 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se danes zdravi več kot 22.800 obolelih s covidom-19.

18.00 Združeno kraljestvo zaradi ukrepov zapustilo več kot milijon ljudi

Združeno kraljestvo je zaradi vplivov pandemije covida-19 na gospodarstvo zapustilo več kot milijon ljudi, ocenjujejo avtorji študije londonskega Ekonomskega statističnega centra odličnosti. Kot so navedli, so med tistimi, ki so zaradi pandemije izgubili službo, očitno večinoma priseljenci, ki so se zato odločili za vrnitev v domovino. Kot danes objavljeno študijo povzema nemška tiskovna agencija dpa, je trend opazen predvsem v Londonu, kjer je bila petina prebivalcev rojena na tujem. Med pandemijo jih je prestolnico Velike Britanije, ki se poleg pandemije sooča še s posledicami brexita, po izsledkih študije zapustilo 700.000.

Če številke držijo, gre po navedbah dpa za največji upad števila prebivalcev Velike Britanije po drugi svetovni vojni. Ob tem ni podatkov, da bi se večje število Britancev, ki so živeli na tujem, med pandemijo vrnilo domov. Na Otoku so od tujih delavcev precej odvisni, zato bi lahko gospodarstvo po njihovem množičnem zapuščanju države utrpelo še večje težave. Enega večjih izzivov za britansko vlado predstavljajo tudi podatki, da mnogi pari zaradi negotovih razmer odlašajo s starševstvom. Po podatkih svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers bi lahko Velika Britanija letos zabeležila najnižjo stopnjo rodnosti po letu 1900.

16.45 Zamude pri dobavi Pfizerjevga cepiva

Pri dobavi Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 članicam Evropske unije bo v prihodnjih treh do štirih tednih prihajalo do zamud zaradi del v tovarni ameriškega farmacevtskega podjetja v Belgiji, je danes sporočilo nemško ministrstvo za zdravje. Šest članic EU je že izrazilo zaskrbljenost glede tega.

V ameriškem farmacevtskem velikanu, ki je cepivo izdelalo skupaj z nemškim Biontechom, so navedli, da je namen predelave tovarne v Belgiji povečati proizvodnjo od sredine februarja, je še navedlo nemško ministrstvo. Oblasti na Norveškem, ki sicer ni članica EU, so že pred tem sporočile, da bo od prihodnjega tedna prihajalo do zamud pri dobavi Pfizerjevega cepiva po Evropi. 

16.25 V Italiji po nekod zaostrujejo ukrepe

V nedeljo bodo v približno polovici italijanskih dežel zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Najstrožji bodo veljali v deželah Lombardija in Sicilija ter v pokrajini Južna Tirolska. V državi so sicer po zadnjih podatkih cepili že več kot 970.000 ljudi.
Lombardija in Sicilija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska bodo od nedelje obarvane rdeče, kar pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa. Poleg omejitev, ki veljajo za celotno državo, morajo biti tam zaprti tudi bari in restavracije. Strežejo lahko le hrano in pijačo za s seboj. Od trgovin so lahko odprti samo supermarketi, trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Italiji, ki se je po razpadu vladajoče koalicije znašla v politični krizi, se nadaljuje tudi cepljenje proti covidu-19. Doslej so cepili več kot 970.000 ljudi.

Zdravstveni delavci imajo polne roke dela. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Zdravstveni delavci imajo polne roke dela. FOTO: Marco Bertorello/AFP


15.50 Portugalska ponovno zaostruje ukrepe

Na Portugalskem so zaradi novega koronavirusa danes znova ustavili javno življenje. Omejitve, ki bodo veljale najmanj mesec dni, so tokrat manj stroge kot v spomladanskem valu pandemije, poroča tiskovna agencija AFP. Odprte bodo šole, sodišča, cerkve in cvetličarji. So pa znova zaprte trgovine z nenujnim blagom, bari in restavracije. Vsi, ki bodo na Portugalsko prispeli z letalom, bodo morali za vstop v državo predložiti negativen test na novi koronavirus. Ljudem pristojni priporočajo, naj delajo od doma. Bodo pa prebivalci med drugim lahko odšli volit v prvem krogu predsedniških volitev 24. januarja, če svojega glasu ne bodo oddali predčasno. 

14.45 Strokovnjaki WHO na Kitajskem iščejo izvor virusa

Kitajska je danes dovolila vstop v državo še enemu iz skupine strokovnjakov, ki bodo s pooblastilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotavljali izvor novega koronavirusa. Gre za enega od dveh članov ekipe, ki so jima v četrtek preprečili vstop na Kitajsko, potem ko so pri njiju v Singapurju odkrili protitelesa za novi koronavirus. »Da pokažemo podporo WHO, je kitajska stran privolila v še eno testiranje za protitelesa,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. Kot je dodal, je bil strokovnjak iz Velike Britanije na novem testiranju negativen in so mu odobrili vstop na Kitajsko. Drugi, ki prihaja iz Katarja, pa je bil pozitiven tudi na ponovljenem testu. Vseh 15 strokovnjakov je bilo tudi negativnih na testiranjih PCR na novi koronavirus, ki so jih opravili v Singapurju pred prihodom na Kitajsko.

Preostali člani skupine so na Kitajsko prispeli v četrtek, kjer so najprej morali v 14-dnevno karanteno. Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi poskušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so namreč prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je zahteval po vsem svetu že več kot 1,9 milijona življenj. Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska lani dolgo prelagala. Iskanje izvora virusa je namreč politično občutljiva tema, saj se Kitajska brani, da bi postala glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajska oblast tako že mesece širi dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

13.54 Cepljenje proti covidu-19 začenjajo tudi v Slovenski vojski

Cepljenje proti covidu-19 danes začenjajo tudi v Slovenski vojski (SV). Najprej bodo cepili pripadnike posadk helikopterske nujne medicinske pomoči, pripadnike, ki se v kratkem odpravljajo na mednarodne operacije in misije, in pripadnike vojaške zdravstvene enote, je Slovenska vojska objavila na vladnih spletnih straneh. Za vojsko je v začetni fazi na voljo 200 odmerkov cepiva, po pričakovanjih se bo cepljenje pripadnic in pripadnikov končalo do začetka poletja, so navedli.

Da bi SV ohranila zdravje in s tem zmogljivosti, je načelnik generalštaba Robert Glavaš ob začetku epidemije izdal ukaz, s katerim je odpovedal vsa nenujna usposabljanja. Ob strogem upoštevanju ukrepov za ohranjanje zdravja pa pripadnice in pripadniki izvajajo usposabljanja za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanja sil za sodelovanje pri nadzoru državne meje ter usposabljanje sil v pripravljenosti. Pripadnice in pripadniki SV so od začetka epidemije dejavno vključeni v napore za ohranjanje zdravja. Med drugim so poskrbeli za prevoze zaščitne opreme, za dezinfekcijo prostorov, pomagali pri urejanju novih zdravstvenih zmogljivosti, ljubljanski infekcijski kliniki pa v uporabo odstopili zabojnik z rentgenom, so še poudarili.



12.32 V šempetrski bolnišnici upajo, da so omejili okužbo z novim koronavirusom

V šempetrski bolnišnici, kjer je bil izbruh okužb z novim koronavirusom na internističnem in kirurškem oddelku, po zadnjih testiranjih kaže, da jim je uspelo okužbo omejiti. Med zaposlenimi v četrtek niso odkrili novih okužb. »Morda je to že eden izmed znakov, da je okužba omejena in da se ne bo več tako širila v bolnišnici,« je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Med hospitaliziranimi so sicer v četrtek odkrili še šest okuženih, dva iz rehabilitacijskega oddelka v Stari Gori, štiri pa v različnih delih internističnega oddelka. Od teh so dva, ki sta bila v dobrem zdravstvenem stanju, poslali v domačo oskrbo, štiri pa so premestili na covidni oddelek bolnišnice. Danes znova testirajo vse zaposlene in bolnike na obeh prizadetih oddelkih. »V nadaljevanju bomo testirali vse hospitalizirane bolnike s hitrimi antigenskimi testi, tako da bomo res pravočasno poskušali prepoznati nove okužbe,« je dodala. Testiranja bodo izvajali na dva dneva. Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice je bilo davi 61 bolnikov, od tega sedem v intenzivni enoti. V četrtek pa so morali zaradi prenapolnjenosti covidnega oddelka enega bolnika po potrjeni diagnozi napotiti v izolsko bolnišnico.

FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


»S strokovnim vodstvom smo se dogovorili, da če bo pri nas preveliko število covidnih bolnikov, bomo zaprosili za pomoč druge bolnišnice oziroma da bodo že prek dispečerskega centra bolniki napoteni v druge bolnišnice. Vendar upam, da čez konec tedna to ne bo potrebno,« je še dejala Savnik Winklerjeva. Zaradi okužb imajo v šempetrski bolnišnici tudi kadrovske težave. »V četrtek smo sicer dobili zaprosilo za pomoč s kadrom v zdravstveni negi iz Doma starejših občanov v Ajdovščini, kjer imajo veliko okužb med zaposlenimi, vendar jim naša bolnišnica glede na stanje trenutno ne more posoditi zaposlenih. Pri nas si še vedno pomagamo s študenti fakultete za zdravstvene vede, ki že ves čas epidemije ostajajo naši dobri sodelavci,« je pojasnila.

12.18 Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah še 715 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5335 testih potrdili 715 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 33 bolnikov s covidom-19, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Doslej so proti covidu-19 cepili več kot 41.500 ljudi. Za to so porabili skoraj tri četrtine vseh odmerkov cepiva, ki so jih dobili doslej. Od začetka tedna do danes so potrdili 3819 novih okužb, kar je 23 odstotkov manj kot v prvih petih dneh prejšnji teden, ko so potrdili 4988 novih okužb. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 288,8, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 1093,6.

image_alt
Na medicinski fakulteti do cepiva tudi nekateri, ki tam niso zaposleni


Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji 63 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 13 novih okužbah. Običajno je največje dnevno število na novo okuženih na območjih Zagreba in Splita. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo doslej veljavne epidemiološke ukrepe podaljšali do 31. januarja. Napovedal je, da bodo nekaj dni pred njihovim potekom odločili o ukrepih v prvi polovici februarja, saj je zdaj še prezgodaj za ocene, ali bo ukrepe mogoče omiliti.

11.46 Na Kitajskem 20.000 vaščanov poslali v karanteno zaradi naraščanja okužb

Na Kitajskem danes poročajo o največjem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom od lanskega marca. Potrdili so jih 144, večino v 22-milijonski severni provinci Hebei, kjer so oblasti zaradi porasta okužb že uvedle zaprtje. V sredo so na območju žarišča okužb v poslopja za karanteno poslali 20.000 vaščanov. Kitajska, kjer se je novi koronavirus konec leta 2019 prvič pojavil, je bila v boju proti širjenju virusa uspešna s strogimi ukrepi, omejitvami potovanj in množičnim testiranjem, a se zadnje tedne znova sooča s porastom okužb, še posebej na severu države, kjer je znova uvedla stroge karantenske ukrepe.

Porast pripisujejo predvsem primerom brez simptomov v večinoma podeželskih območjih na obrobju mest. Več kot 20.000 vaščanov okoli mesta Shijiazhuang, prestolnice province Hebei, so v sredo oblasti poslale v poslopja, določena za karanteno, je poročala državna televizija CCTV. Namestili so jih v hotele, družinske člane pa so po poročanju televizije ločili, tako da bivajo v različnih sobah. Časnik Global Times je opozoril, da v vaseh živijo predvsem starejši in da naraščanje okužb na podeželju kaže na vrzeli v epidemiološkem nadzoru. Ob kitajskem novem letu v februarju pa je pričakovati vrnitev migrantskih delavcev, kar bi lahko prispevalo k dodatnemu širjenju okužb, navaja AFP.

image_alt
Tudi mladi so žrtve komunikacijskega kaosa


11.02 Na severu Brazilije bolnišnicam primanjkuje kisika za covidne bolnike

V zvezni državi Amazonas na severu Brazilije, kjer zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom v bolnišnicah zmanjkuje postelj in celo kisika za covidne bolnike, so z današnjim dnem za deset dni uvedli nočno prepoved gibanja.
Oblast opozarja na težke razmere v tej največji brazilski zvezni državi, ki jo skoraj v celoti pokriva amazonski pragozd. V njeni prestolnici Manaus je zdravstveni sistem pred zlomom. Jessem Orellana iz raziskovalnega inštituta javnega zdravja Fiocruz je za AFP povedal, da je v bolnišnicah v mestu zmanjkalo kisika, tako da so nekateri bolniki na meji asfiksije. Gre za hudo motnjo v dihanju ali zastoj dihanja zaradi pomanjkanja kisika. Nekateri težji bolniki s covidom-19 namreč potrebujejo stalno pomoč pri dihanju, nekateri pa občasno.

V 212-milijonski Braziliji je doslej umrlo več kot 205.000 bolnikov s covidom-19. To je za ZDA drugo največje število smrti med pandemijo na svetu. Nacionalno povprečje je 98 smrti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev. V Amazonasu je to povprečje 142 smrti na 100.000 prebivalcev, večje je samo v Riu de Janeiru (158) in prestolnici Brasilia (145).

image_alt
Virus lahko huje prizadene živčni sistem


Strokovnjak Felipe Naveca, ki preučuje mutacije novega koronavirusa v Amazonasu, je za AFP povedal, da je novi sev, ki so ga odkrili v tej zvezni državi, verjetno bolj nalezljiv od izvornega, tako kot novi sevi v Veliki Britaniji in Južni Afriki. Dodal je, da se je ta novi sev morda že razširil po vsej Braziliji in da morda že prevladuje v Amazonasu. Novi sev koronavirusa iz Brazilije so odkrili že na Japonskem. Velika Britanija, ki se zaradi svojih novih sevov sooča s porastom okužb, pa je v četrtek zaradi brazilskega seva začasno ustavila vse prihode iz Južne Amerike.

10.25 Na Škotskem proti covidu-19 cepili 101-letnico, ki je preživela špansko gripo

Na Škotskem so ta teden proti covidu-19 cepili 101-letno Emily Lawson, ki je še kot dojenček preživela špansko gripo. Zanjo je to le še eno cepljenje, je povedala. Leta 1919 rojena Emily Lawson je že preživela eno pandemijo, ki je pred stotimi leti terjala okoli 50 milijonov življenj. Takrat so jo kot dojenčka našli ob hudo bolni materi, ki je zbolela za špansko gripo in ni več zmogla skrbeti za otroka, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Britanska vlada si je za cilj postavila, da do sredine februarja proti covidu-19 cepi 15 milijonov najbolj ogroženih ljudi. Doslej so s prvim odmerkom cepili več kot 3,2 milijona ljudi.

9.34 V četrtek 1478 novih okužb, 28 bolnikov je umrlo

Včeraj so po podatkih sledilnika za covid-19 na območju Slovenije odkrili 1478 novih okužb. 1144 s PCR-testi, 334 pa s hitrimi antigenskimi. Povprečje novih okužb za Slovenijo v zadnjih sedmih dneh znaša 1464,7. Delež pozitivnih testov pri PCR je bil 23,4 pri hitrih antigenskih 5,3-odstoten. Umrlo je 28 bolnikov.

Hospitaliziranih je bilo 1130 oseb, od tega jih je bilo 185 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 73 oseb.





9.29 V Nemčiji potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so od začetka pandemije covida-19 potrdili že več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili še 22.368 okužb, skupno pa 2.000.958, so sporočili iz Inštituta Roberta Kocha (RKI). V zadnjem dnevu je za covidom-19 umrlo še 1113 ljudi, skupno pa je ta bolezen terjala 44.994 življenj. Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 146,1. Se pa od dežele do dežele razmere precej razlikujejo, tako imajo v Turingiji 287,7 okužbe na 100.000 prebivalcev, v Bremnu pa 78,7. V Nemčiji trenutno veljajo strogi protikoronski ukrepi, saj je zaprtih večina trgovin, gastronomija in storitvene dejavnosti. Kanclerka Angela Merkel je posvarila, da bi lahko ukrepi veljali še nekaj tednov. Cilj oblasti je, da se število okužb na 100.000 ljudi zadnjih sedem dni zniža na manj kot 50.

7.05 Biden objavil 1900 milijard dolarjev vreden načrt boja proti pandemiji koronavirusa

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek objavil svoj načrt boja proti pandemiji novega koronavirusa, ki predvideva 1900 milijard dolarjev dodatne proračunske porabe in bolj usklajen program množičnega cepljenja državljanov. Kljub temu da se je s koronavirusom v ZDA doslej okužilo več kot 23 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 385.000, precejšen del prebivalstva še vedno ne verjame v nevarnost ali pa je ne jemlje resno. To se najbolj kaže pri nošenju mask, kar najbolj zavračajo republikanski podporniki predsednika ZDA Donalda Trumpa, zdaj pa zavračajo tudi cepljenje.

Joe Biden FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Joe Biden FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Biden upa, da bo njegova »multidimenzionalna« strategija državo postavila na pot okrevanja ob koncu prvih stotih dni njegovega vladanja. Strategija predvideva tisoč milijard dolarjev neposredne pomoči Američanom, ki bodo dobili po 1400 dolarjev. To skupaj z lani sprejetim drugim stimulacijskim svežnjem proti pandemiji znese 2000 dolarjev. Brezposelni bodo lahko do konca septembra računali na 400 dolarjev na teden zvezne podpore poleg tiste, ki jo bodo dobili od zveznih držav. Več kot 400 milijard bo šlo neposredno za boj proti pandemiji, več kot 400 milijard pa za pomoč prizadetim podjetjem, zveznim državam in mestom. Demokrati bodo imeli kmalu večino v obeh domovih kongresa in ukrepi bodo sprejeti kljub opoziciji republikancev, ki zdaj znova nasprotujejo naraščanju proračunskega primanjkljaja.

Bidnov načrt predvideva 130 milijard dolarjev za šole, da se lahko do pomladi varno odprejo, 50 milijard več za testiranja, najem 100.000 delavcev za spremljanje okužb in hitrejše cepljenje. Za večjo disciplino cepljenja bo šlo 20 milijard dolarjev za odpiranje večjih centrov in za mobilne enote za odročne kraje. Predvideva se več sredstev za genske raziskave novih sevov virusa, potem je tu še moratorij na deložacije, moratorij na propadanje hipotek, povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro, več plačanega dopusta in več davčnih kreditov za družine.

image_alt
Leto ameriškega nemira


Največji zalogaj za Bidna bo prepričati razdeljeno in sprto prebivalstvo, da ve, kaj govori, in da mu je vredno slediti, ko svetuje splošno nošenje mask, ohranjanje medsebojne razdalje, izogibanje zbiranju večjega števila ljudi in potrebo po cepljenju.
Operacija distribucije cepiva in cepljenj je imela v ZDA počasen začetek, veliko počasnejši od napovedi vlade. Razdelili so 30 milijonov odmerkov cepiva, cepili pa le okrog 11 milijonov ljudi. Problem je v organizaciji na terenu in dejstvu, da mnogi, ki bi lahko že bili na vrsti, zavračajo cepljenje. Z Bidnom na oblasti si bo najbolj oddahnil direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci, ki mu ne bo več treba javno nasprotovati predsednikovim idejam. Biden je zagotovil, da bo ostal na položaju in bo imel pomembno vlogo kot njegov svetovalec.

6.43 Avstrija in Hrvaška s spremembami na meji zaradi koronavirusa

Avstrija in Hrvaška sta danes nekoliko spremenili režim na meji, namenjen zajezitvi novega koronavirusa. Za vstop v Avstrijo je odslej obvezna registracija na spletu, pri čemer velja izjema za dnevne migrante, tiste, ki potujejo čez državo, ter izredne obiske v družinskem krogu. V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo je poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik bival v Avstriji. Vpisati je treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.
Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer možno izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a pristojni svetujejo elektronsko registracijo. Še vedno sicer velja obvezna desetdnevna karantena po vstopu v Avstrijo, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus

image_alt
Turistična potovanja niso med izjemami


Hrvaška pa se je medtem odločila za podaljšanje prepovedi začasnega vstopa v državo, ko gre za nenujna potovanja. Vsi potniki, ne glede na državljanstvo, ki prihajajo iz držav EU, ki niso na zelenem seznamu evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC), torej tudi Slovenije, morajo ob vstopu na Hrvaško pokazati negativen PCR-test, ki ni starejši od 48 ur. V nasprotnem primeru morajo na lastne stroške opraviti test PCR takoj po vstopu v državo ter biti v obvezni samoizolaciji do potrditve negativnega izida. Če testiranja ni možno opraviti takoj po vstopu, je obvezna desetdnevna samoizolacija. Ta ukrep bo veljal do najmanj 31. januarja. Na Hrvaško sicer trenutno prihaja veliko ljudi pomagat pri sanaciji po nedavnem potresu. V državo lahko vstopijo ob soglasju nacionalnega štaba civilne zaščite, kar pomeni, da ne potrebujejo negativnih testov.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Obenem Hrvaška z današnjim dnem uvaja nekatere posebne ukrepe za države, v katerih se je pojavil novi sev novega koronavirusa. Za zdaj sta na seznamu Združeno kraljestvo in Južna Afrika. Potniki iz teh držav bodo pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen test PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kljub temu bodo morali v obvezno karanteno ali samoizolacijo za 14 dni. Karanteno bo mogoče skrajšati, če bo po sedmih dneh opravljen nov test PCR, ki bo negativen.

6.36 Evropska komisija v okrnjeni sestavi na obisku v Lizboni

Evropska komisija bo danes na delovnem obisku pri portugalski vladi. Zaradi pandemije novega koronavirusa prihaja v Lizbono v okrnjeni sestavi. Gre za tradicionalno srečanje ob začetku šestmesečnega predsedovanja svetu EU. V začetku leta so vsa prizadevanja osredotočena na cepiva, cepljenje in soočanje z novim sevom virusa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine