Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V prihodnjih tednih vsa razpoložljiva cepiva starejšim od 60 let

Starejšim od 60 let bo namenjeno tudi cepivo AstraZenece. Spremenjena strategija cepljenja bo nekoliko spremenila vrstni red prednostnih skupin.
NIJZ v skladu z ugotovitvami posvetovalne skupine za cepljenje zaradi slabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji predlaga, da se v prihodnjih treh tednih cepljenje proti covidu-19 osredotoči le na starejše osebe. FOTO: Leon Vidic/Delo
NIJZ v skladu z ugotovitvami posvetovalne skupine za cepljenje zaradi slabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji predlaga, da se v prihodnjih treh tednih cepljenje proti covidu-19 osredotoči le na starejše osebe. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U.
1. 4. 2021 | 10:57
1. 4. 2021 | 13:46
4:25
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v objavil nova priporočila za cepljenje proti covidu-19 in navodila za uporabo doslej odobrenih cepiv v razmerah, ko so njihove količine omejene.

Nova, četrta verzija Nacionalne strategije za cepljenje proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, je sicer začela veljati danes. Kot je znano, so v Sloveniji trenutno prisotna le tri cepiva, cepivo Janssen (oziroma Johnson & Johnson) bo predvidoma dostopno v drugi polovici aprila.

image_alt
Bojana Beović: Z AstraZeneco bomo verjetno cepili starejše od 60 let

 

Med zaustavitvijo javnega življenja cepljenje le starejših


Novost je, da je NIJZ zaradi slabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji predlagal, da se v prihodnjih treh tednih cepljenje proti covidu-19 osredotoči le na starejše osebe in se tako zagotovi vsem tistim prebivalcem, starim 60 let in več, ki se želijo cepiti.

»S tem bomo maksimalno izkoristili razpoložljiva cepiva za zaščito najbolj ranljivih skupin, ki še niso dovolj precepljene. V tem obdobju bodo opravljene tudi analize podatkov o morebitnih izjemno redkih resnih neželenih učinkih v mlajši populaciji, ki so se v povezavi s cepivom AstraZenece pojavili v nekaterih evropskih državah,« so zapisali.

NIJZ predlaga, da v trenutni situaciji cepiva mRNA (Pfizer/BiontTech, Moderna) uporabijo pri cepljenju oseb, starih 70 let in več, ter posebej ranljivih kroničnih bolnikih ne glede na starost, za osebe, stare 65 let in več, ter za oskrbovance v DSO, ki še niso bili cepljeni.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Starejšim od 64 let AstraZeneca, če se bodo strinjali z njo


Cepljenje s cepivom AstraZenece se predlaga za osebe, stare od 60 do 64 let, lahko pa tudi za vse starejše, če izrazijo interes za cepljenje s tem cepivom in želijo cepljenje opraviti čim prej. Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko poleg cepiva AstraZenece uporablja tudi cepivo Pfizer/Biontech, ki se lahko pripravi in prenese na dom, porabiti pa se mora v šestih urah.

NIJZ je v okviru novih priporočil za cepljenje objavil tudi seznam kategorij posebej ranljivih kroničnih bolnikov. Na njem so bolniki s presajenimi organi (tudi pred planirano presaditvijo), bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi boleznimi pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z downovim sindromom, odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo in osebe z več kroničnimi boleznimi, ki so, po presoji lečečega zdravnika, posebej ranljive.

Pri vseh trenutno dostopnih cepivih sta potrebna dva odmerka; priporočen presledek med odmerkoma pri cepivu Pfizer/Biontecha je tri tedne, pri cepivu Moderne štiri tedne in pri cepivu AstraZenece 12 tednov. Cepivo Pfizer/Biontecha je registrirano za uporabo od 16. leta starosti dalje, preostali dve od 18. leta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine