Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Zapletene poti do novega potnega lista

Ker zaradi omejitev veleposlaništva ne organizirajo konzularnih dni, imajo številni v tujini živeči državljani težave z dokumenti.
Vloge za potne liste ni mogoče oddajati na veleposlaništvih drugih članic EU niti po elektronski pošti, ampak zaradi zajema biometričnih podatkov le osebno. FOTO: Matej Družnik/Delo
Vloge za potne liste ni mogoče oddajati na veleposlaništvih drugih članic EU niti po elektronski pošti, ampak zaradi zajema biometričnih podatkov le osebno. FOTO: Matej Družnik/Delo
24. 9. 2021 | 05:00
24. 9. 2021 | 09:59
6:49

V nadaljevanju preberite:


Potni list je tik pred iztekom veljavnosti ali pa v njem ni več praznih strani, na katere bi lahko dobili bivalne vizume. To je ena od težav, s katerimi se spopadajo številni v tujini stalno živeči Slovenci, predvsem v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, kjer naša država nima prav goste mreže diplomatskih predstavništev, običajne poti za urejanje dokumentov, brez katerih posamezniki lahko izgubijo statuse, so zaradi covidnih omejitev ponekod skoraj nemogoče. Kar številne spravlja v hudo stisko.

»V časih pred covidom-19 smo brez težav uredili potne liste, bodisi tako, da smo odpotovali v Slovenijo ali na kakšna bližnja slovenska veleposlaništva tu v Aziji ali pa je prišel pooblaščenec z veleposlaništva v Pekingu v Bangkok. S pandemijo v zadnjem letu in pol pa se je zadeva očitno spremenila v tej smeri, da te dolžnosti niso več pripravljeni izvajati,« pravi Helena Klaič, ena od 12 na Tajskem stalno živečih Slovencev, ki potrebujejo nove potne liste za vizume, ki so podlaga, da še naprej lahko živijo tam.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine