Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Če država popusti Fidesu, ne bo le pokopala same sebe, ampak bo kršila zakonodajo

Delova komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin o zdravniški stavki, ki traja že mesec dni.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Marko Feist
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Marko Feist
L. Z.
14. 2. 2024 | 19:00
2:14

Tokratni pogovor Od srede do srede je minil v znamenju obletnic. A če sta komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin zgolj bežno omenila 40. obletnico srebrne olimpijske kolajne alpskega smučarja Jureta Franka, sta se precej bolj posvetila zdravniški stavki, od začetka katere mineva natanko mesec dni.

»Uradno gre za najdaljšo zdravniško stavko v Sloveniji, še več, gre za najdaljšo stavko nasploh,« je dejal Markeš, Žerdin pa je spregovoril o nelagodju, saj zakonske določbe velevajo, da stavka ne sme biti v škodo pacientov, a zdi se, da se dogaja ravno nasprotno.

Spomnimo, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je 15. januarja 2024 začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Komentatorja sta se med drugim navezala na članek Delove novinarke Polone Malovrh o slovenskih zobozdravnikih, ki opozarjajo na neenako obravnavo zasebnikov v Sloveniji in tujini.

image_alt
V tujini na račun ZZZS opravljenih manj kot 0,1 odstotka storitev

»Če država popusti Fidesu, ne bo zgolj pokopala same sebe, ampak bo tudi kršila zakonodajo. Po 200 milijonih, ki jih je država vrgla v zdravstveni sistem, je nazaj dobila zahteve po ločevanju stebrov in podobne neumnosti. Zdravstvo je državno regulirano, tega se je treba zavedati in temu se je treba podrediti. Regulirano ni kar tako, pač pa zaradi zaščite javnega zdravja in javnega dobrega,« je dejal Markeš, več pa v videoposnetku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine