Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vasko Simoniti: Ne bo konec sveta

Minister za kulturo pravi, da ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za razstavo v evropskem parlamentu.
Kot je Simoniti pojasnil v pogovoru z bruseljskimi dopisniki, sam ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi bi bila organizirana razstava. FOTO: Blaž Samec/Delo
Kot je Simoniti pojasnil v pogovoru z bruseljskimi dopisniki, sam ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi bi bila organizirana razstava. FOTO: Blaž Samec/Delo
19. 5. 2021 | 10:35
19. 5. 2021 | 13:16
3:54
»Obžalujem, da je prišlo do zapleta,« je glede odpovedi slovenske razstave v evropskem parlamentu zatrdil minister za kulturo Vasko Simoniti. Njegovo glavno sporočilo je, da v Sloveniji lahko sami odločimo, katera dela bodo predstavljena na razstavi. Pri odločitvi o odpovedi bo vztrajal.

image_alt
Slovenija je odpovedala prestižno razstavo v Bruslju


Kot je pojasnil v pogovoru z bruseljskimi dopisniki, sam ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi bi bila organizirana razstava. Po njegovih besedah ni pravočasno izvedel, da bi bila na razstavi predstavljena tudi dela iz stalne zbirke evropskega parlamenta. »Temu sem odločno nasprotoval, ker mislim, da to ni potrebno, saj smo samostojna, suverena država in bomo odločali mi, kaj bomo razstavljali,« je povedal.

Kot minister bi pričakoval, da bi dobil časovni načrt z natančno določenimi pogoji po točkah in pogojih. Teh ni poznal in zato ni privolil v razstavo. Obžaluje, da se je tako zgodilo. Pripravljanje je po njegovih besedah trajalo predolgo. »Evropski parlament bi bil počaščen in bi se mi zdelo v redu, če samo od sebe ob tej priložnosti razstavi dela, ki jih ima shranjena, in narediti pozitivni teater,« je ocenil. A ločeno od slovensko razstave.
 

Razstave kot politični projekt


Pojasnil je, da bi ga s pogoji morale seznaniti njegove službe. »Ni govora, da bi preklical odločitev,« je pojasnil. Razstava bo samo pod pogojem, da je celostna in da je razstava, ki jo želi evropski parlament, v drugih prostorih ali kje drugje,« je ocenil.

Če bi od začetka vedel, kako stvari potekajo, bi vztrajal, da poiščejo ustrezno galerijo. »Takšne razstave so vedno malo politični projekti,« je ocenil. To je po njegovem del politične predstavitve države, ki prevzema predsedovanje.
Razstave držav članic v parlamentarnih prostorih v času njihovega predsedovanja svetu EU potekajo že od leta 2011. Doslej brez zapletov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Razstave držav članic v parlamentarnih prostorih v času njihovega predsedovanja svetu EU potekajo že od leta 2011. Doslej brez zapletov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


 »Ko govorimo, kaj bomo mi naredili, je tisto, kar bomo mi odločili, in tako mora biti. Noben uradnik tukaj ne bo postavljal pogojev. Lahko jih postavlja, jaz pa jih lahko ne sprejmem. In to ni noben teater,« je še dejal.

»Ker sem neveden,« je odgovoril na vprašanje, kako ni vedel, da razstave v evropskem parlamentu vedno potekajo na tak način, z vključitvijo del iz njihove zbirke. Pojasnil je, da je bila odločitev njegova. »Ne bo konec sveta,« je povedal glede posledic svojega ravnanja. Tudi sramota po njegovih besedah ne bo nastala. Razstave držav članic v parlamentarnih prostorih v času njihovega predsedovanja svetu EU potekajo že od leta 2011. Doslej ni bilo nobenih zapletov.
 

Stroške bodo plačali


Pojasnil je, da je bil kot minister obveščen po kapljicah, in ne s celovito informacijo. Izbrani kustos Marko Košan je po njegovih besedah imeniten poznavalec umetnosti. Simonitija je zmotilo tudi, da bodo v katalogu, v katerem bi napisal uvod, najprej predstavljena dela evropskega parlamenta. To je bilo v njegovih očeh nesprejemljivo.

Avtorji iz stalne zbirke bi bili lahko na koncu kje navedeni. »Sicer pa mora biti katalog v celoti in polni meri posvečen zgolj slovenskim umetnikom in umetnicam z ustrezno spremno besedo gospoda Košana in mojim morebitnim uvodom,« je pojasnil.  

Na njegovih sestankih s predstavniki institucij v EU v Bruslju se s tem vprašanjem niso ukvarjali. Nastale stroške, povezane z razstavo, bodo po napovedih ministra poravnali. Upa pa, da bo razstava v Slovenj Gradcu, v Ljubljani ali kje drugje v Evropi. »Tudi Slovenijo je treba spomniti, da predseduje, doma, prej kot pa zunaj, zlasti v Bruslju,« je še dejal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine