Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Močnejše nevihte prehajajo sever države, marsikje znova toča

Arso je za severni del države tudi danes izdal oranžno opozorilo.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
V. U., STA
20. 7. 2023 | 14:12
20. 7. 2023 | 22:18
4:05

Uresničuje se napoved Agencije RS za okolje (Arso), da bodo popoldne in zvečer predvsem v severni Sloveniji možne močnejše nevihte. Za ta del države je agencija izdala oranžno opozorilo.

Že popoldanska radarska slika je pokazala na prodor nevihtnega vremena iz Avstrije na Koroško in naprej, na Štajersko in v Prekmurje. Kot je kasneje, nekaj pred 18. uro, objavil portal Neurje.net, je neurje s točo grozilo Prlekiji, o nevihtnem vremenu pa so poročali tudi iz Maribora, okolice Lenarta, Ormoža in Ptuja. Iz Celja, Šentjurja, Kungote, Trnovske vasi in Voličine so prihajale fotografije s podobami toče.

Predvsem s Celjskega so do večera prišli posnetki hudega neurja, Arso pa je okoli 20.ure opozoril, da je tudi nad Kranjem nastala nova celica z veliko verjetnostjo za pojav toče.

Burno vremensko dogajanje je napovedano tudi ponoči. Kot so zapisali na Meteoinfo Slovenija, so bila neurja danes omejena na manjša območja, že jutri pa ponovno pričakujejo zelo burno vremensko dogajanje po vsej Sloveniji. Arso je oranžno opozorilo za jutri izdal za vso državo.

Šestan: Do sobote bo vreme nestabilno, ljudje naj bodo pozorni na napovedi

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je na današnji novinarski konferenci po seji vlade opozoril, da bo vreme do sobote nestabilno, zato naj bodo ljudje in organizatorji dogodkov pozorni na napovedi ter naj sebe in drugih ne izpostavljajo nevarnostim. Minister za obrambo Marjan Šarec je ob tem zagotovil, da je za pomoč na voljo tudi Slovenska vojska.

»Ponovno apel vsem skupaj, naj bodo pozorni na te dogodke in naj kljub naši prelepi naravi ne odhajajo vanjo kar tako,« je poudaril. Večdnevna neurja so po njegovih besedah obremenila tudi intervencijske ekipe. Tako v nekaterih občinah zaznavajo manjše težave pri »zamenjavi sil«, a kritičnih točk še ni, je zagotovil.

Na vprašanje, kakšne so prve ocene intervencijskih stroškov po neurjih v zadnjih dneh, je odgovoril, da se je rok za sporočanje stroškov pri neurjih prejšnji teden iztekel v sredo, a se vse prizadete občine še niso javile, zato so na upravi rok podaljšali do petka. Nato bodo zaključili s pripravo gradiva za vlado, ki bo odločala o intervencijskih stroških. Napovedal je tudi začetek popisovanja oziroma ocenjevanja škode, ki ga bodo izvedle občinske komisije.

Minister Šarec je vse občine, župane in njihove poveljnike civilne zaščite pozval, naj se v primeru utrujenih ekip, pomanjkanja opreme ali drugih sredstev obrnejo na civilno zaščito oziroma Upravo RS za zaščito in reševanje.

»Kjer ljudi manjka, se popolni z drugimi gasilskimi enotami, je pa na voljo tudi Slovenska vojska,« je zagotovil. Občine so sicer po besedah ministra odgovorile, da za zdaj pomoči vojske ne potrebujejo, bo pa ta pomagala v Cerknem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine