Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tonin proti kritizerstvu in rušenju, Janša o poti Ljudmile Novak

Interpelacija vlade bo po mnenju prvaka NSi Mateja Tonina le še okrepila koalicijo. Predsednik vlade Robert Golob o norčevanju iz ljudi.
NSi podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala, je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin. FOTO: Leon Oblak/Delo
NSi podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala, je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin. FOTO: Leon Oblak/Delo
7. 3. 2023 | 14:42
7. 3. 2023 | 17:22
4:01

Prvak NSi Matej Tonin je sporočil, da je dejstvo, da jim ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov za interpelacijo kulturne ministrice Aste Vrečko zaradi ukinitve samostojnega muzeja osamosvojitve, stranko prisililo, da so ponovno premislili o politiki, ki jo želijo voditi. »Odločili smo se, da svojo pobudo proti preoblikujemo v pobudo za. Interpelacija je sicer pobuda proti, a s priporočili vladi smo to pobudo preoblikovali v pobudo za,« je dodal. Tako se bodo po njegovih navedbah poslanci prisiljeni opredeljevati do samih politik, ne pa do imena.

»Dosedanje interpelacije so pokazale, da kadar je imela vladna koalicija trdno večino, je njihovo vlaganje zgolj okrepilo koalicijo, in še dodatno poudarilo njene napačne politike. Tega si v NSi ne želimo,« je še navedel Tonin in napovedal, da bodo delovali na konceptu za in poskušali vladnim politikam predstaviti alternativne rešitve – še posebej na področju zdravstva in davkov. 

Brez glasov SDS sicer NSi sama niti ne more vlagati interpelacij, o katerih sicer v stranki prevladuje ocena, da v trenutni situaciji koalicijo le povezujejo in zato v tem trenutku niso smiselne.

Pri interpelaciji proti celotni vladi, ki jo je v SDS vložila v petek, bodo poslanci NSi sicer razpravljali. Glasovanje pa za zdaj ni predvideno. »Če bi nas kolegi v SDS vprašali za mnenje na začetku priprave te interpelacije, bi jim svetovali, da gremo v politiko za, kar pomeni, da bi pripravili konkretne predloge, kako izboljšati situacijo na področju Muzeja slovenske osamosvojitve, zdravstva ali davkov ... Opozicijo želimo spodbuditi, da prenehamo s kritizerstvom in rušenjem, ampak da začnemo z vlado tekmovati v rešitvah, predvsem pa boljšim predlogom,« je še navedel prvak NSi, ki se v opoziciji poskuša distancirati od SDS in ubrati tretjo pot med Janšo in Golobom.

Poteze NSi je tako treba brati tudi v luči pozicioniranja stranke in poskusa izboljšanja rezultata desnice.

Janša je med tem čivknil, da se sprenevedanju koalicije, da gre pri interpelaciji za rušenje vlade, zdaj pridružuje tudi NSi in da Toninova »tretja pot« spominja na poteze nekdanje predsednice Ljudmile Novak. »Ima tudi istega prometnika, Roberta Ilca. Povsod si predsedniki strank izbirajo tajnike oziroma generalne sekretarje, le v Nova Slovenija si generalni sekretar izbira in menjuje predsednike. Ko zavozijo na poti, ki jim je bila odkazana,« je navedel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine