Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Angela Merkel odhaja, toda kontinuiteta ni vprašljiva

Tisto, kar je v interesu Evropske unije, je vedno tudi v interesu Nemčije, menita nemška veleposlanika v Sloveniji Natalie Kauther in Adrian­ Pollmann.
Natalie Kauther in Adrian Pollmann sta prvi veleposlaniški par v nemški zgodovini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Natalie Kauther in Adrian Pollmann sta prvi veleposlaniški par v nemški zgodovini. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
3. 10. 2021 | 05:00
16:18

V nadaljevanju preberite:


Šestnajstletno obdobje Angele Merkel je pri koncu, toda nemška veleposlanika v Ljubljani Natalie Kauther in Adrian­ Pollmann sta prepričana, da v odnosih­ Berlina z najtesnejšimi evropskimi part­nerji – tudi Slovenijo – ne bo sprememb.­ Diplomata, prvi veleposlaniški par v nemški zgodovini, sta dan po tesnih parlamentarnih volitvah v pogovoru za Delo razmišljala o državi in Uniji po kanclerkinem odhodu, pa tudi o vrzeli med vzhodnim in zahodnim delom Nemčije, ki je očitna tudi 31 let po združitvi.
 

Eno veleposlaništvo, dva veleposlanika.­ Se je nemška oziroma katerakoli druga diplomacija že kdaj odločila za kaj takšnega?


Natalie Kauther: V zgodovini nemškega zveznega zunanjega ministrstva se na ravni veleposlanikov to še ni zgodilo, do zdaj je bilo omejeno na raven generalnih konzulov ali namestnikov veleposlanikov. Najino imenovanje je prvi primer, ko je nemška država poslala na tuje veleposlaniški par. To poletje je bil še en par poslan v Stockholm. Francija pa je to storila že pred Nemčijo – na Hrvaškem.
 

Vajino imenovanje je z vidika običajnih diplomatskih standardov torej nekakšen eksperiment.


Natalie Kauther: Temu bi prej rekla pionirsko delo (smeh).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine