Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada danes o novem komisarskem kandidatu ali kandidatki

Po potrditvi kandidatke ali kandidata na vladi bo sledila predstavitev pred pristojnim odborom v DZ.
Po odstopu Tomaža Vesela z mesta kandidata za evropskega komisarja bo vlada najverjetneje imenovala kandidatko. FOTO: Črt Piksi/Delo
Po odstopu Tomaža Vesela z mesta kandidata za evropskega komisarja bo vlada najverjetneje imenovala kandidatko. FOTO: Črt Piksi/Delo
STA
9. 9. 2024 | 07:08
9. 9. 2024 | 09:22
2:54

Vlada bo danes dopoldne razpravljala o novem kandidatu oziroma kandidatki za mesto evropskega komisarja, potem ko je v petek od kandidature odstopil Tomaž Vesel. Predsednica komisije Ursula von der Leyen si med drugim prizadeva za spolno uravnoteženost komisije, zato je mogoče pričakovati, da bo vlada zdaj predlagala žensko.

Premier Robert Golob je v petek sprejel Veselov odstop in kmalu zatem s koalicijskimi partnerji opravil pogovore o nadaljnjih korakih. O imenih pa pred današnjo sejo vlade še ni hotel govoriti.

Največ možnosti se pripisuje Marti Kos, nekdanji veleposlanici v Nemčiji in Švici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Največ možnosti se pripisuje Marti Kos, nekdanji veleposlanici v Nemčiji in Švici. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Neuradno je sicer zakrožilo več imen, najpogosteje se je med koncem tedna omenjalo ime Marte Kos, med drugim nekdanje veleposlanice v Nemčiji. Kosova je bila sicer podpredsednica Svobode, a se je s stranko in njenim predsednikom Golobom razšla.

Mediji so precej omenjali tudi namestnico generalnega direktorja na generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva evropske komisije Marjeto Jager, ki sicer ne velja za politični kader.

Ugibanja, vezana na zunanjo ministrico Tanjo Fajon, pa v neformalnih pogovorih marsikdo zavrača. Četudi bi bila zaradi izkušenj na evropskem parketu močna kandidatka, pa ni iz največje vladne stranke, pač pa iz koalicijske partnerice SD.

Po potrditvi kandidatke ali kandidata na vladi bo sledila tudi predstavitev pred pristojnim odborom v DZ. Premier Golob bo predsednico komisije o novem imenu obvestil po tem, ko bodo opravljeni predpisani postopki.

Vesel je odstopil, potem ko je von der Leynova pri več članicah poskušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost komisije.

Von der Leynova je sicer prejšnji teden kot ključno merilo pri sestavljanju komisije izpostavila kompetentnost kandidatov, kar po njenem izpolnjujejo nekdanji premieri, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU.

Ursula von der Leyen naj bi sicer že sredi tedna predstavila sestavo in razdelitev resorjev, nato pa bodo morali kandidati oktobra prestati še zaslišanja v pristojnih odborih evropskega parlamenta. Ta bo moral nato potrditi še celotno komisijo, ki bi lahko mandat nastopila proti koncu leta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine