Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Slovenija v rokavicah izganjala ruske diplomate

Če ruska stran ne bo upoštevala seznama, kdo naj zapusti Slovenijo, bo vlada tiste, ki jih ne želi v Sloveniji, razglasila za nezaželene osebe.
Slovesnosti ob Ruski kapelici se je leta 2016 udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Letos slovesnosti ni pričakovati. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Slovesnosti ob Ruski kapelici se je leta 2016 udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Letos slovesnosti ni pričakovati. FOTO: Tomi Lombar/Delo
8. 4. 2022 | 05:00
3. 4. 2024 | 18:46
6:19

V nadaljevanju preberite:

V nasprotju z drugimi članicami EU se je Slovenija po zločinih ruske vojske v Buči odločila, da ruskih diplomatov v Sloveniji ne bo razglasila za nezaželene osebe v državi. Vlada Janeza Janše se je formalnopravno odločila za na videz bolj usmiljen postopek, ki pa ima v resnici iste učinke kot izgon. Izgon treh četrtin ruskih diplomatov in zaprtje ruskega kulturnega centra v Ljubljani bosta okrnila tudi kulturne, znanstvene pa tudi gospodarske odnose med državama.

Čeprav je bilo glede na proaktivnost predsednika vlade Janše od začetka vojne v Ukrajini pričakovati, da bo Slovenija med prvimi državami EU izgnala ruske diplomate iz Slovenije, se to ni zgodilo. Prehitele so jo mnoge druge, Slovenija pa vendarle odstopa od njih po obsegu izgona. Do 15. aprila, torej v desetih dneh od odločitve ministrstva za zunanje zadeve, jo mora zapustiti kar 33 od 41 ruskih diplomatov in tistih, ki kot administrativno in tehnično osebje na veleposlaništvu uživajo status diplomata.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine