Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pandemija oklestila študentsko mobilnost

Tuje univerze so zaradi pandemije med slovenskimi študenti postale manj zaželjene.
Mobilnost slovenskih in tujih študentov in visokošolskega osebja v Sloveniji je med najslabšimi v Evropski uniji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Mobilnost slovenskih in tujih študentov in visokošolskega osebja v Sloveniji je med najslabšimi v Evropski uniji. FOTO: Leon Vidic/Delo
18. 11. 2021 | 16:39
18. 11. 2021 | 16:48
6:00

Epidemija koronavirusa je drastično poslabšala že tako slab položaj študentov, še bolj pa je presenetila tiste, ki so študirali v tujini ali se odpravljali na izmenjave. Med drugim valom je bila denimo odpovedana več kot polovica študijskih izmenjav. Kljub temu, da se življenje in poučevanje v večini evropskih držav vrača v običajne tirnice, pa to še zdaleč ne velja za študij v tujini.

image_alt
Plačevati drago šolnino za študij prek spleta?

O številu slovenskih študentov v tujini je zanesljive podatke nemogoče dobiti, saj o tem niso dolžni poročati nobeni slovenski instituciji, s podatki o državljanstvu študentov pa ne razpolagajo niti statistični uradi nekaterih, med slovenskimi študenti najbolj priljubljenih držav, denimo Združenega kraljestva. Kljub temu, da zanesljivih podatkov ni, je gotovo število slovenskih študentov na britanskih univerzah upadlo, vendar pa mnogim večjo oviro od pandemije predstavlja brexit. 

Nemški statistični urad podatkov za tekoče šolsko leto še nima, statistika prejšnjih let pa kaže jasno viden vpliv pandemije. Število slovenskih študentov na nemških univerzah se je glede na prejšnja leta zmanjšalo za približno šestino - zadnjih pet let pred epidemijo se je število študentov gibalo med približno 625 in 655, v lanskem letu pa je padlo na 528. Zanimivo je, da se je število vpisanih slovenskih študentov znižalo na vseh področjih dokaj sorazmerno, medtem pa se je povečalo na smereh povezanih z umetnostjo. 

Izmenjav manj za tretjino

V to statistiko so zajeti tudi slovenski študenti na študijskih izmenjavah in prav podatki Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) kažejo jasno sliko uničujočega vpliva pandemije na mobilnost v izobraževanju.

image_alt
Nelagodno vračanje v normalnost

V zadnjih letih pred pandemijo je v okviru Cmepiusa na študijsko izmenjavo v tujino odšlo nekaj več kot 3500 študentov letno, v preteklem šolskem letu, ki ga je pandemija najbolj zaznamovala pa se je po znanje v tujino napotilo skoraj pol manj študentov in dijakov - le 1804. V tekočem šolskem letu se je, kljub normalizaciji študijskega procesa, za izmenjavo odločilo le 2130 študentov in dijakov, torej mnogo manj od pred epidemiološkega števila. 

Direktorica Cmepisua dr. Alenka Flander upa, da se bo število izmenjave željnih študentov vrnilo na predpandmeično raven s prihodnjim šolskim letom. Najbolj je izmenjave vplival drugi pandemski val, zaradi katerega jih je bila odpovedana več kot polovica. Razlog, da je letošnje število izmenjav še vedno za približno tretjino nižje kot je bilo pred pandemijo, pripisuje dejstvu, da se je bilo za izmenjave potrebno prijaviti vnaprej med šolskim letom, ki je bilo še močno v znamenju pandemije.

Število slovenskih študentov na nemških univerzah se je glede na prejšnja leta zmanjšalo za približno šestino. FOTO: Blaž Samec/Delo
Število slovenskih študentov na nemških univerzah se je glede na prejšnja leta zmanjšalo za približno šestino. FOTO: Blaž Samec/Delo

Študenti, ki jih je pandemija presenetila na izmenjavi v tujini so jo sicer lahko preložili na primernejši čas. Študentka medicine Franja Dugar je za Delo pojasnila, da je izmenjavo v Berlinu, od koder jo je predčasno pregnal prvi val pandemije, smela dokončati šele letos.

Flandrova je opozorila, da so se že pred epidemijo soočali z nenavadno težavo, da je bilo sredstev več, kot študentov, ki bi želeli oditi na izmenjavo v tujino. Denarja in zmogljivosti je namreč dovolj, da bi lahko pred epidemiološko raven še močno presegli.

Slovenija med najslabšimi v Evropi

Manj jasno sliko kažejo podatki Javnega štipendijskega sklada, ki s štipendijami Ad futura mnogim slovenskim študentom omogoča študij v tujini. Število vlog za štipendiranje študija v tujini se kljub pandemiji v lanskem letu ni zmanjšalo, v letošnjem pa je padlo z lanskih 200 na 175, kar je razmeroma zanemarljiv padec. Število vlog sicer zgolj izkazuje zanimanje za študij v tujini, nima pa neposrednega vpliva na število podeljenih štipendij.

image_alt
Najboljše, kar lahko potegnejo iz Erasmusovega sveta

Po podatkih direktorata za visoko šolstvo je bila mobilnost slovenskih in tujih študentov in visokošolskega osebja v Sloveniji med najslabšimi v Evropski uniji, strategija internacionalizacije slovenskega visokošolskega prostora pa je mobilnost, kot ključni del slovenske visokošolske skupnosti, postavila visoko na lestvici prioritet. Ali je pandemija prizadevanja na tem področju dolgoročno vrnila leta nazaj, ali gre zgolj za začasno nevšečnost, bo pokazalo prihodnje šolsko leto. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine