Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V šolah ne želijo uvajati veganske hrane, ampak samo dati možnosti izbire

Iz kabineta premiera so se odzvali glede priporočil strateškega sveta za prehrano in smernic za prehranjevanje.
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić/Delo
Be. B.
7. 4. 2023 | 12:57
7. 4. 2023 | 13:53
4:41

Iz kabineta predsednika vlade so se odzvali na nekatere napačne navedbe o priporočilih strateškega sveta za prehrano (SSP) glede smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Strateški svet za prehrano je na zadnji seji, ki je bila 4. aprila, predlagal popravke in podal priporočila glede smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Kot poudarjajo, svet ni niti napisal novih smernic niti ni posegel v avtorstvo, ampak so podali samo mnenje na smernice. In sicer so mnenje podali: dva recenzenta iz medinske stroke, ena z Inštituta Jožef Stefan, eden s fakultete za farmacijo in en doktor prehranskih znanosti, član SSP.

Ti so avtorjem smernic predlagali premislek o vključitvi medicinske stroke, na primer s področja pediatrije in/ali šolske medicine, saj v trenutni verziji med avtorji, strokovnimi sodelavci in v skupini za strokovni pregled teh ni. »Področje prehrane otrok zahteva multidisciplinarno obravnavo, v kateri potrebujemo tudi kompetentno medicinsko stroko,« so iz kabineta predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

image_alt
Debelost otrok bo družbo drago stala

Za prepoved škodljivih skupin živil

Recenzentom in članom strateškega sveta se zdi pomembno, da smernice upoštevajo uradna priporočila glede omejitve uživanja nasičenih maščob, holesterola, soli in prostih sladkorjev, po njihovem mnenju pa morajo zagotoviti tudi zadostno količino zaužitih prehranskih vlaknin ter omega-3 večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Poudarjajo, da bi morale smernice prepovedovati za otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, holesterola, soli, sladkorja, nitratov, nitritov, polifosfatov,  in/ali drugih aditivov ter načina priprave, kot sta cvrenje in praženje.

FOTO: Mavric Pivk/Delo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ne želijo uvajati veganske hrane

Recenzenti so predlagali uvedbo dveh menijev: dosedanji z mešano prehrano in meni na osnovi rastlinskih živil. Predlagajo možnost izbire med mešanim in rastlinskim obrokom in ne, kot je bilo v javnosti napačno navedeno, uvajanje veganske prehrane v vzgojno-izobraževalne zavode.

Ob tem opozarjajo, da je z rastlinsko prehrano mišljena prehrana, ki temelji na živilih rastlinskega izvora in ne vsebuje visoko procesiranih industrijskih izdelkov z veliko sladkorja, soli in/ali aditivov, kot so na primer pijače z dodanim sladkorjem ali s sladili, čips, smoki. »Gre za možnost izbire jedi iz dveh različnih menijev, kar je že uveljavljena praksa v številnih državah in bo spodbujalo uživanje več polnovrednih žit, zelenjave, stročnic, sadja, oreščkov in s tem prehranskih vlaknin, številnih vitaminov, mineralov in elementov v sledovih.« S tem bo po njihovem mnenju prehrana otrok bolj pestra, zdrava in trajnostna.

Pri predlogu ne gre za ideološko opredeljevanje do različnih vzorcev prehranjevanja, saj to presega namen smernic, ki v ničemer ne želijo posegati v avtonomno odločitev otrok in staršev/skrbnikov. Prav tako ne gre za poseg v obstoječe dnevne uravnotežene obroke, ki temeljijo na mešani prehrani. Vsak obrok, ki ga dobi otrok, ne glede na to, ali vsebuje živila živalskega izvora ali ne, pa mora biti uravnotežen in mora zadostiti prehranskim potrebam otrok, so zapisali.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Smernice naj podprejo slovensko, lokalno in ekološko pridelano hrano

»Člani SSP tudi predlagajo, naj smernice podpirajo nakup slovenske, lokalne in ekološko pridelane hrane, kar bi zmanjšalo ogljični odtis, zagotovilo kratke dobavne verige in bi bilo v podporo slovenskim pridelovalcem hrane. Predlagajo tudi, da se v šole uvedejo eko vrtovi. V fazi implementacije smernic naj se ob sistematični podpori države zagotovi tudi redno izobraževanje kuharjev, vodij prehrane in ravnateljev.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine