Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Škofjeloški izbruh ošpic končan

Za ošpicami je od novembra zbolelo 35 ljudi.
V Sloveniji je delež cepljenih prenizek za kolektivno zaščito pred ošpicami.<br />
FOTO: Ogirenko/Reuters
V Sloveniji je delež cepljenih prenizek za kolektivno zaščito pred ošpicami.<br /> FOTO: Ogirenko/Reuters
STA
5. 2. 2020 | 09:10
5. 2. 2020 | 09:54
2:22
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zadnji primer ošpic letos obravnavali 14. januarja. Povezan je bil z izbruhom ošpic v škofjeloškem podjetju. Glede na to, da odtlej ni nihče zbolel, inkubacijska doba pa je minila, je izbruh ošpic končan.

Glede na podatke ministrstva za zdravje je v škofjeloškem podjetju Knauf Insulation zbolelo 27 zaposlenih. Ošpice je novembra v podjetje vnesla oseba, ki je pripotovala iz Belgije, bolezen se je prenesla na šest oseb, od enega od njih na še 13 oseb. Nato so lani zboleli še trije, ki so bili povezani s tem izbruhom, v dveh primerih pa gre le za verjetno povezavo.

V začetku letošnjega leta so na NIJZ obravnavali še pet primerov ošpic pri odraslih osebah, vsi so predvidoma povezani z izbruhom v Škofji Loki.

V drugem izbruhu, ki ga je konec lanskega leta obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe iz ljubljanske regije. Poleg dveh izbruhov sta bila še dva posamična primera ošpic, za katera vir okužbe ni znan.

V novembru in decembru lani je tako 30 ljudi zbolelo za ošpicami, štirje so bili otroci. Vseh letošnjih pet primerov je bilo pri odraslih.

Ošpice so lahko smrtno nevarna bolezen.<br />
FOTO: Shutterstock
Ošpice so lahko smrtno nevarna bolezen.
FOTO: Shutterstock


Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je za kolektivno zaščito potrebna vsaj 95-odstotna precepljenost populacije, v zadnjih letih pa je v Sloveniji cepljen manjši delež otrok. V letu 2018 je precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam znašala 93,1 odstotka, precepljenost šolskih otrok z drugim odmerkom cepiva pa 93,5-odstotna.

Smrti zaradi ošpic v zadnjih letih v Sloveniji ni bilo. Nazadnje je bila v času večje epidemije v letih 1994 in 1995, so pred kratkim navedli na ministrstvu za zdravje v odgovoru na poslansko vprašanje Nade Brinovšek (SDS).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine