Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zaprtje finančne pipice kleptokratskim režimom

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o sodbi sodišča EU.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., video: Voranc Vogel
16. 2. 2022 | 16:30
16. 2. 2022 | 16:55
1:44

Sodišče EU v Luksemburgu je pred nekaj urami objavilo prelomno sodbo glede tožbe Madžarske in Poljske, ki se nista strinjali z idejo, da bi bila pomoč za okrevanje državam po pandemiji vezana na spoštovanje vladavine prava. Luksemburški sodniki so ugotovili, da je tožba neutemeljena, je povzel Delov komentator Ali Žerdin

Janez Markeš je sodbo označil za izjemno pomembno. Uspeh iliberalnih demokracij višegrajskih držav je pogojen z velikimi količinami denarja, ki so ga prejele iz evropskih fondov. Evropski davkoplačevalci imajo pravico do zaščite svoje donacije, ki se ne sme zlorabljati za prakse, ki so v nasprotju s temeljnimi vrednotami evropske unije, kot je, denimo, podrejanje sodstva, meni Markeš.

image_alt
Poraz Madžarske in Poljske na sodišču EU

Na podlagi te sodbe bo EU lahko hitro blokirala sredstva iz kohezivnih skladov, kar je po Markeševem mnenju zelo učinkovit mehanizem. Žerdin razume praktične posledice sodbe kot »zaprtje finančne pipice kleptokratskim režimom«.

Proti evropski komisiji je sprožil sodbo tudi EU parlament. Očita ji namreč, da ne uporablja dovolj mehanizmov, ki so ji na voljo za zavarovanje evropskih proračunskih sredstev in da ni naredila vsega kar bi lahko, da se ta denar uporablja na predviden način. Po tej sodbi ima komisija proste roke, da te mehanizme aktivira, je pojasnil Žerdin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine