Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Markeš: Res ni kriva ali se samo oklepa svojega stolčka?

Delova komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin sta razpravljala o ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan in o stavkovnem valu.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B., video: Marko Feist
31. 1. 2024 | 18:42
7. 3. 2024 | 10:34
3:59

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes dejala, da se zaveda svoje objektivne odgovornosti, vendar trdi, da je bila zavedena, na mizo naj bi dobivala ponarejene oziroma delno ponarejene papirje, zato želi najprej s tem razčistiti in ne bo odstopila, je dogajanje povzel Ali Žerdin.

Janez Markeš ima do ministrice ambivalentna čustva, priznava ji, da je borka, kar se je izkazalo že, ko se je borila za mesto ministrice. Žerdin je spomnil, da je dejstvo, da ni bila na kandidatni listi, razumela kot nož v hrbet, kot da bi ji to pripadalo. Markeš opaža, da sedaj, ko se ji je matična stranka SD odrekla, to zopet razume kot nesporazum.

Po eni strani je objektivna odgovornost, ki je ni mogoče zanikati, dovolj, da bi morala odstopiti, vendar se ona trudi ostati na poziciji in dokazati, da ni kriva, ugotavlja Markeš. Morda res ni kriva, morda pa se samo oklepa svojega stolčka, ugiba. Žerdinu se zdi pri vsej stvari najbolj neverjetno, da je šlo za največji nepremičninski posel, vezan na pravosodje v zadnjem desetletju, vendar sodna veja oblasti sploh ni vedela, da bo dobila nove prostore, kjer naj bi delovala tri sodišča.

Ministrica Švarc Pipan je trdila, da s spornim nakupom nepremičnine prispeva h temu, da sodiščem ne bi bilo več treba plačevati visokih najemnin za prostore, vendar je eno izmed teh treh sodišč že sedaj v lastnih prostorih. Ker je pri spornem nakupu nepremičnine šlo za nekaj, kar se tiče dveh vej oblasti, je Žerdin prepričan, da pri tem niso delali zgolj referenti in uslužbenci. Ministrica je kot krivce izpostavila nekatere člane lastne stranke SD, katere podpredsednica je ona sama.

image_alt
Ministrica ostala brez podpore poslancev SD

Markeš ocenjuje, da ljudje upravičeno dojemajo dogajanje kot delovanje stricev iz ozadja, ki vladajo v tej državi. Medtem ko se medicinske sestre in podobni častni poklici borijo za plače nad minimalno, imamo vzporedni svet, v katerem frčijo milijoni, ne da bi bilo to komu mar. Kot da bi nekdo poklanjal desnici v opoziciji argumente, da bo spet lahko prišla na oblast, podobno kot v ZDA, kjer Bidnova administracija kuha vojne, ki jim ni kos, svetovne trende razbira Markeš. 

Sodniki so končali s stavko, ker ne želijo jemati državljanov za talce, bodo pa nadaljevali s protesti, ki ne bodo prizadeli strank na sodiščih, trajajo pa stavke drugih, je dogajanje povzel Žerdin. Markeš je opozoril, da zdravniški sindikat Fides, čigar reprezentativnost je vprašljiva, še vedno jemlje bolnike za talce in izkazuje, da jim ni mar za bolnike, ampak le za svoje plače.

Markeš meni, da bi morala država umakniti soglasje za zdravniške ekscesne dopuste in opozarja, da za dogajanjem stoji tudi zdravniška zbornica, ki deluje skladno z načrtom še globlje divje privatizacije zdravstva. »Temu je treba narediti konec,« je bil jasen. Po zdravstvu je na vrsti za privatizacijske apetite šolstvo, je dejal Žerdin. Markeš meni, da se je ta pričela že z Jambrekovo fakulteto. Država že sedaj subvencionira zasebne ustanove nižje kakovosti od javnih, je opozoril. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine