Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Skupščina ZZZS bo obravnavala tudi spremembe obveznega zdravstvenega zavarovanja

Poleg predloga novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja bodo med drugim razpravljali tudi o vplivu zdravniške stavke.
Razpravljali bodo tudi o primerih neupravičenega zaračunavanja zdravstvenih storitev. FOTO: Jože Suhadolnik
Razpravljali bodo tudi o primerih neupravičenega zaračunavanja zdravstvenih storitev. FOTO: Jože Suhadolnik
STA
4. 9. 2024 | 07:06
4. 9. 2024 | 07:07
3:39

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes med drugim obravnavala predlog novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na predlog skupine predstavnikov zavarovancev pa naj bi na skupščini razpravljali tudi o primerih neupravičenega zaračunavanja zdravstvenih storitev in o vplivu zdravniške stavke.

Kot izhaja iz gradiva za sejo, se med drugim obeta sprememba členov pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se nanašajo na opustitve amalgama kot standardnega materiala za zalivke v zobozdravstvu in sprememb drugih standardnih materialov. Odhodki zavoda bodo zato na letni ravni višji, in sicer od 1. januarja 2025 za 3,06 milijona evrov, od 1. julija 2025 za dodatnih 7,92 milijona evrov, od 1. julija 2026 pa za dodatnih 13,04 milijona evrov, je ocenjeno v obrazložitvi.

image_alt
Za zagotavljanje kakovosti v zdravstvu so pomembni ukrepi

Finančne posledice so večinoma sicer že upoštevane v spomladanski finančni projekciji poslovanja zavoda za obdobje 2024–2028. Nova dejstva glede strategije opuščanja amalgama, ki pomenijo spremembo finančnih posledic predvsem za leto 2026, pa bodo upoštevana v jesenski finančni projekciji zavoda za obdobje 2024–2027, še piše v gradivu.

Dopolnili naj bi tudi opredelitev standarda zdravstvenih storitev z namenom spodbujanja celovitejše zdravstvene obravnave zavarovanih oseb v najkrajšem času. Pri tem je celostna storitev opredeljena kot takšna, da vključuje strnjenost pri izvajalcu in potrebnost. S tem naj bi spremenili obstoječo prakso, ko denimo pacient pride do ortopeda, ki mu pregleda koleno, za ramo, ki prav tako potrebuje obravnavo, pa mora v novo čakalno vrsto. Po drugi strani pa bi radi preprečili primere, ko je zavarovanec napoten na neko nepotrebno preiskavo.

Zaradi zmanjšanja administrativnih ovir bi določili tudi, da za rentgensko slikanje zavarovane osebe pri izvajalcu, pri katerem dela zdravnik, ki naroči to slikanje, napotnica ni potrebna.

image_alt
Zdravstvena oskrba med stavko zadovoljiva

Na predlog skupine predstavnikov zavarovancev pa naj bi na skupščini razpravljali tudi o primerih neupravičenega zaračunavanja zdravstvenih storitev zavodu za zdravstveno zavarovanje, o čemer so v zadnjem času poročali mediji. Pobudniki razprave ob tem izpostavljajo potrebo po večjem številu nadzorov in večjih pristojnostih ZZZS na področju nadzorov.

Skrbi jih tudi, ker se na junijski javni razpis za sofinanciranje preventivnih projektnih programov ohranjanja poklicnega zdravja in promocije zdravja na delovnem mestu za obdobje 2024–2026 ni prijavil noben konzorcij, hkrati pa je napovedana ponovna objava razpisa.

Pogovoriti se želijo tudi o cenah in stroških zdravstvenih storitev ter o vplivu zdravniške stavke na realizacijo storitev in na plačevanje storitev s strani ZZZS.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine