Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tanja Fajon: Iz Gaze smo evakuirali slovensko družino

Dve osebi sta ranjeni, od tega ena huje. So v Kairu, huje ranjena članica je v nujni bolnišnični oskrbi.
Ministrica je med izjavo za javnost napovedala tudi skorajšnji obisk Bližnjega vzhoda. FOTO: Jože Suhadolnik
Ministrica je med izjavo za javnost napovedala tudi skorajšnji obisk Bližnjega vzhoda. FOTO: Jože Suhadolnik
Ni. Go., Ju. K.
21. 11. 2023 | 11:54
21. 11. 2023 | 14:20
4:34

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je sporočila, da so uspeli iz Gaze uspeli evakuirati tričlansko slovensko družino. Na željo družine in zaradi varnosti so to novico javnosti sporočili šele danes. Evakuacija je bila zelo zahtevna; dve osebi sta poškodovani, ena huje.

»Za nami je zelo uspešna evakuacija,« je dejala Tanja Fajon. »Z veseljem sporočam, da je tričlanska slovenska družina v dobri oskrbi, na varnem in bo verjetno v nadaljevanju tudi potovala v Slovenijo.«

image_alt
Še en teden, še ena oblegana bolnišnica

Ministrica je med izjavo za javnost na kratko opisala zahteven potek evakuacije, v kateri se je Slovenija med drugim zanašala na pomoč svoje diplomatsko-konzularne mreže, humanitarnih organizacij, pa tudi evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) in druge države članice Evropske unije. Kot je pojasnila, je bilo treba družino najprej iz razdejanega severa Gaze najprej premestiti na jug, pri čemer je premikanje oteževalo zdravstveno stanje osebe, ki je bila huje poškodovana v času sedanjega konflikta.

Velika iznajdljivost in pogum družine

Evakuacijo je komentiral tudi vodja konzularne službe Viktor Mlakar, ki je zapletenost procesa med drugim pripisal vojaškim operacijam na območju Gaze, zaradi česar so komunikacije s prebivalci močno otežene. »Tudi v primeru naših državljanov je bilo tako, zato smo imeli zelo velike izzive z njimi navezati nek stalni kontakt,« je pojasnil. »S pomočjo egiptovskih in izraelskih oblasti smo se dogovorili, da smejo trije slovenski državljani /…/ zapustiti Gazo in oditi v Egipt.«

Družina je v kontakt z MZEZ prvič stopila 2. novembra, na evakuacijo pa je morala počakati vse do 17. novembra, torej več kot dva tedna.  

Na mejnem prehodu Raga je družino prevzelo reševalno vozilo in jo čez celoten Sinajski polotok odpeljalo v Kairo, kjer bo počakala na odhod v Slovenijo. FOTO: Mohammed Abed/Afp
Na mejnem prehodu Raga je družino prevzelo reševalno vozilo in jo čez celoten Sinajski polotok odpeljalo v Kairo, kjer bo počakala na odhod v Slovenijo. FOTO: Mohammed Abed/Afp

Za pot iz severe Gaze na jug je trojica slovenskih državljanov po Mlakarjevih besedah potrebovala približno osem ur. »Samo veliki iznajdljivosti in pogumu te družine se gre zahvaliti, da jim je uspelo priti do [mejnega prehoda Rafa],« je dodal diplomat. Tam jih je nato prevzelo reševalno vozilo in jih čez celoten Sinajski polotok odpeljalo v Kairo, kjer bodo počakali na odhod v Slovenijo. En član družine, kot smo izvedeli neuradno, je ostal v Gazi.

Iz Izraela se je od začetka oktobra vrnilo 49 slovenskih državljanov, 24 jih še ostaja tam. Pred tedni je Sloveniji uspelo iz Tel Aviva z medicinskim letalom evakuirati tudi mladoletno osebo, ki je bila na zdravljenju v judovski državi.

Tanja Fajon odhaja na bližnjevzhodno turnejo

Tja, kot tudi na palestinska ozemlja, v Jordanijo in Egipt, bo kmalu odpotovala Tanja Fajon. Zagotovila je, da bo naredila vse, da v regiji ne pride do eskalacije in izrazila skrb tudi nad zaostrovanjem razmer na Zahodnem bregu, kjer je bilo od 7. oktobra ubitih že približno 200 Palestincev. Poudarila je, da je za mirno sobivanje obeh narodov ključna rešitev dveh držav, glavna prioriteta za zdaj pa so zaščita civilistov, humanitarno premirje in izpustitev talcev.

Ponovila je, da ima Izrael po nesprejemljivem in brutalnem napadu Hamasa pravico do samoobrambe, a jo mora uveljavljati sorazmerno in v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Tega zdaj grobo krši. »Ko gledamo to grobišče otrok v Gazi, lahko rečemo, da smo priča kršitvam mednarodnega humanitarnega prava in Slovenija to že dlje časa poudarja«, je bila jasna ministrica.

Slovenija je povišala humanitarno pomoč, ki jo namenja Gazi, ko se razmere umirijo oziroma bodo za to izpolnjeni pogoji, pa bo, kot leta 2009, ponudila rehabilitacijsko oskrbo prizadetim otrokom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine