Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Uravnoteženi« Pahor razburja na levi

Državna odlikovanja: Zakaj vznemirja odlikovanje Lovru Šturmu, nekdanjemu ustavnemu sodniku in dvakratnemu ministru? In zakaj ga je Janez Janša Milanu Kučanu vrnil in ga pustil kar pri vratarju. 
Borut Pahor se je odločil, da odlikuje pravnika in politika Lovra Šturma. Foto Blaž Samec
Borut Pahor se je odločil, da odlikuje pravnika in politika Lovra Šturma. Foto Blaž Samec
13. 2. 2020 | 06:00
4:55
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor bo konec meseca vročil odlikovanje za prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti Lovru Šturmu. Ta pravnik in politik je v vladi Andreja Bajuka opravljal funkcijo ministra za šolstvo, v prvi vladi Janeza Janše pa je vodil pravosodni resor.

Šturm je med drugim pripravil tudi pravno mnenje o aferi Patria, v katerem je zapisal, da dejanja predsednika SDS Janez Janša ne vsebujejo znakov kaznivega dejanja, tisto, kar je napisano v obtožnem predlogu, pa da ne temelji na dokazih in da bo Janša oproščen.

Napoved podelitve najvišjega državnega priznanja Lovru Šturmu razburja. Pahorju marsikdo z levega pola, od koder politično izvira kot nekdanji dolgoletni predsednik SD, zdaj očita pretirano uslužnost do desnice. Sam pravi, da od prvega dne položaj predsednika republike razume kot aktivno vlogo povezovanja in sodelovanja ter da bo to poslanstvo še bolj zavzeto opravljal do konca mandata.

Njegova prizadevanja za »uravnoteženost« pa so po neuradnih informacijah privedla do tega, da se je državnemu odlikovanju odrekel Miran Potrč, spoštovani dolgoletni politik SD, češ da statusa leve protiuteži Pahorjevim odločitvam ne potrebuje.

Tudi s pomočjo Mirana Potrča je v politiki rasel sedanji predsednik države Borut Pahor.  FOTO: Arhiv Dela
Tudi s pomočjo Mirana Potrča je v politiki rasel sedanji predsednik države Borut Pahor.  FOTO: Arhiv Dela


Prvopodpisani med predlagatelji za odlikovanje Potrču je Dejan Židan, predsednik državnega zbora in prvak SD. »Verjamemo, da je Miran Potrč velikan slovenskega parlamentarizma. Kot oče ustavnih dopolnil je vodil demokratične spremembe, ki so zagotovile miren, na človekovih pravicah in spoštovanju vladavine prava utemeljen prehod v demokracijo. V prvih dvajsetih letih slovenskega parlamenta je s svojo umirjenostjo, preudarnostjo, posluhom za argumente in človeško širino zaznamoval politični prostor kot ena njegovih velikih legend, spoštovali so ga vsi. Zato si brezpogojno zasluži najvišje državno odlikovanje. Slovenski parlamentarizem še danes čuti praznino, ki jo je povzročila njegova upokojitev pred devetimi leti. Hvaležni smo, da smo lahko delali z njim in se od njega učili,« komentirajo v SD.

V Pahorjevem uradu trdijo, da odlikovanje Lovru Šturmu ni povezano z odločitvijo o morebitnem odlikovanju Mirana Potrča ali katerimkoli drugim odlikovanjem ter da predsednik ni vezan na nobena navodila in ga ne omejujejo nobene kvote.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar


Lani je predsednik države sicer podelil 41 odlikovanj.
 

Odlikovanja ne razburjajo prvič


»Sam sem se prevzemu odlikovanja odrekel. Milanu Kučanu, tedanjemu predsedniku države, sem napisal, da bi si želel, da mi ga podeli z veseljem v srcu,« se spominja Lojze Peterle. V preteklosti so v znak protesta odlikovanja, častni znak svobode, France Bučar, Dimitrij Rupel, Janez Janša, Jelko Kacin in Igor Bavčar vrnili v plastični vrečki, ki so jo pustili kar pri predsednikovem vratarju.

Tako so protestirali zaradi podelitve odlikovanj profesorjema Janku Pleterskemu in Ljubu Bavconu. V odprtem pismu je omenjena peterica Milanu Kučanu očitala, da najvišja odlikovanja podeljuje svojim sopotnikom iz komunističnih časov.

Kučan se je tudi odločil, da odlikovanja ne bo podelil nikomur, ne da bi prej vedel, ali ga je sploh pripravljen prevzeti. Tako je brez odlikovanja ostal Jože Pučnik, ki je sporočil, da ga ne sprejema.

Pučnika je posthumno za zasluge pri demokratizaciji in osamosvajanju nato odlikoval Janez Drnovšek leta 2006, vendar tega njegovi svojci niso sprejeli, saj so ocenili, da je odlikovanje, šele četrto po teži, prenizkega ranga.

Številne negativne odzive je sprožilo tudi odlikovanje, ki ga je Danilo Türk podelil Tomažu Ertlu, notranjemu ministru v času policijske akcije Sever, s katero so konec leta 1990 preprečili, da bi se v Ljubljani zgodil miting resnice. Ertl je bil tudi notranji minister v času aretacije JBTZ in še prej vodja slovenske tajne službe. Stranka SDS je tedaj celo zahtevala predsednikov odstop.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine