Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Umrl je Sašo Hribar

Nepričakovano je umrl legendarni radijski voditelj. Star je bil 63 let.
Sašo Hribar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sašo Hribar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
M. B.
8. 9. 2023 | 19:44
9. 9. 2023 | 00:08
3:38

Umrl je legendarni radijski voditelj Sašo Hribar. Njegovo smrt so potrdili na RTV Slovenija. Danih mu je bilo 63 let. 

Hribar, sicer sprva študent metalurgije, je na Radiu Slovenija po prestani avdiciji in glasovnem usposabljanju leta 1985 postal radijski povezovalec. V nočnem programu si je izmislil izmišljenega sogovornika. Zaradi dobrega odziva poslušalcev je 6. aprila 1990 pričel z radijsko oddajo Radio Ga Ga, ki je bila od tedaj redno vsak petek na sporedu na prvem programu Radia Slovenija.

image_alt
Velikan satire, velikan slovenskega radia

V tej paradni oddaji slovenske satire je kot vodja ekipe s številnimi imitatorji znanih osebnosti iz političnega in javnega življenja satirično komentiral aktualno dogajanje v slovenski družbi in politiki. Obdelovali so politične dogodke, gospodarske spletke, športne dosežke, naravne katastrofe in drugo. Zadnja oddaja Radia Ga Ga je bila objavljena prav danes.

Bil je tudi član programskega sveta RTV Slovenija in eden vidnejših borcev proti dogajanju na RTV pod prejšnjim vodstvom. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Bil je tudi član programskega sveta RTV Slovenija in eden vidnejših borcev proti dogajanju na RTV pod prejšnjim vodstvom. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

V radijski oddaji Moja soseka na Valu 202 je v središče oddaje postavljal poslušalce, že v začetku 90. let pa je nastopil tudi kot voditelj tedaj priljubljene oddaje Titanik. Ob tem je na TV Slovenija ob sobotah vodil tudi oddajo Hri-bar. Za Hri-bar in Radio Ga Ga je leta 2006 prejel Ježkovo nagrado za satiro.

Bil je tudi član programskega sveta RTV Slovenija in eden vidnejših borcev proti dogajanju na RTV pod prejšnjim, politično imenovanim vodstvom. Razmere na nacionalki je v pogovoru za Delo primerjal s porušenim Berlinom leta 1945 in poudaril, da razmere na RTV nikoli niso bile bolj bedne.

Sašo Hribar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Sašo Hribar. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Po nedavni menjavi vodstva je kot izvoljeni predstavnik zaposlenih postal član novega Sveta RTV. Zaradi svojih odkritih stališč je bil sicer tudi letos deležen blatenja in šikaniranja.

»Sašo Hribar ni bil samo dolgoletni sodelavec RTV Slovenija, temveč tudi neutrudni borec za kakovost osrednjega slovenskega javnega medija,« je po poročanju MMC v imenu Sveta RTV Slovenija, katerega član je bil tudi Sašo Hribar, zapisal njegov predsednik Goran Forbici. »Zaradi širokega zaupanja svojih sodelavcev je bil več mandatov član Programskega sveta, od letos pa tudi novega Sveta RTV Slovenija.«

Hribarjevi sodelavci so v skupni izjavi zapisali, da so pretreseni ob nenadni izgubi legendarnega radijskega voditelja.

Ob smrti Saša Hribarja je sožalje svojcem in sodelavcem na RTV Slovenija izrekla tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. »Sašo Hribar je bil s svojim edinstvenim humorjem in imitacijami ena od legend slovenskega radijskega prostora, ki bo ostala zapisana v večnost,« je zapisala.

Z vladnega profila je na družbenem omrežju X je sožalje izrekel tudi premier Rober Golob. »Z odhodom Saša Hribarja je Slovenija izgubila enega najbolj duhovitih in prodornih radijskih in televizijskih ustvarjalcev,« je zapisal predsednik vlade.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine