Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Upokojencem bi namenili izredni dvig

Svet Zpiza predlaga vsaj 3,5-odstotno zvišanje pokojnin. Objavljamo grafiko s pomembnimi podatki o pokojninski blagajni.
Povprečna starost na novo upokojenih žensk je bila lani 61 let in 6 mesecev, moških pa 62 let in 8 mesecev; 80,2 odstotka žensk in 72 odstotkov moških se je upokojilo s 40 ali več leti pokojninske dobe. Foto Blaž Samec
Povprečna starost na novo upokojenih žensk je bila lani 61 let in 6 mesecev, moških pa 62 let in 8 mesecev; 80,2 odstotka žensk in 72 odstotkov moških se je upokojilo s 40 ali več leti pokojninske dobe. Foto Blaž Samec
27. 2. 2023 | 15:30
28. 2. 2023 | 09:33
6:40

V nadaljevanju preberite:

Februarske pokojnine bodo 5,2 odstotka višje, kot so bila izplačila prejšnji mesec, upokojenci bodo prejeli še poračun za januar. Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije in Sindikatu upokojencev Slovenije so prepričani, da bi zaradi visoke inflacije tej redni morala slediti še izredna uskladitev, svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) jima je pri tem pritrdil.

Svet Zpiza tako predlaga vladi, naj 1. aprila ponovno zviša pokojnine, in to za 3,5 odstotka, tistim, ki so se upokojili pred letom 2011, pa še za dodaten odstotek zaradi razlike pri uskladitvi 2021. Finančni učinek takšne izredne uskladitve bi bil letos 206 milijonov evrov, leta 2024 pa bi bilo potrebnih približno 274 milijonov evrov.

Predstavniki vlade in delodajalcev v svetu Zpiza takšni dodatni valorizaciji niso naklonjeni, saj zanjo niti ni predvidenih sredstev in bi pomenila velik dodaten finančni zalogaj, najmanj pa bi se poznala prav tistim, ki jih je zvišanje cen življenjskih potrebščin najbolj prizadelo, torej upokojencem z najnižjimi pokojninami. Zato so predlagali, naj vlada v okviru javnofinančnih zmožnosti prouči možnost sprejetja ciljnih ukrepov, denimo draginjskih dodatkov, za najbolj ranljive skupine upokojencev. Predstavniki sindikatov in upokojencev temu niso pritrdili in čeprav je predsednik sveta zavoda sprva razglasil, da je sklep sprejet, so ga po ponovni proučitvi poslovnika zavrnili.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine