Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vrata ukrajinskim študentom odpira tudi mariborska univerza

Zagotovili jim bodo vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje.
Na Univerzi v Mariboru z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v Ukrajini ter iščejo rešitve, ki bodo v podporo študentom, visokošolskim učiteljem, raziskovalcem in drugemu osebju, ki jih je prizadela vojna. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Na Univerzi v Mariboru z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v Ukrajini ter iščejo rešitve, ki bodo v podporo študentom, visokošolskim učiteljem, raziskovalcem in drugemu osebju, ki jih je prizadela vojna. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
STA
24. 3. 2022 | 10:37
24. 3. 2022 | 10:45
3:01

Univerza v Mariboru omogoča ukrajinskim študentom, ki so zaradi vojne morali zapustiti domovino, začasni vpis brez šolnine kot študentu na izmenjavi. Zaprosijo lahko tudi za štipendijo, ki bo krila njihove življenjske stroške prvih nekaj mesecev v Sloveniji. Mestna občina Maribor pa beguncem iz Ukrajine omogoča brezplačen mestni avtobusni promet.

Z Univerze v Mariboru so danes sporočili, da z veliko zaskrbljenostjo in sočutjem spremljajo razmere v Ukrajini ter iščejo rešitve, ki bodo v podporo študentom, visokošolskim učiteljem, raziskovalcem in preostalemu osebju, ki jih je prizadela vojna. Zato so vzpostavili enotno vstopno točko v angleškem in slovenskem jeziku, za vsa vprašanja je na razpolago tudi elektronski naslov ukraine@um.si.

Iščejo jim nastanitev

»Ker skladno s slovensko zakonodajo in splošnimi akti vpis med študijskim letom ni možen, ukrajinskim študentom ne moremo zagotoviti formalnega vpisa, jim bomo pa zagotovili vključitev v študijski proces v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti, opravljene v tem času, bodo študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23, ko skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport načrtujemo sistemsko ureditev integracije študentov v terciarno izobraževanje,« so navedli.

image_alt
Univerza priskočila na pomoč ukrajinskim študentom

Prav tako aktivno iščejo rešitve pri zagotavljanju namestitev v prostore stanovanjskih skladov, dijaških domov, študentskih domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter drugih primernih objektov v državni lasti. Študenti imajo možnost zaprositi za štipendijo, prav tako jim status študenta omogoča dostop do subvencionirane študentske prehrane in študentskega dela, Društvo študentov psihologije Maribor pa jim nudi brezplačne zasebne pogovore v angleškem jeziku.

Dijaška in študentska organizacija pozivata k izvedbi razpisa za štipendije

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad pozivajo k izvedbi izrednega razpisa za dijake in študente, ki jih je ali jih bo vojna v Ukrajini prisilila v izobraževanje v Sloveniji.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, vojna v Ukrajini pušča veliko število ljudi brez doma in mnoge tudi brez domovine. »Mnogi posamezniki, med njimi dijaki in študenti, ki le lahko odidejo iz države, v kateri divja vojna, skušajo iskati svoj prostor pod soncem v drugih državah,« so navedli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine