Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Štipendije po novem tudi za kuharje in natakarje

Štipendijo bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo šolali za kuharaja ali natakarja.
Epidemija je še povečala pomanjkanje kadrov v turizmu. Foto Matej Družnik
Epidemija je še povečala pomanjkanje kadrov v turizmu. Foto Matej Družnik
31. 1. 2022 | 17:25
31. 1. 2022 | 17:25
2:49

Odslej bodo tudi dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice, je dosegla delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar Simon Zajc. Štipendijo bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili dijaki za ta poklic, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik.

image_alt
Lani za tretjino več turistov kot v letu 2020

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je namreč v petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani že objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 102,40 evrov, so sporočili iz ministrstva za gospodarstvo. Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko, tako da lahko dijaki istočasno prejemajo tudi zoisovo, državno štipendijo ali katerokoli drugo štipendijo.

Kronično pomanjkanje

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Podjetja v gostinstvu in turizmu že dalj časa opozarjajo na to, da zelo težko najdejo nove sodelavce, epidemija pa je vse skupaj še poslabšala, saj so mnogi zaposleni zaradi negotovosti odšli v druge poklice.

»Glede na to, da turizem že okreva po pandemiji covid-19, se odpirajo nova delovna mesta tudi na tem področju, v prihodnjih letih pa bo potreb po novih sodelavcih še več. Ocenjujemo, da je za mlade velika priložnost, da se zdaj odločijo za svojo poklicno pot v gostinstvu in turizmu,« menijo na ministrstvu. Prepričani so, da je tokratna uvrstitev gostinskih poklicev na seznam za upravičenost do deficitarne štipendije tudi eden izmed rezultatov aktivnega pristopa k reševanju kadrovske problematike v gostinstvu in turizmu v okviru delovne skupine za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, v kateri poleg strokovnjakov iz ministrstva sodelujejo tudi predstavniki turističnega gospodarstva, področnega sindikata ter državni sekretarji iz ministrstev za delo in za izobraževanje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine