Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Prosim, dajte nam prostor in pazite nase«

V popoldanskem neurju nalivi, ponekod znova toča. Najhuje je na Koroškem, kjer so nastale hudourniške poplave.
»Razmere so katastrofalne. Prosim, dajte nam prostor in pazite nase,« so zapisali gasilci iz Črne na Koroškem. Foto Gasilci Črna Na Koroškem/facebook
»Razmere so katastrofalne. Prosim, dajte nam prostor in pazite nase,« so zapisali gasilci iz Črne na Koroškem. Foto Gasilci Črna Na Koroškem/facebook
M. B., V. U., STA
21. 7. 2023 | 13:36
21. 7. 2023 | 21:54
7:38

Močan nevihtni sistem, ki je popoldne najprej zajel zahodno in osrednjo Slovenijo, zatem pa potoval naprej proti vzhodu, je ponovno povzročil veliko škode. Neurje, za katerega je Agencija RS za okolje za zahod in osrednji del države izdala rdeče opozorilo, so spremljali močni sunki vetra, ponekod toča, na Koroškem, kjer je bilo najhuje, tudi hudourniške poplave. Te so zalile hiše in odnesle hlev, potrebna je bila evakuacija ljudi. Na območju občine Dravograd so iz poplavljenega vozila rešili eno osebo.

Arso je že nekaj pred 16. uro opozoril tudi na močne nalive ponekod po državi. Največ ravno na Uršlji gori na Koroškem, 43,1 milimetra.

Močno neurje je popoldne zajelo tudi Slovensko Istro. Najmočnejše sunke vetra so po podatkih Arsa izmerili na Letališču Portorož (94 kilometrov na uro), na oceanografski boji Vida (94 kilometrov na uro) in v Kopru (84 kilometrov na uro).

Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih intervencijah. Med močnim neurjem na Obali je, denimo, v Valdoltri s priveza odtrgalo jadrnico, sicer pa so bile intervencije potrebne na mnogih območjih po Sloveniji.

Huda ura na Koroškem

Zaradi posledic neurja in poplav so se na območju Črne na Koroškem odločili za evakuacijo ljudi. Po besedah županje Romane Lesjak bodo preselili v tamkajšnji gasilski dom in kulturni dom.

Da so razmere katastrofalne, so na Facebooku zapisali gasilci s Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi ostale enote iz Mežiške doline. »Prosim, dajte nam prostor in pazite nase,« so pozvali.

Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se je jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali 20 ljudi.

Težave so tudi drugod, a točnih informacij Jeseničnik Kranjc zaradi števila klicev na center za obveščanje še ni mogla posredovati. Na terenu so sicer vse razpoložljive enote pristojnih služb, ki pomagajo odstranjevati posledice.

Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, so nekatere ceste na območju zaradi posledic neurja neprevozne. Lesjakova je za STA povedala, da je med drugim zaprt del ceste Črna na Koroškem - Sleme, a je urejen obvoz. Čez ta del ceste je namreč zdrsnilo gospodarsko poslopje.

Gasilci rešili človeka iz poplavljenega vozila

V Bukovski vasi na območju občine Dravograd do gasilci po poročanju Uprave za zaščito in reševanje rešili osebo iz poplavljenega vozila, reševati pa so morali tudi živino. Iz vode so potegnili več krav, ki jih je odnašala deroča voda. 

Težave so bile po poročanju POP TV tudi v Slovenj Gradcu, kjer naj bi s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih naj ne bi bil poškodovan. S ceste je zaradi močnega deževja odneslo tudi gasilsko vozilo s cisterno, še poročajo.

V zadnjih urah sta močno narasli Meža in Mislinja. Na izpostavljenih mestih so še možna razlivanja, je Agencija RS za okolje zapisala na Twitterju. Naraščanje obeh rek se bo tudi v spodnjem toku kmalu ustalilo, so dodali.

Neurje je Slovenijo zajelo v času popoldanske prometne konice. Na prometno-informacijskem centru so ob tem opozorili voznike, naj prilagodijo hitrost in povečajo varnostno razdaljo.

»Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode, udari strel, ki lahko zanetijo požare. Veter bo tako močan, da bo morda ruval drevesa in odkrival strehe,« so opozorili na Arsu.

Ljudem svetujejo, naj se med nevihtami ne odpravljajo na pot, če to ni nujno, ampak naj počakajo na varnem. Na prostem naj poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu.

»Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren. Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne izpostavljajte se, ko pada toča, ker vas zrna lahko poškodujejo, in ne parkirajte pod drevesi,« še opozarja agencija.

Neurja bodo danes znova divjala po državi. FOTO: Arso
Neurja bodo danes znova divjala po državi. FOTO: Arso

Zaradi zamenjave zračnih mas v troposferi so na agenciji malo po 12. uri v ozračje spustili meteorološki balon. Podatki bodo na voljo malo po 14. uri, z njimi pa bodo pridobili pomembne informacije o trenutnem stanju ozračja.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo še do sredine noči na soboto, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

V gozdovih ogromna škoda

Neurja so v zadnjih dneh v državnih gozdovih po prvih ocenah poškodovala najmanj 150.000 kubičnih metrov lesne mase, kar je več kot desetino letne proizvodnje gozdnih lesnih sortimentov v teh gozdovih, je sporočila družba Slovenski državni gozdovi, ki pričakuje, da bo končna škoda še višja. Sanacija je stekla, a bo dolgotrajna, pravi.

Ker so zaradi neprevoznosti cest marsikje gozdovi še nedostopni, pričakujejo, da bo končna količina poškodovane lesne mase še višja, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Državni gozdovi, ki predstavljajo 20 odstotkov vseh slovenskih gozdov, so bili zaradi vetrolomov najbolj prizadeti na območjih v severnem delu Slovenije, in sicer od Murske Sobote do Bleda. Na nekaterih gozdnih obratih poškodovana lesna masa predstavlja tretjino do polovico načrtovane letne proizvodnje.

Prizadeti so tudi posamezni predeli državnih gozdov drugje po Sloveniji, kjer je intenziteta sicer manjša in poškodovanost prostorsko bolj razpršena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine