Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Upravne enote delajo, zagotovo pa boste čakali dlje

Uradniki kljub stavki po novem sprejemajo stranke, ki pa morajo na storitev počakati.
Uradniki na UE bodo kljub stavki sprejemali stranke, ampak bodo za storitev čakali dlje kot običajno. FOTO: Črt Piksi/Delo
Uradniki na UE bodo kljub stavki sprejemali stranke, ampak bodo za storitev čakali dlje kot običajno. FOTO: Črt Piksi/Delo
M.Pu., STA
4. 6. 2024 | 16:52
4. 6. 2024 | 17:21
3:02

Na ljubljanski upravni enoti stavka zaposlenih od včeraj poteka nekoliko drugače. Kot pravi Dragan Stanković, predsednik konference sindikata upravnih enot, se po novem ne presoja več nujnosti od primera do primera, ampak uradniki sprejmejo vse stranke.

Vendar pa se dela »v upočasnjenem ritmu,« je pojasnil Stanković, ki je hkrati tudi predsednik sindikata UE Ljubljana Tobačna. 

Dragan Stanković, predsednik sindikata na upravni enoti Ljubljana, Tobačna pravi, da stavka zaposlenih na UE ni uperjena proti državljanom, ampak proti državi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Dragan Stanković, predsednik sindikata na upravni enoti Ljubljana, Tobačna pravi, da stavka zaposlenih na UE ni uperjena proti državljanom, ampak proti državi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Upravna enota Ljubljana je ena izmed 34 upravnih enot, kjer zaposleni od 15. maja stavkajo vsak dan do izpolnitve zahtev.

Na 13 upravnih enotah stavkajo le ob sredah, na 11 upravnih enotah, to je na UE Cerknica, Grosuplje, Laško, Lenart, Ljutomer, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Tolmin in Vrhnika, pa stavke ni. 

Okoli dva tisoč uradnikov na upravnih enotah namreč že od marca s stavko opozarja na svoje zahteve. Na prenizka plačila, preobremenjenost zaposlenih in številne odhode kadrov namreč sindikati pa vlado opozarjajo že več let. 

Na največji upravni enoti pa so včeraj na svoji spletni strani stranke obvestili, da so zaradi stavke vsi termini odpovedani. Vendar se stranke lahko v času uradnih ur oglasijo na upravni enoti, tako na Linhartovi 13 kot tudi na Tobačni 5, bodo pa morale počakati, da pridejo na vrsto.

Protest proti državi, ne proti državljanom

Kot je Stanković pojasnil za STA  odločitve o odpovedi naročanja strank nista sprejela stavkovna odbora na upravni enoti, saj to ni v njuni pristojnosti, ampak gre za odločitev vodstva upravne enote. Pri tem pa je znova opozoril na seznam bistvenih nalog v času stavke, ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo kot priporočilo, načelniki upravnih enot pa povzeli v svojih sklepih.

Seznam namreč vključuje skoraj vse, kar počnejo upravne enote, s tem pa se onemogoča stavka, pravi Stanković. Po njihovi oceni gre za nezakonito ravnanje, saj ni področnega zakona, ki bi omejeval zaposlene na upravnih enotah pri izvajanju stavke. Stranke pa prosijo za razumevanje.

»To ni stavka niti proti strankam niti proti kateremu koli načelniku ali načelnici, ampak je naš protest usmerjen proti državi, ki za lastne uslužbence, za njihov materialni položaj, ne poskrbi tako, kot bi se spodobilo za razvito državo v Evropski uniji,« je še dodal Stanković. 

 

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine