Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
MErckova tableta. FOTO: Merck & Co Inc Via Reuters
MErckova tableta. FOTO: Merck & Co Inc Via Reuters
Be. B., M. B., STA
19. 11. 2021 | 08:02
19. 11. 2021 | 17:54
14:47

17.35 Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir proti covidu-19. Hkrati je Ema začela obravnavo Pfizerjeve tablete proti covidu-19. Zdravili bi lahko bili odločilni v boju proti covidu-19 v Evropi, ki se znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom.

Obe tableti dveh ameriških farmacevtskih gigantov Merck in Pfizer potencialno predstavljata prelomen korak v boju proti covidu-19, saj študije kažejo, da zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ema je danes sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 še ni odobrila, vendar je izdala nasvet, tako da se lahko posamezne države članice Evropske unije odločijo, ali jo bodo uporabile v primeru porasta okužb z virusom sars-cov-2.

17.00 Pozivi k nadaljevanju onkološkega zdravljenja

Slovensko združenje organizacij bolnikov z rakom Onko Net poziva, da kljub še tako zaostrenim epidemiološkim razmeram v slovenskih bolnišnicah ne ustavljajo onkološkega zdravljenja in presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka. Hkrati javnost poziva k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 ter solidarnosti in človečnosti.

Novice o čedalje bolj zaostrenih razmerah v slovenskih bolnišnicah, pomanjkanju intenzivnih postelj in zdravstvenega kadra v združenju spremljajo z veliko zaskrbljenostjo. Čeprav je obravnava bolnikov z rakom kljub epidemiji potekala nemoteno z izjemo presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka v prvem valu epidemije, v Sloveniji trenutno beležimo okoli 10-odstotni upad novo postavljenih diagnoz ter napotnic za onkološko obravnavo v primerjavi z obdobjem pred epidemijo, so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Zamude v diagnostiki in zdravljenju raka pomenijo odkrivanje bolezni v kasnejših stadijih in posledično bolj agresivno zdravljenje in slabše izide zdravljenja. Bolniki z rakom zato preprosto ne morejo čakati na obravnavo, saj jim lahko vsake prestavitve in zamude pri diagnostiki, operacijah in drugih oblikah zdravljenja povzročijo nepopravljive posledice, so opozorili.

V združenju so zaskrbljeni in pretreseni nad napovedmi, da bi lahko nadaljnje naraščanje števila covidnih bolnikov vodilo v krčenje onkoloških programov. Odločevalce zato pozivajo, da tudi v pričujoči zdravstveni krizi v največji možni meri zagotovijo nemoteno onkološko obravnavo bolnikov z rakom.

16.00 Bavarska bo uvedla delno zaprtje javnega življenja

Na Bavarskem bodo na epidemiološko huje prizadetih območjih uvedli zaprtje javnega življenja, je danes napovedal ministrski predsednik Markus Söder po seji deželne vlade. Po celi deželi so obenem odpovedali božične sejme, širijo tudi pogoj PC, poroča tednik Der Spiegel na svoji spletni strani.

Söder je pojasnil, da je v bolnišnici 90 odstotkov bolnikov necepljenih. »Biti necepljen predstavlja resno grožnjo,« je dodal.

Zaprtje javnega življenja bo veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Za necepljene pa bo v praksi po vsej deželi veljalo zaprtje, je napovedal Söder. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene (PC). Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi osebami iz dveh gospodinjstev.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

13.48 Do četrtka pomoč s kadri ponudilo 194 zasebnih izvajalcev in posameznikov

Najbolj obremenjenim deloviščem je včeraj do 13. ure po podatkih zdravniške zbornice kadre ponudilo 194 zasebnih izvajalcev in posameznikov, do danes že 215. Poleg zdravnikov in zobozdravnikov so zasebni izvajalci ponudili pomoč tudi diplomiranih in srednjih medicinskih sester, administrativnega osebja in pomožnega osebja. Zobozdravniki pa so dejali, da so pripravljeni pomagati na cepilnih mestih in mestih za jemanje brisov. »Vsi zasebni zdravniki in zobozdravniki se zavedamo izjemne resnosti stanja in želimo pomagati po najboljših močeh,« je odziv komentiral mag. Matej Beltram, predsednik Odbora za zasebno dejavnost (OZD) pri Zdravniški zbornici Slovenije. Prav OZD je ministrstvu za zdravje dal pobudo, da so na pomoč pripravljeni tudi zasebni zdravniki in zobozdravniki. Pri tem je zdravniška zbornica opozorila, da je tudi za opravljanje tega dela nujen podpis pogodbe za delo. Pravijo, da sicer po njihovih informacijah podpisovanje pogodb poteka zgledno, so pa bili obveščeni, da so nekateri direktorji zdravstvenih domov zahtevali kadrovsko pomoč od koncesionarjev tudi brez plačila in brez urejenih pogodb. »Zbornica je zato na javne zavode že naslovila dopis in zavode pozvala, da aktivno pristopijo k sklenitvi ustreznih pogodb za vključitev kadrov, ki so izkazali pripravljenost za delo v njihovih javnih zavodih. Opozorili smo jih tudi, da delo brez ustrezno sklenjene pogodbe ni dopustno in predvsem ni zakonito,« so zapisali v odgovoru za Delo.

image_alt
Podaljšanje turističnih bonov, dodatki za ranljive in odškodnina za cepljenje

10.57  V celotni Avstriji zaprtje za vse, prihaja obvezno cepljenje

Od ponedeljka bo celotna Avstrija znova zaprta. Zaprtje bo veljalo za vse, tudi cepljene proti covidu-19, in bo predvidoma trajalo deset dni, nato se lahko podaljša še največ za deset dni, so odločili udeleženci današnjega vrha zvezne vlade in deželnih oblasti. Poleg tega bo od februarja v državi cepljenje proti covidu-19 obvezno. Da začenjajo v Avstriji s ponedeljkom veljati stroge protikoronske omejitve, za kakršne se v tokratnem četrtem valu pandemije ni odločila še nobena druga evropska država, je po današnjem srečanju z glavarji zveznih dežel sporočil avstrijski kancler Alexander Schallenberg. Vrh je potekal v kraju Achensee na avstrijskem Tirolskem.

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Odločitev za zaprtje je bila, kot je poudaril, izredno težka in neverjetno boli, je dejal. A za cepljene in prebolele bo zaprtje trajalo največ 20 dni oziroma do 13. decembra. Nato bo v javnem življenju znova veljalo pravilo PC. Za tiste, ki se proti covidu-19 ne bodo cepili in ga niso preboleli, se bo zaprtje tako nadaljevalo. Kljub zaprtju bodo sicer šole in vrtci načeloma ostali odprti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tisti, ki bodo sledili pozivu oblasti in v šolo ne bodo prišli, bodo za to potrebovali le opravičilo staršev in ne zdravniškega potrdila. Pouku bodo lahko sledili na daljavo, a to ne bo obvezno, bodo pa morali osvojiti predvideno snov. Incidenca okužb je sicer v starostni skupini od pet do 14 let v Avstriji približno dvakrat višja od incidence v celotnem prebivalstvu, poroča APA.

Tudi delo na domu po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja kljub zaprtju ne bo obveza, ampak priporočilo. Bo pa med drugim od ponedeljka v vseh notranjih prostorih obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, tudi na delovnem mestu. Ljudje bodo lahko svoje domove zapustili le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Še naprej bodo dovoljeni vrhunski športni dogodki, a brez gledalcev. Množičen šport bo obstal. Klub vsem pozivom in kampanjam se je za cepljenje proti covidu-19 doslej odločilo premalo Avstrijcev, je poudaril Schallenberg, zato bo od 1. februarja cepljenje obvezno. Tudi za ta korak se je Avstrija odločila kot prva. Na napoved zaprtja, ki pomeni zaprtje vseh nenujnih trgovin in gostinskih lokalov – in to v času pred božično-novoletnimi prazniki, ko je prodaja rekordna –, so se predstavniki trgovcev in gostincev že odzvali z besedami, da gre za »zgodovinsko katastrofo«.

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

10.51  Orbán: Madžarska globoko v četrtem valu pandemije

Madžarska je globoko v četrtem valu pandemije covida-19, je danes dejal madžarski premier Viktor Orbán. Pri tem je opozoril, da najhujše še prihaja, zaščito pa zagotavlja le cepljenje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Tisti, ki niso cepljeni, so v smrtni nevarnosti, je dejal Orbán. Opozoril je, da necepljeni ne predstavljajo nevarnosti le zase, ampak tudi za vse druge. Po njegovih besedah omejevalni ukrepi ne morejo zagotoviti zaščite pred virusom, le upočasnijo njegovo širjenje med prebivalstvom.

10.25  Samotestiranje šolarjev teče gladko, tudi nekaj dodatnih soglasij staršev

V šolah danes znova poteka obvezno samotestiranje na novi koronavirus. Potem ko je bilo v sredo pred šolami nekaj protestov nezadovoljnih staršev, jih danes povprašani ravnatelji niso opazili. Nekaj staršev si je od srede tudi premislilo in so dali soglasje za samotestiranje otrok. Znova se bodo šolarji množično testirali v ponedeljek.

image_alt
Kaj zmorejo sončki in kaj jim počnemo

Kot so v četrtek zvečer sporočili z ministrstva za izobraževanje, se je v sredo v osnovnih šolah samotestiralo 135.100 učencev oziroma 70 odstotkov vseh. Na daljavo se je zaradi zavračanja ukrepov šolalo skupaj 8033 učencev oziroma 3,61 odstotka vseh. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

09.38  V četrtek potrdili 3517 okužb, delež pozitivnih 42,5-odstoten

Ob 8274 PCR-testih so včeraj potrdili 3517 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 42,5-odstoten. Poleg tega so opravili še 59.563 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 45.143 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 2141, sedemdnevno povprečje pa 3282.

V bolnišnični oskrbi je 1127 bolnikov s covidom-19, 256 jih je na intenzivni negi. Včeraj je zaradi covida-19 umrlo 20 ljudi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem profilu na twitterju.

08.00 Anglija: Mnogi imunsko oslabljeni so ostali brez poživitvenega odmerka

Uvedba tretjih oziroma poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19 v Angliji je bila označena kot kaotična, vodilna dobrodelna organizacija je opozorila, da je neznano število imunsko oslabelih ljudi ostalo brez ustrezne zaščite pred zimo oziroma celo prejelo napačno cepivo, piše Guardian. V dobrodelni organizaciji Blood Cancer so dejali, da sta slabo načrtovanje in zmedeno pošiljanje sporočil povzročila škodo na tisoče ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, s čimer so ti bolj izpostavljeni tveganju resnejših posledic oziroma poteka bolezni, če se okužijo s covidom-19. V daljši izjavi je dobrodelna organizacija zapisala, da angleška državna zdravstvena služba večkrat ni priznala težave, medtem ko je minister za zdravje Sajid Javid pred več kot šestimi tedni navedel napačne podatke, da je bila velika večina ljudi, upravičena do tretjega odmerka, na cepljenje že povabljena. Izvršna direktorica organizacije Blood Cancer je dejala, da se ljudje še vedno trudijo dobiti tretji odmerek in da je bila uvedba tega napačna, saj je »povzročila še več tesnobe pri imunsko oslabljenih ljudeh«. Tretji odmerek se sicer zdaj priporoča odraslim, starim 40 let in več.

FOTO: Carl Recine/Reuters
FOTO: Carl Recine/Reuters

07.30 V Novem Južnem Walesu po novem testiranju otrok v osnovnih šolah

V izogib širjenju okužb in karantenam ob bližnjih stikih bodo v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales v osnovnih šolah uvedli testiranje s hitrimi testi, poroča britanski Guardian. Ministrica za izobraževanje Sarah Mitchell je dejala, da bodo testi pomagali učencem in osebju, da se v razrede vrnejo prej, če bodo v šolah pozitivnih primeri oziroma okužbe. Zdravstvo svetuje, da se v primerih tesnih stikov lahko ti v šolo vrnejo po sedmih dneh, če dobijo negativen rezultat PCR-testa sedmi dan od datuma izpostavljenosti in ob doslednih negativnih rezultatih hitrih antigenskih testov od osmega do 14. dne. Gre za to, da so bili številni osnovnošolci, sicer premladi za cepljenje, prisiljeni nazaj k šolanju od doma, saj so bili v 14-dnevni izolaciji, če se je v šoli oziroma razredu našel pozitiven primer.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

06.00 V Nemčiji zaostrili razmere, Merklova je dejala, da je skrajni čas za ukrepanje

Vodja nemške agencije za nadzor bolezni je včeraj, preden so se nemške zvezne dežele in nemška vlada dogovorile za ostrejše ukrepe, dejal, da se država bliža »zelo slabi božični sezoni«, če ostrejših ukrepov za zajezitev covida-19 ne bi sprejeli, je poročal britanski Guardian. Lothar Wieler, vodja Inštituta Roberta Kocha (RKI), je dejal, da je Nemčija v zelo žalostnem obdobju, v katerem bi od trenutno okuženih umrlo na stotine, tudi ob sprejetju nekaterih ukrepov.

FOTO: Christof Stache/AFP
FOTO: Christof Stache/AFP

Nemške zvezne dežele in nemška vlada so se tako včeraj dogovorili za ostrejše ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, ki prinašajo omejitve za necepljene, ter uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine, poročajo tuje tiskovne agencije. Na srečanju nemške vlade in ministrskih predsednikov zveznih dežel so dosegli dogovor o tristopenjskem načrtu protikoronskih ukrepov, ki bo temeljil na številu covidnih bolnikov v bolnišnicah, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Cepljenje proti covidu-19 bo v Nemčiji, ki se v teh dneh spopada z rekordnim številom novih okužb na dnevni ravni, obvezno za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše, ki so v stiku z najbolj ranljivimi osebami. »Smo v zelo resnih razmerah. Skrajni čas je za ukrepanje,« je po srečanju dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine