Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Beović: Cepiva pred delta različico ne ščitijo v enaki meri

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., M. B., STA
29. 6. 2021 | 08:18
29. 6. 2021 | 19:07
19:16
19.05 EU se je zadolžila za še 15 milijard evrov

Evropska komisija si je v imenu EU danes na kapitalskih trgih izposodila še 15 milijard evrov za financiranje gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19, so sporočili v Bruslju. To je druga zadolžitev v okviru evropskega procesa za okrevanje, s prvo si je komisija sredi junija izposodila 20 milijard evrov. Gre za petletno obveznico v vrednosti devetih milijard in 30-letno obveznico v vrednosti šestih milijard evrov. Zanimanje vlagateljev v Evropi in po svetu je bilo veliko, ponudbe so presegle 170 milijard evrov, kar je zagotovilo zelo ugodne pogoje za zadolžitev, so pojasnili v komisiji.

18.05 Letalski prevozniki so kršili pravice potnikov

Med pandemijo covida-19 varstvo pravic letalskih potnikov v EU ni bilo zagotovljeno, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Evropsko računsko sodišče. Čeprav je vračilo denarja v primeru odpovedi letov za letalske prevoznike obvezno, je mnogo prevoznikov namesto tega potnikom vsililo vavčerje, kar je nezakonito, so izpostavili revizorji. Med pandemijo je bilo mnogo letalskih prevoznikov prisiljenih vsaj za nekaj časa prizemljiti večino svojih letal ali celo vsa, kar je znatno vplivalo na njihov finančni položaj. A kot izpostavljajo revizorji EU, je imela pandemija obenem negativen učinek tudi na pravice letalskih potnikov v uniji.

Med koronsko krizo se je zelo očitno pokazalo, da potniki o svojih pravicah niso bili v celoti obveščeni in da obstaja tveganje, da ne bodo prejeli povračila, do katerega so upravičeni, ugotavlja poročilo o pravicah letalskih potnikov med pandemijo, ki so ga danes v Luxembourgu predstavili revizorji EU.

...
...


17.20 Beović: Cepiva pred delta različico ne ščitijo v enaki meri

Pametno je, da se pripravimo na naslednji epidemični val, je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kot je dodala, ne gre za strašenje, pač pa za to, da je bolj kužna delta varianta novega koronavirusa v bližini. Pri tem je poudarila pomembnost cepljenja, nanj pa je opozorila tudi infektologinja Tatjana Lejko Zupanc. Na vprašanje o tem, zakaj imajo tudi države z višjo precepljenostjo težave z delta različico virusa, je odgovorila, da cepiva pred novo različico ne ščitijo v enaki meri kot pred primarno in alfa različico. Hkrati tudi prebivalstvo v teh državah še ni dovolj precepljeno, da bi se lahko širjenje ustavilo, je še pojasnila.

Beovićeva je komentirala tudi izsledke novih raziskav, ki nakazujejo, da bo ob mešanju cepiv možno povečati imunski odgovor. Dejala je, da sicer ob tem še vedno ne vedo, kaj to pomeni v smislu preprečevanja okužb ter da imajo o tem še premalo podatkov. Zaenkrat tudi Evropska agencija za zdravila (Ema) svojega navodila glede tega ni spremenila. Dodala je, da se zlasti ob kombinaciji mRNA cepiv in cepiv AstraZenece tudi poveča verjetnost za po navadi neresne neželene učinke takoj po cepljenju. Kot je še dodala, je sicer kombinirano cepljenje že danes možno tudi pri nas.

O pomembnosti cepljenja proti covidu-19 je ob robu podelitve spregovorila tudi infektologinja Lejko Zupanc in potrdila, da je slednje preprečilo številna obolenja pri zaposlenih. Pri tem je pohvalila precepljenost pri zdravnikih, a izrazila kritiko do precepljenosti negovalnega kadra, ki je po njenih besedah precepljen v malo več kot polovici.

15.15 Plan v Rusiji ni bil dosežen

Rusiji ne bo uspelo doseči cilja 60-odstotne precepljenosti proti covidu-19 do konca poletja, so danes sporočili iz Kremlja. V državi se soočajo z novim porastom števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah je umrlo 652 covidnih bolnikov, kar je največ doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub brezplačnim cepivom, ki so na voljo od decembra, se je v državi s 146 milijoni prebivalci najmanj enkrat cepilo 22,2 milijona ljudi.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je sporočil, da različica delta predstavlja že 90 odstotkov vseh novih primerov okužb. Da bi omejil širjenje okužb, je župan naročil podjetjem v mestu, da morajo domov poslati 30 odstotkov zaposlenih, ki niso cepljeni, restavracije pa lahko v notranje prostore dovolijo vstop le osebam, ki so cepljene ali so prebolele covid-19. Moskva je postala tudi prvo rusko mesto, kjer je delno obvezno cepljenje, saj zahtevajo najmanj 60-odstotno precepljenost v storitvenem sektorju do sredine avgusta. Kremelj vztraja, da je cepljenje proti covidu-19 prostovoljno. V zadnjem dnevu so v Rusiji potrdili še 20.616 okužb z novim koronavirusom, skupno skoraj 5,5 milijona. Doslej je umrlo 134.545 covidnih bolnikov.

14.19  V Izraelu število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča

V Izraelu kljub visoki precepljenosti prebivalcev proti covidu-19 število novih okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. V zadnjem dnevu so potrdili 283 novih okužb, kar je največ od aprila. Kljub temu število covidnih bolnikov s hudim potekom bolezni ostaja stabilno. Že nekaj dni v državi niso potrdili nobene smrti zaradi covida-19. Večina novih okužb v Izraelu je povezanih z bolj nalezljivo različico delta novega koronavirusa, med na novo okuženimi pa je veliko mlajših, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Približno polovica na novo okuženih z različico delta je že bilo cepljenih proti covidu-19, je pred dnevi poročal spletni portal Businessinsider. Čeprav so okužbe med cepljenimi v Izraelu sprožile veliko zaskrbljenost, so simptomi bistveno blažji kot pri tistih, ki niso cepljeni. Izraelski premier Naftali Bennett je danes med obiskom cepilnega centra v bližini Tel Aviva ponovno pozval mlade, naj se cepijo. Izrael je v tekmi s časom, saj ima cepivo, ki je na voljo v državi, rok trajanja le do konca julija.

12.31 Raziskava Mediane: Zaskrbljenih zaradi epidemije najmanj do zdaj, visoko zadovoljstvo z organizacijo cepljenja

Delež tistih, ki so zaskrbljeni oziroma zelo zaskrbljeni za svoje življenje ali življenje svojih bližnjih zaradi epidemije covida-19, je najnižji od začetka merjenj v marcu lani in znaša le še nekaj več kot četrtino vprašanih. Povečuje se tudi delež zadovoljnih z organizacijo cepljenja, je pokazala raziskava Mediane. Delež zaskrbljenih oziroma zelo zaskrbljenih za svoje življenje ali življenje svojih bližnjih zaradi epidemije je od prejšnjega meseca upadel za kar 21 odstotnih točk in znaša 29,8 odstotka, delež tistih, ki niso oziroma sploh niso zaskrbljeni, pa je narasel za 16 odstotnih točk na 41,8 odstotka. Delež tistih, ki niso zaskrbljeni, je tako najvišji od začetka merjenj na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana marca lani.

Da so ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 čezmerni in pretirano posegajo v osebno svobodo vprašanega, je menilo 50,8 odstotka sodelujočih. Mnenja, da so ukrepi primerni, čeprav posegajo v osebno svobodo vprašanega, jih je bilo 23,4 odstotka. Da so primerni in ne posegajo v osebno svobodo vprašanega, pa jih je menilo 18,8 odstotka. Tistih z mnenjem, da so ukrepi premalo ostri in da osebna svoboda vprašanega pri tem ni pomembna, je bilo sedem odstotkov. V primerjavi z majem so podatki primerljivi, je pa delež tistih, ki menijo, da so ukrepi čezmerni in pretirano posegajo v osebno svobodo, znova presegel 50 odstotkov.

Precejšnje izboljšanje javnega mnenja ugotavljajo pri organizaciji cepljenja proti covidu-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
Precejšnje izboljšanje javnega mnenja ugotavljajo pri organizaciji cepljenja proti covidu-19. FOTO: Leon Vidic/Delo


11.29 Polno cepljenih 37 odstotkov odraslih

S prvim odmerkom cepiva je bilo v Sloveniji cepljenih 809.033 prebivalcev, kar predstavlja 47 odstotkov. V starostni skupini nad 50 let pa je prvi odmerek prejelo 535.130 ljudi oziroma 61 odstotkov. Polno cepljenih je 649.643 prebivalcev starejših od 18 let, kar predstavlja 37 odstotkov populacije, med starejšimi od 50 let pa je polno precepljenih dobra polovica (53 odstotkov) oziroma 470.229 ljudi, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu. V Sloveniji je 252.167 prebolevnikov.

10.00 Nove raziskave o prednostih mešanja cepiv in tretjega odmerka AstraZenece

V novih raziskavah Univerze v Oxfordu so strokovnjaki ugotovili, da mešanje odmerkov cepiv proti covidu-19 družbe AstraZeneca in Pfizer krepi imunski odgovor na novi koronavirus. V drugi raziskavi pa so odkrili, da k okrepljenemu imunskemu odzivu pripomore tudi tretji odmerek AstraZenece, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Vodilni profesor pri študiji Matthew Snape z univerze v Oxfordu je poudaril, da štiritedenski razmik med različnima cepivoma sproži močnejši imunski odziv, kot se ga pričakuje za dvojni odmerek cepiva AstraZenece/Oxford. Pri tem so opazili tudi razliko v vrstnem redu odmerkov. Imunski odziv je namreč večji, če je oseba prvič cepljena z AstraZeneco in drugič s Pfizerjem. V obeh primerih pa je odziv večji kot pri dveh odmerkih AstraZenece.

»Ti rezultati so nenadomestljiva smernica pri mešanju odmerkov, je pa interval preučenih štirih tednov krajši od intervala osmih do 12 tednov, ki se ga navadno upošteva pri cepljenju z AstraZeneco,« je povedal Snape. Kot je pojasnil, daljši presledek med odmerki ponavadi sproži boljši odziv, trenutno tako še čakajo na rezultate za 12-tedenski interval pri mešanju obeh cepiv, piše v članku, ki so ga objavili na spletni strani revije Lancet. Dodatno je nova študija cepiva AstraZenece pokazala prednosti tretjega odmerka. Glede na študijo univerze v Oxfordu je tretji odmerek cepiva AstraZeneca po več kot pol leta vodil v krepitev imunskega odziva s povečanim številom protiteles in T-celic. To velja tudi za boj proti novim različicam.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


09.52 Ob 1643 PCR-testih potrdili 35 novih okužb

V ponedeljek so opravili 1643 PCR-testov in potrdili 35 novih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih je 2,1-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih 27.435 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktiven 701 primer, 14-dnevna incidenca je 33,2. V bolnišnični oskrbi je 71 ljudi, od tega 19 na intenzivni negi. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19.



09.12 Številne poletne šole letos z izvedbo na daljavo

Tudi letos lahko osnovnošolci, dijaki in študentje z udeležbo na številnih poletnih šolah počitnice preživijo na poučen način. Številne institucije so se zaradi koronavirusa odločile za izvedbo na daljavo prek spleta. Poletne šole z različnih področij vsako leto večinoma organizirajo šole, fakultete, univerze in zavodi. Ta teden na fakulteti za humanistične študije poteka 7. Poletna šola kitajskega jezika in kulture, kjer osnovnošolci spoznavajo kitajsko tradicijo in kulturo. V petek jih bo obiskala tudi delegacija s Konfucijevega inštituta v Ljubljani. Tudi prihodnji teden bo namenjen mladim. V okviru Zveze za tehnično kulturo Slovenije bo na Starem trgu ob Kolpi potekala Poletna šola elektronike in robotike 2021. Tam se bodo 12- do 18-letniki preizkušali na tehniškem in naravoslovnem področju. Tako poletna šola kitajskega jezika kot tudi poletna šola elektronike in robotike bosta potekali v živo.

image_alt
Znanje na petdesetih odstotkih


08.28 V državi New York na pandemijo koronavirusa spominjajo le še maske

Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da so v nedeljo za covidom-19 v državi umrli le trije bolniki. Ameriška zvezna država z okrog 20 milijoni prebivalcev je doslej opravila 21 milijonov cepljenj in izvedla 58 milijonov testov na koronavirus. New York je bil ob izbruhu pandemije koronavirusa v ZDA najbolj prizadeta država, saj je aprila na dan umiralo po skoraj tisoč ljudi. Trenutno se za covidom-19 v bolnišnicah zdravi 346 ljudi, od tega 89 v intenzivni negi. V nedeljo so opravili 55.334 testov za koronavirus, od katerih jih je bilo 290 ali 0,53 odstotka pozitivnih. Sedemdnevno povprečje pozitivnih testov je 0,39 odstotka.

Okrog 72 odstotkov starejših od 18 let je doslej prejelo najmanj en odmerek cepiva Pfizer, Moderna ali Johnson & Johnson, povsem cepljenih pa je 65 odstotkov odraslih prebivalcev države. Cuomo je prebivalcem zagotovil, da so cepiva uspešna proti različici koronavirusa delta, ki se zdaj najbolj širi med tistimi, ki niso cepljeni.

FOTO: Angela Weiss/AFP
FOTO: Angela Weiss/AFP


08.08 Na Filipinih so podaljšali ukrepe do sredine julija
 
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je podaljšal omejitve gibanja in poslovanja v filipinski prestolnici in bližnjih provincah do sredine julija ter ohranil strožje ukrepe v osrednjih in južnih območjih, poročanje AFP povzema Guardian. Število okužb v prestolnici, v kateri živi vsaj 13 milijonov ljudi, se je od vrhunca aprila zmanjšalo, vendar se nekatere province borijo z izbruhi, ko se država spopada z distribucijo cepiv in cepljenjem.

07.45 Štiri avstralska mesta zaprta zaradi širjenja delte

Najbolj poseljena avstralska zvezna država Novi Južni Wales je v torek poročala o rasti števila lokalno pridobljenih primerov okuženih, medtem ko so pristojni zaradi hitro nalezljive različice delte zaostrili ukrepe, da bi omejili širjenje virusa, navaja britanski Guardian. Izbruh v prestolnici Novega Južnega Walesa je povezan z različico delta, število okužb je naraslo na skoraj 150 primerov. Zaradi zaskrbljenosti oziroma strahu, da bi lahko sev povzročil večje izbruhe bolezni, so najprej v treh večjih mestih uvedli lockdown. Perth, glavno mesto Zahodne Avstralije, je s ponedeljkom začel štiridnevni lockdown, v torek so se mu pridružili še Sydney, Darwin in Brisbane. Tudi zvezna država Queensland je zaradi novih primerov na jugovzhodu države ponovno uvedla določene omejitve in zaprtje Townsvilla, otokov Palm Island in Magnetic Island ter nekaterih lokalnih območij. Zaprtje bo trajalo predvidoma tri oziroma štiri dni. Zahodna Avstralija je sporočila, da bo ponovno uvedla strožje ukrepe na meji z Queenslandom.

image_alt
Četrti val bo, vprašanje je le, kdaj nas bo dosegel


V Avstraliji je polno cepljenih samo pet odstotkov prebivalcev in s tem močno zaostajajo za skoraj vsemi drugimi razvitimi državami, kar spodbuja bojazen hujših posledic širjenja, če se ne bo okrepilo cepljenje. FOTO: Saeed Khan/AFP
V Avstraliji je polno cepljenih samo pet odstotkov prebivalcev in s tem močno zaostajajo za skoraj vsemi drugimi razvitimi državami, kar spodbuja bojazen hujših posledic širjenja, če se ne bo okrepilo cepljenje. FOTO: Saeed Khan/AFP


Medtem v Avstraliji odmeva tudi izjava predsednika avstralskega zdravniškega združenja dr. Omarja Khorshida, ki pravi, da ne podpira napovedi premiera, da lahko osebe, mlajše od 40 let, od svojega zdravnika prejmejo cepivo AstraZenece. Kot njegove besede povzema britanski Guardian, so ga namreč te izjave presenetile. Nasvet neodvisne avstralske tehnične svetovalne skupine za imunizacijo o tem, da je cepivo Pfizer najprimernejše cepivo za mlajše od 60 let zaradi povečanega tveganja za redke krvne strdke, povezane z odmerkom AstraZenece, ostaja. Kljub temu pa je premier Scott Morrison v ponedeljek zvečer spodbudil mlajše od 60 let, »da se pogovorijo s svojim zdravnikom glede splošne prakse«, če želijo prejeti odmerek AstraZenece. Morrison je sicer pod vse večjim pritiskom zaradi vladnega odziva na izbruhe napovedal obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki delajo v domovih za starejše in hotelih za prestajanje karantene. Vlada zaenkrat še ni objavila točnih podatkov, koliko od 25 milijonov Avstralcev je v celoti cepljenih. So pa doslej razdelili skoraj 7,4 milijona odmerkov cepiva, cepivo pa naj bi prejelo manj kot pet odstotkov odraslih.

Avstralija je bila precej uspešna v boju proti covidu-19, sedaj pa se sooča s posameznimi izbruhi različice delta. Avstralija je doslej potrdila nekaj več kot 30.000 primerov okužb, umrlo je 910 bolnikov s covidom-19.

06. Vse o digitalnih potrdilih

Predvidoma jutri bo država evropsko digitalno potrdilo v papirnati obliki poslala vsem osebam, ki so polno cepljene. Nekaj dni pozneje bodo takšno potrdilo prejeli še prebolevniki in cepljeni z enim odmerkom. Kaj to prinaša prejemnikom potrdil in ali je še smiselno pridobiti potrdila v elektronski obliki?

image_alt
Vse, kar morate vedeti o digitalnih covid potrdilih

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine