Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Danijel Bešič Loredan: To, kar počne SDS, je povsem destruktivno in nepotrebno

SDS je vložila interpelacijo zoper celotno vlado, a po koncu naj ne bi predlagali glasovanja o menjavi vlade.
Da se pripravljajo na interpelacijo proti celotni vladi, je nakazal že Janez Janša na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Da se pripravljajo na interpelacijo proti celotni vladi, je nakazal že Janez Janša na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. FOTO: Jure Eržen/Delo
3. 3. 2023 | 15:01
3. 3. 2023 | 20:14
5:46

Kot smo poročali v začetku tedna, je SDS sprejela odločitev, da bo vložila interpelacijo proti celotni vladi. Celotna poslanska skupina SDS jo je vložila danes popoldne. Kot so zapisali, so jo vložili zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada vlade republike Slovenije za demografijo ter drugih ravnanj, ki so po njihovem prepričanju v nasprotju z določili ustave ali zavezami vlade v koalicijski pogodbi.

Obenem v SDS med očitki navajajo tudi opustitev dolžnega ravnanja na področju zdravstva in zdravstvenega varstva, »najbolj brutalno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja v zgodovini samostojne Slovenije« in pa tudi opustitev dolžnega ravnanja na področju preprečevanja nezakonitih migracij in po njihovem mnenju neustrezno javno finančno politiko.

»Namen interpelacije je pridobiti pisne in ustne odgovore vlade na naštete očitke in na vprašanja ter nato oblikovati predloge sklepov, ki nalagajo vladi odpravo nezakonitega stanja ter prenehanje protiustavnega delovanja,« so še zapisali in navedli, da bodo sklep predlagali po končani razpravi o interpelaciji.

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše pa po koncu razprave ne bodo predlagali glasovanja o menjavi vladi in torej to ne bo konstruktivna nezaupnica. »S to razpravo v državnem zboru želimo na nek način razložiti vladi nekatere stvari, ker ne verjamemo, da prav si člani te vlade in poslanci tega ne delajo iz neke ideologije, ampak temelji na nepoznavanju dejstev in napačnih ocenah,« je dejal in dodal, da verjame, da bo za tem vlade nekatere sporne poteze preklicala.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način »preveč dobronamerno«, da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil.

Na navedbe SDS so se že odzvali podpredsednika vlade Danijel Bešič Loredan (Gibanje Svoboda) in Luka Mesec (Levica), vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Njihovo izjavo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

»K razumu se pozove tako, da se parlamentarne stranke usedemo za mizo, ovrednotimo tisto, kar je pomembno za družbo – davčna, pokojninska in zdravstvena reforma,« pa se je na Janševe besede odzval podpredsednik vlade in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Napovedal je, da je vlada tista, ki išče in bo iskala konsenz glede reform. To je kasneje povedal tudi koordinator Levice Luka Mesec. »Ta vlada je tukaj, da izpelje reforme, ki so bistvene, da Slovenija postane uspešna, solidarna in uprta v prihodnost. Pri tem nas manevri ne bodo zmotili,« je navedel in zavrnil nekatere navedbe SDS zapisane v interpelaciji. »Kdorkoli vsak vsaj enkrat na teden pogleda novice, se zaveda, da je interpelacija le domišljijski spis in njegov namen je vnašati razdor – v koalicijske vrste ga ne morejo, zato ga bodo poskušali vnašati v slovensko družbo,« je še dodal Mesec.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je opozoril, da je SDS doslej že na konstitutivni seji vložili preko trideset zakonodajnih predlogov in sploh prvič predlagali referendum glede zakona o vladi, zaradi česar se je šele pred nekaj tedni lahko formirala po svojih željah. 

Vsi so odgovarjali, da bodo v SDS dobili vse odgovore, ki jih bodo želeli in da bodo sami ravnali konstruktivno.

Da se v SDS pripravljajo na to potezo, je bilo razumeti že iz besed prvaka SDS na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ko je na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo – o tem je razmišljala NSi, a sama ni imela dovolj podpisov – dejal, da »bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade«.

Kasneje je tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve poziv k interpelaciji proti celotni vladi uvrstilo na seznam svojih aktivnosti. »Mislim, da se vsi zavedamo, da ne gre le za ukinitev muzeja, pač pa za poskus degradacije oziroma ukinjanja rezultatov osamosvojitve. Muzej je tukaj samo simbol,« pa je Janša prejšnji teden spregovoril za POP TV in kot primer navedel še govor predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič o izbrisanih.

V NS so do predloga za interpelacijo celotne vlade zadržani in jim ga na koncu v SDS niso niti poslali v sopodpis, naj bi bili dobrodošli.

Bodo pa v SDS podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v državni zbor vložila NSi, saj »gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta«, je dejal Janša.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine